Φοιτητικές εκλογές 2022: Ερίζουν για την πρωτιά - Πώς ψήφισαν στην Κρήτη

Κρήτη
Φοιτητικές εκλογές 2022: Ερίζουν για την πρωτιά - Πώς ψήφισαν στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δύο παρατάξεις που πρώτευσαν στις φοιτητικές εκλογές εξέδωσαν η καθεμία τα δικά της αποτελέσματα και φυσικά... δε συμφωνούν

Παλιά μου τέχνη... κόσκινο: Οι δύο παρατάξεις που πρώτευσαν στις φοιτητικές εκλογές εξέδωσαν η καθεμία τα δικά της αποτελέσματα και φυσικά... δε συμφωνούν. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της Πανσπουδαστικής, που φέρνουν την παράταξη του ΚΚΕ να κατακτά την πρωτιά στα Πανεπιστήμια της χώρας μετά από πολλά χρόνια, έχουν γίνει αποδεκτά και από τις υπόλοιπες παρατάξεις (ΠΑΣΠ, BLOCO, ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ, ΕΑΑΚ), ενώ η... μόνη που συμφωνεί με τα αποτελέσματα της ΔΑΠ είναι... η ΔΑΠ. Οπότε είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι η ΠΣΚ κέρδισε την πρωτιά.

Την ίδια στιγμή, είναι αξιοσημείωτο πως οι φοιτητές στα πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Κρήτης (Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΕΛΜΕΠΑ και Πολυτεχνείο Κρήτης) δεν είχαν την ίδια άποψη όσον αφορά στην παράταξη που πρέπει να ηγηθεί. Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η Πανσπουδαστική, ενώ στο ΕΛΜΕΠΑ η ΠΑΣΠ. Στο Πολυτεχνείο, την πρώτη θέση μοιράστηκε η ΔΑΠ μαζί με την ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ.

Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο έχει ξεσπάσει “πόλεμος” ανάμεσα σε Πανσπουδαστική και ΔΑΠ ΝΔΦΚ, με τις δύο παρατάξεις να διατείνονται πως κέρδισαν τις φοιτητικές εκλογές, αμφισβητώντας η μία το αποτέλεσμα της άλλης. Η ΔΑΠ είναι η μοναδική παράταξη που δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία της Πανσπουδαστικής στις φοιτητικές εκλογές.

Πανσπουδαστική

Η Πανσπουδαστική στο site της έκανε λόγο για ξεκάθαρη νίκη, τονίζοντας: «Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η “Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας” από τις φοιτητικές εκλογές του 2022, καθώς κατέγραψε σαρωτική άνοδο. Σε σύνολο 259 συλλόγων, ψήφισαν 51.890 φοιτητές. Τα λευκά ήταν 1.266 και τα άκυρα 1.976.

- Η “Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας” λαμβάνει 16.684 ψήφους και 33,43%.

- Η ΔΑΠ λαμβάνει 13.807 ψήφους και 27,66%.

- Η ΠΑΣΠ λαμβάνει 5.056 ψήφους και 10,13%.

- Το BLOCO (ΣΥΡΙΖΑ) λαμβάνει 1.267 ψήφους και 2,54%.

- Τα ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ λαμβάνουν 4.992 ψήφους και 10%.

- Τα ΕΑΑΚ λαμβάνουν 2.642 ψήφους και 5,29%.

- Τα ΛΟΙΠΑ λαμβάνουν 4.200 ψήφους και 8,41%».

Ανακοίνωση ΔΑΠ

Η ΟΝΝΕΔ με ανακοίνωσή της σημείωσε ότι δε δέχεται το αποτέλεσμα που έχει ανακοινώσει η ΠΚΣ και έχουν αναγνωρίσει άλλες παρατάξεις. Όπως κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της, «η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ συγκεντρώνει ποσοστό 46,7%. Αναδεικνύεται, έτσι, πρώτη δύναμη στα Πανεπιστήμια για 34η συνεχόμενη εκλογική διαδικασία.

Δεύτερη δύναμη αναδεικνύεται η ΠΚΣ με ποσοστό της τάξης του 25,08%, τρίτη δύναμη η ΕΑΑΚ με ποσοστό 9,41% και ακολουθεί η ΠΑΣΠ με ποσοστό 8,76%.

Σημειώνεται ότι το BLOCO (η φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) δεν ξεπερνά το ποσοστό του 2,28%.

Αναφορικά με την ψευδή εικόνα που προσπαθεί να δημιουργήσει η παράταξη της Πανσπουδαστικής μέσω των αποτελεσμάτων που δημοσιεύει, διευκρινίζεται ότι η πλειονότητα των Συλλόγων που ενσωματώνονται στα αποτελέσματα αυτά αποτελούν Συλλόγους- “φαντάσματα”, τους οποίους έχει συστήσει, και στους οποίους συμμετέχει μόνο η ίδια. Επιπλέον, η Πανσπουδαστική δεν αναγνωρίζει αποτελέσματα Φ.Σ. στους οποίους δε συμμετέχει, προκειμένου να αποκρύψει την ανυπαρξία της και το αληθινό αποτέλεσμα.

Η ΕΑΑΚ “συμφωνεί” με ΠΚΣ

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση “συμφωνούν” (έστω και κατά προσέγγιση) με αυτά της ΠΚΣ, στην οποία δίνουν την πρωτιά.

Συγκεκριμένα, η ΕΑΑΚ ανακοίνωσε τα εξής αποτελέσματα: ΔΑΠ-ΝΔΦΚ 18,97%, ΠΚΣ 37,10%, ΕΑΑΚ με ΑΡΕΝ 21,61%, ΠΑΣΠ 11,05%, BLOCO 3,24% και ΛΟΙΠΑ 4,94%.

Πώς ψήφισαν οι φοιτητές της Κρήτης -Τα αποτελέσματα σε Πανεπιστήμιο, ΕΛΠΕΠΑ και Πολυτεχνείο

Ριζικά διαφορετικές ήταν οι προτιμήσεις της πλειοψηφίας των φοιτητών στα πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Κρήτης. Η κάλπη αποδείχτηκε τελικός κριτής, με τους φοιτητές των τριών πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων να μη δείχνουν πολιτική σύμπνοια. Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώτη δύναμη βγήκε η Πανσπουδαστική. Στο ΕΛΜΕΠΑ, νικήτρια φοιτητική παράταξη αναδείχτηκε η ΠΑΣΠ, ενώ την πρωτιά στο Πολυτεχνείο Κρήτης μοιράστηκε η ΔΑΠ μαζί με το συλλογικό φοιτητικό σχήμα ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ.

Πανεπιστήμιο Κρήτης

Η Πανσπουδαστική βγήκε πρώτη και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Πιο συγκεκριμένα, προχθές ψήφισαν 2.363 φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από τα 2.363 ψηφοδέλτια, έγκυρα θεωρήθηκαν τα 2.281 και άκυρα ήταν τα 82. Λευκό ψηφοδέλτιο έδωσαν 56 φοιτητές. Από τα έγκυρα ψηφοδέλτια, οι 672 ψήφισαν ΠΚΣ, ενώ οι 572 ψήφισαν ΔΑΠ. Οι 169 έδωσαν ψήφο στήριξης στην ΠΑΣΠ, τη συνεργασία ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ στήριξαν 607 άτομα, ενώ 105 άτομα στήριξαν τη φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (BLOCO).

Πρώτη δύναμη στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο αναδείχτηκε η ΠΑΣΠ, η οποία έχει παράδοση στο συγκεκριμένο πανεπιστημιακό Ίδρυμα, καθώς για πολλά χρόνια αναδεικνύεται πρώτη δύναμη. Συνολικά, 1.246 φοιτητές ψήφισαν στο ΕΛΜΕΠΑ, εκ των οποίων οι 1.187 “έριξαν” έγκυρο ψηφοδέλτιο. Άκυρα ψηφοδέλτια ήταν μόλις 59 και τα λευκά ήταν 24. Η ΠΑΣΠ έλαβε 688 ψήφους, ενώ η Πανσπουδαστική 238, η ΔΑΠ μόλις 100 ψήφους, ενώ η συνεργασία ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ ψηφίστηκε μόλις από 44 φοιτητές. Η φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (BLOCO) δεν έλαβε καμία ψήφο.

Πολυτεχνείο Κρήτης

Την πρωτιά μοιράστηκαν στο Πολυτεχνείο Κρήτης η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και το σχήμα συνεργασίας ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ, καθώς έλαβαν 473 ψήφους. Συμμετείχαν 1.303 φοιτητές του Πολυτεχνείου στις φοιτητικές εκλογές, όπου μόνο τα 1.266 ψηφοδέλτια θεωρήθηκαν έγκυρα. Τα άκυρα ψηφοδέλτια ήταν 37 και 33 ήταν τα λευκά. Δεύτερη δύναμη αναδείχτηκε η Πανσπουδαστική με 276 ψήφους.

Στις φοιτητικές εκλογές του Πολυτεχνείου Κρήτης δε συμμετείχε ούτε η ΠΑΣΠ, ούτε η φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (BLOCO).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News