Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στις γυναίκες από τις αρχές Ιουνίου

Ελλάδα
Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στις γυναίκες από τις αρχές Ιουνίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχετικές ανακοινώσεις απο τον πρωθυπουργό την Πέμπτη 26 Μαΐου

Το πράσινο φώς για δωρεάν εξετάσεις για τις ασφαλισμένες του ΕΟΠΥΥ στις αρχές Ιουνίου, αναμένεται να ανάψει η έναρξη του προγράμματος πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης». 

Πρόκειται,  για τον προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τον οποίο σταδιακά όσοι πολίτες το επιθυμούν,  θα μπορούν να κάνουν δωρεάν εξετάσεις. 

Η αρχή θα γίνει με τον γυναικείο πληθυσμό. 

Αρχικά είχαν προγραμματιστεί οι δωρεάν εξετάσεις να ξεκινήσουν τέλος Μαρτίου, αλλά φαίνεται ότι καθυστέρησαν προκειμένου να ανακοινωθούν με τη δέουσα επισημότητα εξαιτίας βέβαια και του προεκλογικού κλίματος που υπάρχει στη χώρα μετά και τη νέα φημολογία περί πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επίσημες ανακοινώσεις θα κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 26 Μαΐου.

Ποιες εξετάσεις θα είναι δωρεάν

Πάντως, οι πρώτες δωρεάν εξετάσεις θα είναι μαστογραφίες τις οποίες οι ενδιαφερόμενες θα μπορούν να τις κάνουν σε ιδιωτικές δομές χωρίς απολύτως καμία συμμετοχή.

Στην περίπτωση που βρεθεί κάτι ύποπτο, θα ακολουθεί υπέρηχος και ειδική εξέταση από γιατρό για περαιτέρω εκτίμηση.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να εξασφαλίσει ξεχωριστό κονδύλι για τους γιατρούς το οποίο δεν θα υπόκειται στο σύστημα του clawback (υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης).

Όπως έχει διευκρινίσει το υπουργείο Υγείας, στην περίπτωση που υπάρξουν ευρήματα στη μαστογραφία, θα ακολουθεί ειδική εξέταση από ιδιώτη γιατρό, επίσης δωρεάν για την ασφαλισμένη.

Μάλιστα έχει προβλεφθεί ότι θα δοθεί επιπλέον κονδύλι μέσω ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς που θα χρειασθεί να εξετάσουν ασφαλισμένες που θα παρουσιάσουν ύποπτα ευρήματα στην μαστογραφία και θα κάνουν υπέρηχο.

Τόσο οι δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις όσο και οι επισκέψεις στους ιδιώτες γιατρούς το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί ότι θα αποζημιωθούν χωρίς υποχρεωτικές εκπτώσεις από τον ΕΟΠΥΥ δηλαδή χωρίς rebate και clawback.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News