Καύσιμα: Έρχονται νέα μέτρα το καλοκαίρι - Μεγάλο πρόβλημα στα νησιά

Κρήτη
Καύσιμα: Έρχονται νέα μέτρα το καλοκαίρι - Μεγάλο πρόβλημα στα νησιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στα νησιά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα καύσιμα, πρώτον λόγω μεταφορικών που έχει αυξηθεί το κόστος, δεύτερον υπάρχουν νησιά χωρίς ανταγωνισμό, με ένα - δύο πρατήρια. Συζητάμε σενάρια για τα νησιά», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης 'Αδωνις Γεωργιάδης

«Πολύ πιθανόν να υπάρξουν μέτρα για τα καύσιμα και το καλοκαίρι, στοχευμένα, όχι οριζόντια» επισήμανε το πρωί της Κυριακής 22 Μαΐου, ο υπουργός Ανάπτυξης 'Αδωνις Γεωργιάδης.

«Στα νησιά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα καύσιμα, πρώτον λόγω μεταφορικών που έχει αυξηθεί το κόστος, δεύτερον υπάρχουν νησιά χωρίς ανταγωνισμό, με ένα - δύο πρατήρια. Συζητάμε σενάρια για τα νησιά, θα γίνουν ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό. Το πρόβλημα με τα καύσιμα απασχολεί πάρα πολύ την κυβέρνηση» τόνισε.

«Το πρόβλημα που υπάρχει για τα καύσιμα είναι μεγάλο, και δεν οφείλεται στην αισχροκέρδεια, βέβαια θα βρούμε παραβάτες, αλλά το βασικό πρόβλημα είναι ότι έχουμε διπλή αύξηση, από τη μία αύξηση της τιμής του αργού, αλλά από την άλλη και μεγάλη πτώση του ευρώ. Το 2011 είχε 147 δολάρια το βαρέλι, όμως το ευρώ είχε 1,50» εξήγησε ο υπουργός.

Όσον αφορά σε παράταση της επιδότησης στη βενζίνη, όπως έγινε στο πετρέλαιο, επικαλέστηκε τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και εκτίμησε ότι θα κτιστεί ο δημοσιονομικός χώρος, αλλά, πρόσθεσε ότι, πρώτα πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων για το ρεύμα.

Για τους ελέγχους σε πόλη την αλυσίδα καυσίμων, ανέφερε ότι ήδη γίνονται έλεγχοι και στα διυλιστήρια για να διαπιστωθεί εάν τηρείται ο νόμος περί αισχροκέρδειας, δηλαδή να δουλεύουν με το περιθώριο κέρδους της 1ης Σεπτεμβρίου 2021 (κάτι που ισχύει για όλη την εφοδιαστική αλυσίδα). Η προθεσμία που δόθηκε είναι η 23η Μαΐου για να καταθέσουν τα στοιχεία. «Έχουν μπει, γενικότερα, στην αγορά των καυσίμων τα πρώτα πρόστιμα. Έχουν βρεθεί αρκετά στοιχεία παραβίασης του πλαφόν» σημείωσε ο 'Αδωνις Γεωργιάδης.

//--> //-->

Τις υψηλότερες τιμές κατέχουν οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ενώ σε νησιά με λίγα πρατήρια -όπως η Αμοργός και η Φολέγανδρος- η τιμή ξεπερνάει τα 2,50 ευρώ.

Ρεκόρ καταγράφηκε στην τιμή της βενζίνης στην Κάλυμνο, όπου «άγγιξε» τα 2,61 ευρώ.

Σύμφωνα με τα δελτίο τιμών από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι μέσες τιμές λιανικής πώλησης καυσίμων ανά νομό της Κρήτης, διαμορφώνονταν ως εξής:

  • Απλή Αμόλυβδη 2,287 ευρώ το λίτρο
  • Πετρέλαιο κίνησης 1,931 ευρώ το λίτρο
  • Απλή Αμόλυβδη 2,292 ευρώ το λίτρο
  • Πετρέλαιο κίνησης 1,925 ευρώ το λίτρο
  • Απλή Αμόλυβδη 2,298 ευρώ το λίτρο
  • Πετρέλαιο κίνησης 1,943 ευρώ το λίτρο
  • Απλή Αμόλυβδη 2,284 ευρώ το λίτρο
  • Πετρέλαιο κίνησης 1,93 ευρώ το λίτρο

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει νέα επιδότηση για τα καύσιμα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε χθες ότι «είναι νωρίς για να τα συζητήσουμε αυτά. Δε θα απαντήσω για κανένα πρόσθετο μέτρο εκτός αυτών που έχουμε ανακοινώσει. Ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί. Τώρα φτιάχνουμε την πλατφόρμα για να επιδοτήσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα. Μέχρι να υλοποιηθεί αυτό, μέχρι να δημιουργηθεί και πάλι δημοσιονομικός χώρος, δεν μπορώ να προσθέσω τίποτα. Θα δούμε ποια θα είναι η κατάσταση το επόμενο χρονικό διάστημα, εκτιμώ ότι θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, και ανάλογα θα πράξουμε. Υπάρχει πρόβλημα, το πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα είναι μια συζήτηση που θα κάνουμε με τον πρωθυπουργό».

«Στα καύσιμα είναι προτιμητέο να μη μειώνονται οι φόροι γιατί αυτό δεν έχει κοινωνική δικαιοσύνη»

Σε ό,τι αφορά στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, και αν υπάρχουν σκέψεις για μείωσή του, ο ίδιος εξήγησε ότι «Η επιστολή που λάβαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλοι οι υπουργοί Οικονομικών στην Ευρώπη, λέει ότι στα καύσιμα είναι προτιμητέο να μη μειώνονται οι φόροι γιατί αυτό δεν έχει κοινωνική δικαιοσύνη. Ειδικά όσο κρατάει η κρίση. Το βέλτιστο είναι να παίρνεις τα περισσότερα φορολογικά έσοδα που απορρέουν από τον αυξημένο ΦΠΑ για να βοηθήσουμε στοχευμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Σχετικά με το αν η κυβέρνηση εξετάζει κάποια μόνιμα μέτρα στήριξης, ή αν θα συνεχίσει την επιδοματική πολιτική, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «συνδυασμός θα γίνει. Κάθε φορά κάνουμε αξιολόγηση της τρέχουσας συγκυρίας, και ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο θα πορευόμαστε προσθέτοντας ή και εμπλουτίζοντας τα υφιστάμενα μέτρα, και θα υπάρχουν και μόνιμοι μηχανισμοί. Ένα παράδειγμα αυτού είναι ο ΕΝΦΙΑ. Αυτή την εβδομάδα οι πολίτες θα πληρώσουν την πρώτη δόση. Φέτος οι πολίτες θα πληρώσουν 380 εκατ. λιγότερα σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ. Αυτό είναι ένα μόνιμο μέτρο».

Τι ζητούν οι φορείς της Κρήτης

Δραστικά μέτρα ζητούν οι εκπρόσωποι φορέων και επαγγελματικών κλάδων για την ανάσχεση της υπέρμετρης αύξησης στα καύσιμα. Οι ίδιοι αναφέρουν πως τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν είναι μείωση του φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ, πλαφόν στην τιμή της αύξησης των καυσίμων, συστηματικοί έλεγχοι και επιδότηση στους ιδιοκτήτες επαγγελματικών οχημάτων (τουριστικών λεωφορείων, ταξί και φορτηγών).

Καθιστώντας σαφές πως η αύξηση της τιμής των καυσίμων δεν οφείλεται σε κάποια ελληνική παθογένεια, οι εκπρόσωποι μίλησαν και για τα κυβερνητικά μέτρα που δίνουν ένα μικρό χρηματικό ποσό για τη βενζίνη, τα οποία χαρακτηρίστηκαν από τους ίδιους ως ελλιπή και ανεπαρκή.

Η αύξηση της τιμής των καυσίμων αποτελεί μια μόνιμη πληγή που, αντί να κλείνει και να περιορίζεται, μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Η αύξηση της τιμής είναι τόσο μεγάλη, που πλέον οι προϋπολογισμοί των ελληνικών και κρητικών νοικοκυριών έχουν «τσεκουρωθεί» δραματικά.

Με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό, ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης κάνει σαφές πως η αύξηση της τιμή των καυσίμων είναι ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο πρόβλημα, το οποίο θα αντιμετωπιστεί με μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης έστω για ένα μικρό χρονικό διάστημα, για να επιτευχθεί αποσυμπίεση.

Τρόφιμα

«Συμφωνία κυρίων μεταξύ κράτους - επιχειρήσεων στην αγορά των τροφίμων για διαμόρφωση τιμών απαγορεύεται από το δίκαιο του ανταγωνισμού, και είναι παράνομη» σημείωσε ο υπουργός.

«Υπάρχει βέβαια, παγκοσμίως, ανησυχία για έλλειψη τροφίμων… Το ΥΠΑΝΕ και το ΥΠΑΑΤ φτιάξαμε ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωσης αποθεμάτων τροφίμων, που μας καθησυχάζει. Φόβος να μην έχουμε τρόφιμα δεν υπάρχει κανένας αυτή τη στιγμή» διαβεβαίωσε.

«Στην αισχροκέρδεια εντείνουμε τους ελέγχους και βάζουμε πρόστιμα» υπογράμμισε ο υπουργός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News