Ελλάδα

Κεφαλογιάννης: Ευρωπαϊκή απάντηση στην προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει τις μεταναστευτικές ροές

«Τα επεισόδια των τελευταίων ημερών με μαζικές εισόδους που φαίνονται μεθοδευμένα δείχνουν ότι ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει και είναι η ώρα να φανεί η ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη στη διαφύλαξη των κοινών μας ευρωπαϊκών συνόρων» αναφέρει ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ζητώντας την «άμεση ευρωπαϊκή απάντηση στην προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει εκ νέου τις μεταναστευτικές ροές»

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«Στη μεταναστευτική κρίση του Μαρτίου του 2020 στον Έβρο η Ευρώπη είχε δείξει άμεσα αντανακλαστικά αντιλαμβανόμενη ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με μία υβριδική απειλή. Η ευρωπαϊκή αφύπνιση, στην τότε προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει τις μεταναστευτικές ροές είχε φανεί εμπράκτως αφενός με βοήθεια στην επιτήρηση των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων και αφετέρου με την επίσκεψη εκείνες τις ημέρες στον Έβρο των πρόεδρων των Ευρωπαϊκών θεσμών.

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα προσπάθεια της γειτονικής χώρας να εργαλειοποιήσει εκ νέου τις μεταναστευτικές ροές το επόμενο διάστημα. Ήδη οι μεταναστευτικές ροές παρουσιάζονται αυξημένες κατά 28% στα νησιά και στον Έβρο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Μόλις χθες μεταξύ Χίου και Σάμου σημειώθηκε νέο περιστατικό όταν 5 ιστιοπλοϊκά και 4 φουσκωτά με 590 παράνομους μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν στη χώρα. Άμεσα παρενέβησαν δυνάμεις του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος με αποτέλεσμα κανένα από τα πλεούμενα να μην καταφέρει να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Τα επεισόδια των τελευταίων ημερών με μαζικές εισόδους που φαίνονται μεθοδευμένα δείχνουν ότι ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει και είναι η ώρα να φανεί η ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη στη διαφύλαξη των κοινών μας ευρωπαϊκών συνόρων.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Είναι σε γνώση της τα ανωτέρω περιστατικά και τι μέτρα προτίθεται να λάβει για τη φύλαξη των κοινών ευρωπαϊκών μας συνόρων από τις παράνομες μεταναστευτικές ροές;

 Τι μέτρα προτίθεται να λάβει κατά της Τουρκίας που συνεχίζει να εργαλειοποιεί τις μεταναστευτικές ροές;»

Φωτογραφία αρχείου ΙΝ ΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια