Δημήτρης Κάλμπαρης - Έφυγε από τη ζωή ο τελευταίος ήρωας του έπους του '40 (βίντεο)

Κρήτη
Δημήτρης Κάλμπαρης - Έφυγε από τη ζωή ο τελευταίος ήρωας του έπους του '40 (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Βρέθηκα στη πρώτη γραμμή στο μέτωπο στα ελληνοαλβανικά σύνορα και αυτά που συνέβησαν εύχομαι να μην τα ζήσει καμία ψυχή, κανένας άνθρωπος, κανένας τόπος», είχε πει ο Δημήτρης Κάλμπαρης στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα» της ΚΡΗΤΗ TV

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 106 ετών, ο Δημήτρης Κάλμπαρης, ο τελευταίος επιζών ήρωας του έπους του 1940, ο οποίος διέμενε στο Γηροκομείο Βόλου, σκορπώντας θλίψη στην τοπική κοινωνία.

Ήταν ο ήρωας του Έπους 1940 που κρατούσε ολοζώντανες τις μνήμες των θρυλικών αγώνων με τις συγκλονιστικές του αφηγήσεις για γεγονότα, που προκαλούσαν δέος και θαυμασμό.

Διατηρούσε  διαύγεια πνεύματος μέχρι και την τελευταία του πνοή, μεταφέροντας με τις αφηγήσεις του στους νεώτερους τις ένδοξες σελίδες ηρωϊσμού που έγραψαν οι Ελληνες στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο μεγαλύτερος ώρας του έπους του 40’ Δημήτρης Κάλμπαρης, είχε παραχωρήσει την τελευταία του συνέντευξη στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα» της ΚΡΗΤΗ TV

«Βρέθηκα στη πρώτη γραμμή στο μέτωπο στα ελληνοαλβανικά σύνορα και αυτά που συνέβησαν εύχομαι να μην τα ζήσει καμία ψυχή, κανένας άνθρωπος, κανένας τόπος», είχε δηλώσει ο ήρωας του έπους του 40’.

«Με γενναιότητα και θάρρος αλλά και με τον φόβο μην πεθάνουμε το επόμενο λεπτό κάτι που κυρίευε και θέριευε μέσα μας, περνούσαν οι μέρες και οι νύχτες στα βουνά», τόνισε χαρακτηριστικά ο μεγαλύτερος εν ζωή ήρωας του έπους του 40’. Ο κ. Κάλμπαρης κινδύνεψε να σκοτωθεί πολλές φορές, έχασε όλους τους συντρόφους του οι οποίοι «έφευγαν» ένας, ένας δίπλα του, οι σφαίρες κροτούσαν σε απόσταση αναπνοής και όπως αναφέρει και συγκλονίζει, «είχα να φάω πέντε μήνες, δεν ήξερα τι θα πει ψωμί, χόρταινα με φλούδες από δέντρα».

Ένας άνθρωπος, ένας ήρωας που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, που ξεπέρασε τον εαυτό του καθώς και τις ανθρωποκτονίες και τις θηριωδίες στο πεδίο της μάχης. Που «αγκάλιαζε» τους πληγωμένους φίλους του για να ζεστάνει τον πόνο τους, που στάθηκε γενναίος για ένα και μόνο ιδανικό, την πατρίδα και την ελευθερία του τόπου του.

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Κάλμπαρης

Ο Δημήτρης Κάλμπαρης γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1917 στη Μακρινίτσα, ενώ είχε άλλα εννέα αδέλφια. Εργάστηκε στην κλινική του Τριχόπουλου ως νοσοκόμος κι έπειτα έγινε τσαγκάρης.

Ο Γιώργος Σούρλας αποχαιρετά τον Δημήτρη Κάλμπαρη

Ο πρώην Υπουργός Υγείας και Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Σούρλας συνδέθηκε στενά με τον Δημήτρη Κάλμπαρη, καθώς συνέγραψε βιβλίο για τη ζωή του.

Στην είδηση του θανάτου του ο κ. Σούρλας θέλησε να πει το δικό του αντίο, στον φίλο του και ήρωα του έπους του 1940.

«Έφυγε σήμερα από την ζωή σε ηλικία 106 ετών ο Δ. Κάλμπαρης από τον Βόλο.

Ήταν ο ήρωας του Έπους 1940 που κρατούσε ολοζώντανες τις μνήμες των θρυλικών αγώνων με τις συγκλονιστικές του αφηγήσεις για γεγονότα, που προκαλούσαν δέος και θαυμασμό.

Δεν θα τον ακούμε πλέον να αφηγείται για τους γενναίους αγώνες στο απόρθητο ύψωμα 731, που έκρινε την τελική έκβαση του πολέμου και για τους ήρωες που δόξασαν την Ελλάδα, τίμησαν την πατρίδα και άλλαξαν την πορεία του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

Δεν θα ακούμε πλέον την φωνή του, αλλά θα μείνουν οι παρακαταθήκες του και οι προσωπικές αναμνήσεις από τις ατέλειωτες συζητήσεις, που κάναμε στην πόλη μας.

Η τελευταία επικοινωνία έγινε προ ημερών και ήταν η πιο συγκινητική. Όταν θέλησε να μάθει τι γίνεται με την Ουκρανία ρώτησε με αγωνία «Αν οι Ουκρανοί πολεμούν για την πατρίδα τους, όπως εμείς οι Έλληνες το 1940;». Κι άκουσε με ικανοποίηση την απάντηση ότι δίνουν τον δικό τους αγώνα για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια.

Τον αποχαιρετώ με σεβασμό, βαθιά εκτίμηση, πόνο ψυχής αλλά και θαυμασμό για τους πατριωτικούς του αγώνες.

Είμαι ευτυχής, που τον γνώρισα και μου δίδαξε πολλά, όχι μόνο για το Έπος του 1940, αλλά με την στάση της ζωής του, την προσήλωση στο καθήκον και την ανιδιοτέλεια, που πρέπει να διέπει την συμπεριφορά μας απέναντι στην κοινωνία και την πατρίδα.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στα παιδιά του και τα εγγόνια του.

Καλό ταξίδι Μπάρμπα Μήτσο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News