Ελλάδα

Ιδιωτική Υγεία: Τριήμερη απεργία από αύριο Πέμπτη 26 Μαΐου - Με κυρώσεις απειλεί το υπουργείο Υγείας

Aν και ο υπουργός Υγείας, παραδέχεται ως «υπαρκτό» το πρόβλημα του δυσβάσταχτου για τα ιδιωτικά εργαστήρια μέτρου υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), κάνει λόγο για «παραβίαση των όρων σύμβασης εάν τα διαγνωστικά κέντρα σταματήσουν να εξυπηρετούν του ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ»

Σε τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν τα διαγνωστικά κέντρα από την Πέμπτη (26 Μαΐου), με τα Διαγνωστικά Κέντρα και τα Πολυϊατρεία να δηλώνουν «δεν πάει άλλο» και το Υπουργείο Υγείας να απειλεί πως ο ΕΟΠΥΥ «δεν θα ανεχθεί τη μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του».

Συγκεκριμένα, το Συντονιστικό Όργανο των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (διαγνωστικά κέντρα, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί) έχει εξαγγείλει κινητοποιήσεις στις 26,27 και 28 Μαΐου, διεκδικώντας από το κράτος και το υπουργείο Υγείας πρόσθετη χρηματοδότηση, ώστε «να σταματήσει η εφαρμογή του ληστρικού clawback, να επιβιώσουν τα ιατρεία και εργαστήρια της γειτονιάς και τα πολυϊατρεία τα οποία στηρίζουν τη Δημόσια Υγεία και κινδυνεύουν τα ίδια με αφανισμό», όπως αναφέρουν τα μέλη του κλάδου.

Διαβάστε επίσης ⇒ Ξανθός: Ας προχωρήσει ο κ. Πλεύρης στις αναγκαίες κινήσεις εκτόνωσης της κρίσης

Τι ζητούν οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί
Οι γιατροί και ιδιοκτήτες των κέντρων διαμαρτύρονται -μεταξύ άλλων- για το μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών στο κράτος (clawback), που υπερβαίνει το 40% των εσόδων τους.

Παράλληλα, αντιμετωπίζουν τις υπέρογκες οικονομικές εκκρεμότητες από τα clawback προηγούμενων ετών (2013-2021), αλλά και τα νέα “ποιοτικά κριτήρια” που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), τα οποία -όπως λένε οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του κλάδου- αποτελούν μια ακόμη αφορμή για το κράτος να περικόψει τα έσοδά τους.

Πλεύρης: «Ο ΕΟΠΥΥ δεν ανέχεται τη μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του»
Από την πλευρά τους, υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ, δηλώνουν πως δεν θα υπάρξει καμία ανοχή εάν οι ασφαλισμένοι ταλαιπωρηθούν εξαιτίας της απεργίας.

Aν και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, παραδέχεται ως «υπαρκτό» το πρόβλημα του δυσβάσταχτου για τα ιδιωτικά εργαστήρια μέτρου των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), κάνει λόγο για «παραβίαση των όρων σύμβασης εάν τα διαγνωστικά κέντρα σταματήσουν να εξυπηρετούν του ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ».

Έρχονται κυρώσεις

«Το πρόβλημα του claw back είναι υπαρκτό και με συγκεκριμένες ενέργειες όπως τη γενναία αύξηση του προϋπολογισμού και για το 2021 και για το 2022 προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Παράλληλα θεσμοθετούμε και διαρθρωτικά μέτρα», αναφέρει ο υπουργός Υγείας και παράλληλα απειλεί με σοβαρές κυρώσεις καθώς όπως λέει, ο ΕΟΠΥΥ λειτουργεί με έναν και μοναδικό σκοπό: να σέβεται τα χρήματα των ασφαλισμένων του και να τους διασφαλίζει τις καλύτερες παροχές:

«Είναι προφανές ότι για όσες ημέρες διαρκεί η μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ θα αφαιρεθεί το ποσό του κλειστού προϋπολογισμού που αναλογεί στις συγκεκριμένες ημέρες», αναφέρει ο υπουργός για να καταλήξει σε ακόμη πιο αυστηρή προειδοποίηση τονίζοντας πως:

«Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει σχεδόν 1,5 εκ ευρώ την ημέρα και άνω των 450 εκ. το χρόνο για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και δεν μπορεί να ανεχθεί μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του», λέει.

Οι ιατρικοί σύλλογοι στηρίζουν την απεργία εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών

Τη στήριξή τους στην απεργία των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών, δηλώνουν οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) καθώς και οι Ιατρικοί Σύλλογοι όλης της χώρας, σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα και τις δράσεις των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών που κινητοποιούνται στις 26, 27 και 28 Μαΐου, σύμφωνα και με τις πάγιες θέσεις και τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ στις 16/4/22.

Ο ΠΙΣ και οι Ιατρικοί Σύλλογοι όλης της χώρας καλούν για καθολική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και επιπλέον ζητούν την υποστήριξη και των κλινικών ιατρών στον αγώνα των συναδέλφων τους, σημειώνοντας πως «ενωμένοι και συνεπείς αγωνιζόμαστε για την κατάργηση του clawback, την ελάφρυνση των συσσωρευμένων αναγκαστικών υποχρεώσεων και την καθιέρωση αξιοπρεπών αμοιβών και αποζημιώσεων».

Παράλληλα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και οι Ιατρικοί Σύλλογοι ζητούν αύξηση του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ώστε να αποπληρώνονται όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται από τους ιατρούς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια