Ηλιόπουλος: Η «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αποδεικνύουν την ενοχή της κυβέρνησης

Ελλάδα
Ηλιόπουλος: Η «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αποδεικνύουν την ενοχή της κυβέρνησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα πράγματα στη χώρα μπορούν και πρέπει να πάνε διαφορετικά», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος

«Τα πράγματα στη χώρα μπορούν και πρέπει να πάνε διαφορετικά», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN».

Επαναλαμβάνοντας το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές, σημείωσε ότι «η ενεργειακή κρίση έχει χτυπήσει την Ελλάδα πολύ πιο βίαια και η ευθύνη της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη». «Αν κάποιος δει τα στοιχεία, διαπιστώνει ότι σε επίπεδο ΕΕ η τιμή του ρεύματος έχει ανέβει μεσοσταθμικά κατά 20% με 30%. Στην Ελλάδα έχει ανέβει κατά 80%. Επίσης, στη χώρα μας το 99% των αυξήσεων στη χονδρική περνά στον καταναλωτή. Η δεύτερη χώρα σε αυτήν την κατάταξη είναι η Αυστρία με 46%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Από αυτήν την κατάσταση πλήττονται περισσότερο τα λαϊκά στρώματα. Το 10% του πληθωρισμού χτυπά πολύ περισσότερο έναν άνθρωπο που βρίσκεται στο βασικό μισθό, ειδικά αν δούμε την άνοδο στα τρόφιμα», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Πρόσθεσε δε ότι «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι ο πληθωρισμός προέκυψε, αποκλειστικά εισαγόμενος, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία». «Ήδη από το Δεκέμβρη και το Γενάρη καταγράφαμε αρνητικά ρεκόρ πληθωρισμού.

Έχουμε μία κυβέρνηση, η οποία με την πολιτική της, με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, συντονίζει τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος», υπογράμμισε. Υπενθύμισε, ακόμα, τη δήλωση Χατζηδάκη όταν ήταν υπουργός Ενέργειας, ότι «προχωράμε στην απελευθέρωση της αγοράς», την οποία χαρακτήρισε «δήλωση ενοχής για όσα επακολούθησαν».

Όσον αφορά τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, τόνισε: «Είναι κρίσιμο το ερώτημα αν θα εισάγει πλαφόν στην τιμή του ρεύματος ή αν θα έρθει το κράτος, με τα χρήματα των πολιτών, να καλύψει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας». «Αυτό που χρειάζεται είναι να μπει πραγματικά πλαφόν και όχι να επιδοτείται η αισχροκέρδεια», σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

 «Υπάρχουν ευρωπαϊκά εργαλεία, εργαλεία που έχει υιοθετήσει η Κομισιόν ήδη από την εργαλειοθήκη του Οκτωβρίου, όπως είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Η κυβέρνηση όμως δεν έχει κανένα σχέδιο για να σταματήσει αυτήν την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, σημείωσε: «Ας αναρωτηθούμε πόσες φορές η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει το επιχείρημα ότι ο Ερντογάν είναι απομονωμένος, ότι η Τουρκία είναι σε δύσκολη θέση και εμείς κερδίζουμε πόντους, και πόσες φορές τελικά βρισκόμαστε σε μια κλιμάκωση της επιθετικότητας της τουρκικής πλευράς».

«Η πολιτική του δεδομένου και του προβλέψιμου συμμάχου που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης, δεν έχει φέρει αποτελέσματα. Εδώ υπάρχουν κεντρικά λάθη. Η κυβέρνηση επέλεξε να μην προχωρήσουν οι κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία, επέλεξε να μη χτίσει πάνω στην πρώτη απόφαση της ευρωπαϊκής Συνόδου για κυρώσεις, το καλοκαίρι 2019, που κατάφερε να κερδίσει η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεργασία με την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Τέλος, αναφερθείς στην απώλεια του μεγάλου συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, επισήμανε: «Η διαδρομή του είναι μια σημαντική απόδειξη για το πώς ο πολιτισμός μπορεί να ξεπερνά σύνορα, να αφήνει ορόσημα που ενώνουν ολόκληρο τον πλανήτη».

«Του χρωστάμε τεράστια ευγνωμοσύνη και ελπίζω η πολιτεία να κάνει ό,τι μπορεί για να τιμήσει το έργο του, για να κρατήσει ζωντανή αυτή τη μνήμη», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Φωτογραφία αρχείου INTIME 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News