Ελλάδα

Εφιαλτικά στοιχεία: Περίπου 1 εκατ. διαδικτυακοί τόποι παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης απομακρύνθηκαν το 2021 (βίντεο)

Εφιαλτικά στοιχεία για τα πόσο ευάλωτα είναι τα ανήλικα παιδιά στη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση μέσω διαδικτύου φέρνουν στο προσκήνιο τα ετήσια στοιχεία του οργανισμού INHOPE

 

  • Το 72% του παράνομου υλικού εξαιρέθηκε από το διαδίκτυο χάρη στις άμεσες ενέργειες των γραμμών του INHOPE
  • Το πρόβλημα διογκώνεται χρόνο με τον χρόνο
  • Μεγάλο ποσοστό παράνομου υλικού δημιουργείται μέσω sexting
  • 6% των παιδιών ηλικίας από 12 έως 17 ετών κάνει sexting

Ένα κόσμο σκοτεινό και επικίνδυνο, με αδιανόητες παγίδες ιδίως για ανήλικα παιδιά που μπλέκονται στα δίχτυα επιτήδειων σκιαγραφούν τα στοιχεία που φέρνει στο φως ο ετήσιος απολογισμός του ΙNHOPE. σε συνεργασία με την Europol και την Interpol.

Περίπου 1.000.000 δ/νσεις URL με περιεχόμενο παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης απομακρύνθηκαν το 2021 από το διαδίκτυο. Το 72% του καταγγελθέντος υλικού απομακρύνθηκε από το διαδίκτυο εντός 3 ημερών

Στο δυναμικό του οργανισμού, ο οποίος συντονίζει 50 γραμμές καταγγελιών από όλο τον κόσμο, συγκαταλέγεται η Safe line. Η γραμμή του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς διαδικτύου του ΙΤΕ που συμβάλει από την Κρήτη, στον αγώνα για την πάταξη του φαινομένου ανάρτησης υλικού παιδικής κακοποίησης στο διαδίκτυο, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εξάρθρωση μεγάλων κυκλωμάτων διεθνώς.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό των καταγγελιών για υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης που δέχτηκε η Ανοιχτή γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr το 2021 αγγίζει το 33%.

Όπως εξηγεί η υπεύθυνη της Ανοιχτής Γραμμής Μελιτίνη Χριστοδουλάκη, το 96% του παράνομου υλικού που έχει μπλοκαριστεί, απεικονίζει κορίτσια, στην πλειοψηφία του (81%) είναι ηλικίας 3-13 ετών Κάτι που υποδεικνύει ότι όσο μικραίνει ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, τόσο το πρόβλημα γιγαντώνεται.

Ένα μεγάλο ποσοστό παράνομου υλικού δημιουργείται από τα θύματα μέσω sexting η ανταλλαγή φωτογραφιών και μηνυμάτων με κυρίως σεξουαλικό περιεχόμενο χρησιμοποιώντας κινητό τηλέφωνο ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

Είτε grooming, όπως χαρακτηρίζεται η «αποπλάνηση» ανηλίκων που γίνεται μέσω µέσω διαδικτύου. Στην Ελλάδα οι έρευνες δείχνουν ότι το 6% των παιδιών ηλικίας από 12-17 ετών κάνει sexting και 1 στα 4 παιδιά έχει δεχτεί πολύ προσωπικές φωτογραφίες άλλων (έρευνα ΕΚΑΔ 2021-2022).Παγκοσμίως εκτιμάται ότι 1 στα 4 κορίτσια και 1 στα 10 αγόρια έχουν μοιραστεί πολύ προσωπικές φωτογραφίες

H υπεύθυνη της Ανοιχτής Γραμμής για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο, νομικός Μελτίνη Χριστοδουλάκη επισημαίνει πως οι γονείς οφείλουν να έχουν πρόσβαση και έλεγχο περιεχομένου στους λογαριασμούς των παιδιών τους στα κοινωνικά δίκτυα και να σιγουρευτούν ότι οι ρυθμίσεις απορρήτου είναι ιδιωτικές.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια