Φωτοβολταϊκά: Πότε γίνονται υποχρεωτικά - Στα 7.000 ευρώ το κόστος εγκατάστασης

Κρήτη
Φωτοβολταϊκά: Πότε γίνονται υποχρεωτικά - Στα 7.000 ευρώ το κόστος εγκατάστασης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο σύμβουλος Συνδέσμων Εταιριών Φωτοβολταϊκών Στέλιος Ψωμάς, μίλησε για τα φωτοβολταϊκά και την εγκατάστασή τους στα σπίτια

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει στην αγορά για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών λόγω της ενεργειακής κρίσης που δημιουργήθηκε μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο σύμβουλος Συνδέσμων Εταιριών Φωτοβολταϊκών Στέλιος Ψωμάς, μίλησε σήμερα Σάββατο 21 Μαΐου, στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει»  για τα φωτοβολταϊκά την εγκατάστασή τους στα σπίτια και το οικονομικό όφελος του κάθε νοικοκυριού.

Αρχικά ο κ. Ψωμάς ξεκαθάρισε ότι η ζήτηση των τελευταίων χρόνων οφείλεται στην κατακόρυφη μείωση του κόστους τοποθέτησης, η οποία αγγίζει το 85%. Αναφορικά με τους οικιακούς καταναλωτές το κόστος τοποθέτησης σύμφωνα με τον ίδιο, δεν εξαρτάται από την επιφάνεια, δηλαδή πόσο χώρο διαθέτει το κάθε σπίτι, αλλά με την κατανάλωση που έχει το κάθε νοικοκυριό. «Δεν βάζουμε τόσα πάνελ όσα χωράει η ταράτσα μας αλλά όσα χρειαζόμαστε για να καλύψουμε τις ενεργειακές ανάγκες του σπιτιού», ξεκαθάρισε ο σύμβουλος Συνδέσμων Εταιριών Φωτοβολταϊκών.

«Η μέση κατανάλωση σε ένα νοικοκυριό χωρίς ηλιακό θερμοσίφωνα είναι περίπου 4.000 κιλοβατώρες ετησίως», εκτιμά ο ίδιος και συνεχίζει λέγοντας ότι: «Για την κάλυψη των ετήσιων αναγκών σε μια ταράτσα χρειάζονται 15 φωτοβολταϊκά πάνελ ενώ σε μια κεραμοσκεπή περίπου τα μισά».

//--> //-->

Το κόστος

Το κόστος της τοποθέτησης εξαρτάται από τον εξοπλισμό που θα επιλέξει ο κάθε καταναλωτής και υπολογίζεται περίπου στα 6.000 – 7.000 ευρώ (συν ΦΠΑ), για να καλύψει τις ανάγκες του σπιτιού.

Αναφορικά με το ΦΠΑ ο κ. Ψωμάς, ανέφερε πως το Συμβούλιο υπουργών Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε τα φωτοβολταϊκά να υπαχθούν  στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος σήμερα είναι στο 24%. Σύμφωνα με τον ίδιο αν το υπουργείο Οικονομικών αποφασίσει άμεσα να προχωρήσει σε αυτό το μέτρο θα έχουμε μια άμεση μείωση του κόστους της τάξης του 18%.

«Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή»

Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr το επόμενο διάστημα, ενδεχομένως τον Ιούνιο, αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα του «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή», που θα καλύπτει μέρος του κόστους για την απόσυρση των παλαιών, ενεργοβόρων συσκευών, με στόχο να επωφεληθούν 350.000 νοικοκυριά.

Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται το πρόγραμμα για τα δημόσια κτίρια «Ηλέκτρα», μεταξύ των οποίων νοσοκομεία, σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 640 εκατ. ευρώ, τα οποία μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιήσουν κεφάλαια έως και 1 δισ. ευρώ. Το ποσοστό επιδότησης θα κυμαίνεται από 50% και μπορεί να ξεπεράσει και το 80%, ανάλογα με την περίπτωση. Οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημοσίων κτιρίων κτιρίων αφορούν σε αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης, ψύξης και αερισμού, συστήματα φωτισμού χώρων, συστήματα αυτοματισμού, συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατάσταση σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, κ.α.

Πού και από πότε θα μπουν υποχρεωτικά φωτοβολταϊκά

Όπως αναφέρει το σχέδιο, η ΕΕ ζητά:

  • Αύξηση του στόχου για το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο 45% το αργότερο έως το 2030.
  • Περιορισμό της διάρκειας αδειοδότησης για ηλιακές εγκαταστάσεις σε στέγες το πολύ έως 3 μήνες.
  • Εφαρμογή διατάξεων ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι τα νέα κτίρια είναι πρακτικά «έτοιμα για ηλιακή ενέργεια».
  • Υποχρεωτική εγκατάσταση φωτοβλταϊκών στις στέγες για:

– Το σύνολο των νέων δημόσιων και εμπορικών κτιρίων με ωφέλιμο εμβαδόν άνω των 250 τ.μ. το αργότερο έως το 2026.

– Το σύνολο των υπαρχόντων δημόσιων και εμπορικών κτιρίων με ωφέλιμο εμβαδόν μεγαλύτερο από 250 τ.μ., το αργότερο έως το 2027.

– Το σύνολο των νέων κτιρίων κατοικιών το αργότερο έως το 2029.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News