Κορωνοϊός: Σήμερα η απόφαση της επιτροπής για τις μάσκες

Κρήτη
Κορωνοϊός: Σήμερα η απόφαση της επιτροπής για τις μάσκες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

O υπουργός Υγείας σημείωσε πως η μάσκα σίγουρα θα παραμείνει σε κάποιους χώρους που θα υποδείξει η Επιτροπή - Η πορεία της πανδημία στη χώρα

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών έστρεψε το ενδιαφέρον ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλέυρης για το θέμα των μασκών. «Θα περιμένουμε να ακούσουμε τις θέσεις των επιστημόνων αύριο (σ.σ. σήμερα) για το θέμα της μάσκας, καθώς στην Επιτροπή θα συζητηθεί και το σκέλος που έχει να κάνει με τη χρήση της μάσκας από 1η Ιουνίου», ανέφερε ο υπουργός Υγείας. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Πλεύρης επέμεινε πως η πανδημία δεν έχει πει την τελευταία της λέξη «και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, γιατί ενδεχομένως το φθινόπωρο να χρειάζεται να επανέλθουμε σε μέτρα».

Όπως είπε ο υπουργός, υπάρχει μια σύσταση ευρωπαϊκή, η οποία αναφέρει ότι από τις 16 Μαΐου στα αεροπλάνα δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική η μάσκα και πρέπει να υπάρχει απλώς σύσταση μάσκας. «Αυτό μετά ως προς την εξειδίκευση εναπόκειται στο κάθε κράτος-μέλος. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν αύριο (σ.σ. σήμερα) στην Επιτροπή των ειδικών είναι και αυτό το σκέλος. Να ξέρετε ότι εμείς στο κομμάτι της μάσκας, επειδή είναι ένας ήπιος περιορισμός, αντιλαμβανόμαστε ότι θα μπορούμε να πάμε ένα στάδιο παραπάνω και να υπάρξει περιορισμός όπως είχαμε ανακοινώσει, αν θυμόσαστε, και στα μέτρα πριν την 1η Μαΐου. Είχαμε πει τότε ότι τουλάχιστον μέχρι 31 Μαΐου παραμένει η μάσκα και κοιτάμε μετά τις εξαιρέσεις. Όλα αυτά θα συζητηθούν αύριο στην Επιτροπή, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι είναι σημαντικό τουλάχιστον οι ευρωπαϊκές χώρες να προσπαθήσουμε να έχουμε μια κοινή γραμμή σε αυτό», κατέληξε.

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως η μάσκα σίγουρα θα παραμείνει σε κάποιους χώρους που θα υποδείξει η Επιτροπή: «σε χώρους εξαιρέσεων, όπως χαρακτηριστικά πολλές φορές το έχω πει, κατ’ ελάχιστον σε νοσοκομεία και χώρους όπου βρίσκονται ευάλωτα άτομα. Αλλά από εκεί και πέρα, αν χρειάζεται να είναι παραπάνω ή λιγότεροι οι χώροι, αυτό είναι κάτι που θα εισηγηθεί η Επιτροπή. Αρκετά επιφυλακτικοί είμαστε - και έχουμε μιλήσει και με την υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως γι’ αυτό - και στο κομμάτι των σχολείων. Γιατί τα σχολεία ολοκληρώνουν στις 15 Ιουνίου, άρα καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ λίγος ο χρόνος που απομένει. Και υπάρχουν και οι πανελλαδικές εξετάσεις που εκεί πέρα θέλουμε να έχουμε προστατευμένα τα παιδιά μας. Θα παραμένει η σύσταση, αλλά οι χώροι ως χώροι θα αποφασιστούν αύριο (σ.σ. σήμερα) από την Επιτροπή», κατέληξε.

Η πορεία της πανδημίας

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.252. Στην Κρήτη τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν είναι 311. Ειδικότερα, στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου εντοπίστηκαν 126, στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου 40, στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου 40 και στην περιφερειακή ενότητα Χανίων 105.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.401.927 (ημερήσια μεταβολή +0,2%), εκ των οποίων 48,8% άνδρες. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 685, ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 130.005 (3,7% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 21, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.599 θάνατοι. Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 167 (64,7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 71 έτη. Το 92,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 83 (49,7%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 84 (50,3%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.656 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 105 (ημερήσια μεταβολή +10,53%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 111 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 36 έτη (εύρος 0,2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 79 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Μειωμένες οι νοσηλείες

Μειώθηκαν οι νοσηλείες κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Κρήτης χθες, σύμφωνα με το neakriti.gr. Πιο αναλυτικά, στα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού συνολικά νοσηλεύονται 36 ασθενείς, εκ των οποίων 28 βρίσκονται σε κλινικές και 8 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, από τους οποίους οι 6 είναι διασωληνωμένοι.

Παράλληλα, ένας ακόμη θάνατος καταγράφτηκε το τελευταίο 24ωρο στην Κρήτη. Πρόκειται για έναν 74χρονο στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου. Επιπλέον, στα Νοσοκομεία Σητείας και Νεάπολης δεν καταγράφονται νοσηλείες.

Αναλυτικά τα χθεσινά στοιχεία στα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού:

  • Στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονταν συνολικά 12 ασθενείς, από τους οποίους 8 στην Κλινική COVID και 4 σε ΜΕΘ, διασωληνωμένοι.
  • Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο συνολικά 10 ασθενείς ήταν χθες νοσηλευόμενοι, οι 8 στην Κλινική COVID και οι 2 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων ο ένας διασωληνωμένος.
  • Στο Νοσοκομείο Χανίων 9 ασθενείς νοσηλεύονταν χθες στην Κλινική COVID.
  • Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου νοσηλευόταν 1 ασθενής στην Κλινική COVID.
  • Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου νοσηλεύονταν συνολικά 3 ασθενείς, ο ένας σε Κλινική COVID και οι 2 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων ο ένας διασωληνωμένος.
  • Στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, τέλος, νοσηλευόταν χθες ένας ασθενής στην Κλινική COVID.

Πού γίνονται rapid tests

Σήμερα, Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία στην Κρήτη, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid tests για όλους τους πολίτες. Συγκεκριμένα, έλεγχοι για κρούσματα COVID-19 θα γίνονται:

  • Στον νομό Χανίων, στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου Χανίων από 9 π.μ. έως 4 μ.μ., στον αύλειο χώρο του 1ου Κέντρου Υγείας Χανίων (στη λεωφόρο Καραμανλή 99) από 9 π.μ. έως 3 μ.μ., και στο Πολιτιστικό Κέντρο Ταυρωνίτη από 9:30 π.μ. έως 2 μ.μ.
  • Στον νομό Ηρακλείου, στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης από 9 π.μ. έως 3 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας από 9 π.μ. έως 3 μ.μ. και στο Isobox που βρίσκεται στο προαύλιο της 7ης Υ.ΠΕ. από 9:30 π.μ. έως 4:30 μ.μ.
  • Στον νομό Ρεθύμνου, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Καλλιθέας από 9 π.μ. έως 2 μ.μ.
  • Στον νομό Λασιθίου, στο παλιό δημαρχείο Αγίου Νικολάου από 9:30 π.μ. έως 4 μ.μ.

Αντιγριπικό εμβόλιο: Μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής COVID

Το εμβόλιο κατά της γρίπης έχει ένα απρόσμενο έξτρα όφελος: Μπορεί να μειώσει την πιθανότητα COVID-19, τουλάχιστον της πιο σοβαρής μορφής της, σύμφωνα με μελέτη από το Κατάρ. Το ερώτημα είναι πόσο διαρκεί αυτή η έμμεση προστασία, αν και φαίνεται ότι μπορεί να συμβαίνει για μερικές εβδομάδες μετά τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρ. Λαΐθ Τζαμάλ Αμπού-Ραντάντ της Ιατρικής Σχολής Weill Cornell Medicine-Qatar στην Ντόχα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο “medRxiv”, σύμφωνα με το “Nature”, ανέλυσαν στοιχεία για 30.774 υγειονομικούς στην αραβική χώρα, από τους οποίους οι 518 είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό. Διαπιστώθηκε ότι, όσοι είχαν προηγουμένως κάνει εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο, είχαν 30% μικρότερη πιθανότητα να μολυνθούν από τον κορωνοϊό και 89% μικρότερο κίνδυνο να αρρωστήσουν με βαριά COVID-19, σε σύγκριση με όσους δεν είχαν κάνει εμβόλιο κατά της γρίπης. Στη συγκεκριμένη μελέτη του Κατάρ, όσοι είχαν κάνει αντιγριπικό εμβόλιο και μετά μολύνθηκαν από κορωνοϊό, η λοίμωξη COVID-19 συνέβη κατά μέσο όρο περίπου έξι εβδομάδες μετά. Επίσης, δεν είναι σαφές γιατί τα αντιγριπικά εμβόλια προστατεύουν σε έναν βαθμό κατά της COVID-19. Μία εξήγηση είναι ότι, παρόλο που στοχεύουν στους ιούς της γρίπης, παράλληλα ενισχύουν ευρύτερα τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος κατά άλλων ιών. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η γνώση ότι ένα αντιγριπικό εμβόλιο βοηθάει κατά του κορωνοϊού, έστω μερικώς και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να αξιοποιηθεί προσωρινά σε μια μελλοντική πανδημία, μέχρι να αναπτυχθεί το κατάλληλο εμβόλιο γι' αυτήν.

Φωτογραφία αρχείου Shutterstock

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News