Ελλάδα

Πλεύρης: Προς κατάργηση από 1η Ιουνίου η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους - Ποιοι εξαιρούνται

Ο ίδιος τόνισε πως δεν μιλάμε για κατάργηση των μέτρων αλλά για αναστολή, καθώς έχουμε μπροστά μας το φθινόπωρο

Η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση και όπως δείχνουν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν μπορεί να ανατραπεί, γι’ αυτό και αναμένουμε από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων να εισηγηθεί την αναστολή της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους ωστόσο θα υπάρχουν εξαιρέσεις σε συγκεκριμένους χώρους όπως τα νοσοκομεία, ανέφερε σήμερα Τετάρτη 18 Μαΐου ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Επειδή θεωρούμε ότι η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρου περιορισμού θέλουμε να ακούσουμε την εισήγηση και να μείνει η μάσκα εκεί που είναι απαραίτητη. Η φιλοσοφία μας είναι να πάμε σε χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους μόνο εκεί που είναι απαραίτητη», υπογράμμισε.

Ο ίδιος τόνισε πως δεν μιλάμε για κατάργηση των μέτρων αλλά για αναστολή, καθώς έχουμε μπροστά μας το φθινόπωρο.

Αναφερόμενος στις μάσκες για τα σχολεία, ο κ. Πλεύρης είπε πως βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με την κυρία Κεραμέως και πως θα υπάρξει πρωτόκολλο ασφαλείας και για τις πανελλαδικές εξετάσεις όχι τόσο για επιδημιολογικούς λόγους όσο για το να μην νοσήσουν άτομα-υποψήφιοι τις ημέρες που δίνουν εξετάσεις.

Υπενθυμίζεται πως στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών έστρεψε το ενδιαφέρον χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλέυρης για το θέμα των μασκών. «Θα περιμένουμε να ακούσουμε τις θέσεις των επιστημόνων αύριο (σ.σ. σήμερα) για το θέμα της μάσκας, καθώς στην Επιτροπή θα συζητηθεί και το σκέλος που έχει να κάνει με τη χρήση της μάσκας από 1η Ιουνίου», ανέφερε ο υπουργός Υγείας. Ο ίδιος επέμεινε πως η πανδημία δεν έχει πει την τελευταία της λέξη «και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, γιατί ενδεχομένως το φθινόπωρο να χρειάζεται να επανέλθουμε σε μέτρα».

Όπως είπε ο υπουργός, υπάρχει μια σύσταση ευρωπαϊκή, η οποία αναφέρει ότι από τις 16 Μαΐου στα αεροπλάνα δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική η μάσκα και πρέπει να υπάρχει απλώς σύσταση μάσκας. «Αυτό μετά ως προς την εξειδίκευση εναπόκειται στο κάθε κράτος-μέλος. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν αύριο (σ.σ. σήμερα) στην Επιτροπή των ειδικών είναι και αυτό το σκέλος. Να ξέρετε ότι εμείς στο κομμάτι της μάσκας, επειδή είναι ένας ήπιος περιορισμός, αντιλαμβανόμαστε ότι θα μπορούμε να πάμε ένα στάδιο παραπάνω και να υπάρξει περιορισμός όπως είχαμε ανακοινώσει, αν θυμόσαστε, και στα μέτρα πριν την 1η Μαΐου. Είχαμε πει τότε ότι τουλάχιστον μέχρι 31 Μαΐου παραμένει η μάσκα και κοιτάμε μετά τις εξαιρέσεις. Όλα αυτά θα συζητηθούν αύριο στην Επιτροπή, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι είναι σημαντικό τουλάχιστον οι ευρωπαϊκές χώρες να προσπαθήσουμε να έχουμε μια κοινή γραμμή σε αυτό», κατέληξε.

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως η μάσκα σίγουρα θα παραμείνει σε κάποιους χώρους που θα υποδείξει η Επιτροπή: «σε χώρους εξαιρέσεων, όπως χαρακτηριστικά πολλές φορές το έχω πει, κατ’ ελάχιστον σε νοσοκομεία και χώρους όπου βρίσκονται ευάλωτα άτομα. Αλλά από εκεί και πέρα, αν χρειάζεται να είναι παραπάνω ή λιγότεροι οι χώροι, αυτό είναι κάτι που θα εισηγηθεί η Επιτροπή. Αρκετά επιφυλακτικοί είμαστε - και έχουμε μιλήσει και με την υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως γι’ αυτό - και στο κομμάτι των σχολείων. Γιατί τα σχολεία ολοκληρώνουν στις 15 Ιουνίου, άρα καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ λίγος ο χρόνος που απομένει. Και υπάρχουν και οι πανελλαδικές εξετάσεις που εκεί πέρα θέλουμε να έχουμε προστατευμένα τα παιδιά μας. Θα παραμένει η σύσταση, αλλά οι χώροι ως χώροι θα αποφασιστούν αύριο (σ.σ. σήμερα) από την Επιτροπή», κατέληξε.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια