Χανιά: Σύνοδο κορυφής σε επίπεδο αρχηγών κρατών πρότεινε η Επιτροπή του Συμβουλίου της ΕE (βίντεο)

Ελλάδα
Χανιά: Σύνοδο κορυφής σε επίπεδο αρχηγών κρατών πρότεινε η Επιτροπή του Συμβουλίου της ΕE (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τα Χανιά, τα μέλη της Επιτροπής χαρακτήρισαν επιτακτική την αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου της Ευρώπης, προκειμένου να ανταποκριθεί στις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές αλλαγές που συντελούνται με αφορμή τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία

Τη σύγκληση Συνόδου κορυφής των 46 χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης σε επίπεδο αρχηγών κρατών, αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει η Πολιτική Επιτροπή που ολοκλήρωσε την Τρίτη, 17 Μαΐου 2022, στην Γεωργιούπολη Χανίων την διήμερη συνεδρίαση της.

Τα μέλη της Επιτροπής χαρακτήρισαν επιτακτική την αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου της Ευρώπης, προκειμένου να ανταποκριθεί στις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές αλλαγές που συντελούνται με αφορμή τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι εκατό και πλέον συμμετέχοντες από εθνικά κοινοβούλια της Ευρώπης, σε μια από τις πιο μαζικές συνεδριάσεις των τελευταίων ετών, ψήφισαν επί της ουσίας την εξέλιξη του θεσμού του Συμβουλίου της Ευρώπης, προκειμένου να αποκτήσει τη δυνατότητα αποτελεσματικής παρέμβασης.

Η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και αντιπρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής κ. Ντόρα Μπακογιάννη μετέφερε τις θέσεις των μελών, που συμφώνησαν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνει την ανάγκη για μια διαφορετική πολιτική. Όπως υπογράμμισε , «η πρόταση πέρασε ομόφωνα. Έχουν γίνει μόνο τρεις σύνοδοι του συμβουλίου της Ευρώπης. Ο Γάλλος πρόεδρος Μανουέλ Μακρόν έχει προτείνει ένα νέο όργανο. Η άποψη η δική μας είναι ότι το συμβούλιο της Ευρώπης μπορεί να μεταλλαχθεί, σε αυτό το όργανο».

Η κ. Μπακογιάννη πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι σε θέση σήμερα μετά από τις παγκόσμιες ,τεκτονικές αλλαγές που έχουν συμβεί λόγω του πολέμου, να πάρει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την συνεργασία των διαφόρων οργανισμών, έτσι ώστε να είναι πολύ πιο αποτελεσματική η πολιτική τους. «Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να έχουμε ένα διεθνές όργανο το οποίο να έχει τη δυνατότητα από κοινού να δράσει και να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό απ ότι είμαστε μέχρι σήμερα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία στο Συμβούλιο της Ευρώπης κ.Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος προήδρευσε στη χθεσινή συνεδρίαση, εκτίμησε ότι η αναβάθμιση του θεσμού είναι ζήτημα προόδου της δημοκρατίας και συνοχής της Ευρώπης, σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Όπως δήλωσε o κ. Γιώργος Παπανδρέου, η πρόταση για σύγκληση συνόδου κορυφής, θα κατατεθεί στο συμβούλιο των υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και αναμένουμε θετική απόκριση, ώστε αυτή η συνάντηση να γίνει σύντομα, λαμβανομένου υπόψη ότι είναι κρίσιμη η συγκυρία για το μέλλον. «Για να μιλήσουμε και να διαμορφώσουμε τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης, κάτι που αναδεικνύεται ως πολύ βασικό, σε ένα διαφορετικό γεωπολιτικό πλαίσιο όπου η Ευρώπη καλείται να υπεραμυνθεί των αξιών της, της δημοκρατίας, καλείται να γίνει πιο αυτόνομη ενεργειακά, αλλά και πολιτικά πιο αυτόνομη στις διεθνείς σχέσεις».

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης που έγινε για πρώτη φορά στην Κρήτη συγκέντρωσε το ενδιαφέρον εκατό σαράντα μελών. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι βουλευτές – μέλη της Επιτροπής κ. Γιώργος Κατρούγκαλος και κ. Γιώργος Παπανδρέου, ενώ παρακολούθησαν οι βουλευτές κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, κ. Δημήτρης Καιρίδης, κ. Νίνα Κασιμάτη και κ. Φωτεινή Πιπιλή.

Σήμερα στην Αθήνα ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης συναντάται με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, την ελληνική αντιπροσωπεία και με προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News