Συντάξεις: Τα έξι σενάρια της αύξησης

Οικονομία
Συντάξεις: Τα έξι σενάρια της αύξησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, το 2023 σχεδιάζεται να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης (ΕΑΣ), που σημαίνει πρόσθετη αύξηση στις αποδοχές και των συνταξιούχων

Αυξήσεις έως 6% θα λάβουν οι συνταξιούχοι από την 1η Ιανουαρίου 2023 καθώς ξεπαγώνει η αναπροσαρμογή τους, η οποία είχε ανασταλεί από το 2010, την περίοδο του πρώτου Μνημονίου.

Παράλληλα, το 2023 σχεδιάζεται να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης (ΕΑΣ), που σημαίνει πρόσθετη αύξηση στις αποδοχές και των συνταξιούχων.

Η αύξηση αφορά το σύνολο των συντάξεων, με τους συνταξιούχους να χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Οι συνταξιούχοι που δεν έχουν καθόλου προσωπική διαφορά, δηλαδή  μηδενική, οι οποίοι θα δουν στο ΑΤΜ την αύξηση και η 2η κατηγορία συνταξιούχων, που έχουν μια προσωπική διαφορά άνω των 50 ευρώ, οι οποίοι θα δουν αυτή τη διαφοροποίηση λογιστικά, στο ΑΤΜ όμως θα φανεί όταν μηδενιστεί η προσωπική του διαφορά.

Παραδείγματα

Προ ν. Κατρούγκαλου

600 ευρώ

Με ν. Κατρούγκαλου

600 ευρώ (προσωπική διαφορά 0 ευρώ)

Αύξηση περίπου 5% → 30 ευρώ στο λογαριασμό τους

Προ ν. Κατρούγκαλου

1.000 ευρώ

Με ν. Κατρούγκαλου

900 ευρώ (προσωπική διαφορά 100 ευρώ)

Αύξηση 5% → 50 ευρώ (καλύπτεται από προσωπική διαφορά)

Δεν θα φανεί στο λογαριασμό

//--> //-->

Τα έξι σενάρια

Ήδη στο τραπέζι βρίσκονται έξι σενάρια. Το ύψος των αυξήσεων θα κλειδώσει μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς θα εξαρτηθεί από το ποσοστό της ανάπτυξης, αλλά και του πληθωρισμού του τρέχοντος έτους. Πιο συγκεκριμένα, οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι ίσες με το 50% της μεταβολής του ΑΕΠ και επίσης 50% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος) όπως ορίζει ο νόμος και σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι υψηλότερες του πληθωρισμού.

Ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι «το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1-1-2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ ) του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο (2) και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο μέσος ΔΤΚ αυξηθεί 5%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι της τάξης του 4,5% (2% + 2,5%). Ωστόσο, δεδομένης της φετινής συγκυρίας όπου ο πληθωρισμός καλπάζει (στο πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθε στο 7,2% – 7,5% και όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν σε περαιτέρω αύξησή του στους επόμενους μήνες), οι συνταξιούχοι ενδέχεται να δουν ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις που να φτάνουν το 6%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News