Ερντογάν: Ανεβάζει τους τόνους ο Τούρκος πρόεδρος - «Κόβει» κάθε γέφυρα

Ελλάδα
Ερντογάν: Ανεβάζει τους τόνους ο Τούρκος πρόεδρος - «Κόβει» κάθε γέφυρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι σκληρές δηλώσεις Ερντογάν, «δυναμιτίζουν» περαιτέρω το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών - Η απάντηση της Ελλάδας στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου

Ανέβασε τους τόνους ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε χθεσινές του δηλώσεις, μετά απο το υπουργικό συμβούλιο στην Άγκυρα. Ο ίδιος ήταν φανερά εκνευρισμένος για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι δεν σκοπεύει να συναντηθεί ξανά με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

 «Δε νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πάρουν αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη τα λόγια του Μητσοτάκη. Θα πραγματοποιήσουμε Στρατηγική Συνάντηση με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένας Μητσοτάκης για μένα πια. Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του», είπε χαρακτηριστικά.

Οι σκληρές αυτές δηλώσεις, «δυναμιτίζουν» περαιτέρω το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών. «Η Τουρκία έκανε λάθος να δεχτεί ξανά την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Ερντογάν και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προστατεύει τους Γκιουλενιστές. «Η Αθήνα έχει δημιουργήσει 10 στρατιωτικές βάσεις, εναντίον ποιών; Συνεργαζόμαστε μόνο με αξιότιμους πολιτικούς που κρατούν τον λόγο τους».

//--> //-->

Κατηγόρησε τον Μητσοτάκη οτι μπλοκάρει την πώληση F-16 στην Τουρκία

«Η Ελλάδα χρωστά 400 δις στα ευρωπαϊκά κράτη. Τον συνάντησα πρόσφατα όπως ίσως να θυμάστε. Συμφωνήσαμε να μην εμπλέξουμε τρίτα μέρη στις μεταξύ μας σχέσεις. Παρά ταύτα την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ. Απηύθυνε ομιλία στο κογκρέσο κατά της Τουρκίας και κατά της μεταξύ μας συνεννόησης. Άσκησε δριμεία κριτική στην Τουρκία. Προσπάθησε να το μεταδώσει στην αμερικανική κυβέρνηση και να απαιτήσει από τους γερουσιαστές να μην δοθούν F-16 στην Τουρκία» δήλωσε  ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Κατά την συνάντηση που είχαμε αποφασίσαμε ότι θα πραγματοποιούσαμε ένα Στρατηγικό Συμβούλιο αυτήν την χρονιά. Αλλά για μένα τώρα πλέον δεν υπάρχει κανένας Μητσοτάκης. Δεν θέλω να τον ξανασυναντήσω. Θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με άνδρες που τηρούν τον λόγο τους. Η Ελλάδα ας διαπραγματεύεται και με άλλες χώρες ή να φτιάχνει νέες βάσεις. Όσον αφορά στα F-16 Ελπίζω η αμερικανική κυβέρνηση να μην αποφασίσει με βάση τα όσα βγήκαν από το στόμα του Μητσοτάκη», κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ψύχραιμη η απάντηση της Ελλάδας

Στην ακόλουθη δήλωση προέβη ο  υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για τις αναφορές του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News