Ελλάδα

Αντιπυρικό σχέδιο: Αυξάνεται ο εναέριος στόλος - και ο στρατός στον κυβερνητικό προγραμματισμό

Πυροσβέστες από έξι χώρες θα συμπράξουν με τις ελληνικές δυνάμεις σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης

Πρόληψη-Προετοιμασία, Ετοιμότητα και Άμεση παρέμβαση είναι οι τρεις άξονες στους οποίους βασίζεται ο νέος αντιπυρικός σχεδιασμός, όπως παρουσιάστικε στην διάρκεια ειδικής ενημέρωσης του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Μεταξύ άλλων σημειώθηκε ότι είναι σημαίνουσας σημασίας για την εύρυθμη εφαρμογή του προγραμματισμού η στενή συνεργασία μεταξύ των υπουργείων, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας.

Ειδικότερα, αναφορικά με τον άξονα της πρόληψης κομβικό ρόλο της νέας στρατηγικής θα διαδραματίσουν οι Δήμοι της χώρας, οι οποίοι όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης θα πρέπει να αξιοποιήσουν τα 18 εκατομμύρια που δόθηκαν από το υπ. Εσωτερικών για την αντιπυρική περίοδο, σε συνδυασμό με τα νέα νομοθετικά εργαλεία που τους παρέχει η πολιτεία, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα για έγκαιρους καθαρισμούς οικοπέδων που ανήκουν στα δικά τους γεωγραφικά όρια.

Και ο στρατός στην περιφρούρηση των δασών

Την ίδια ώρα, με τις μνήμες από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 να παραμένουν ακόμα νωπές, στο πλαίσιο της πρόληψης οι περιπολίες αναμένεται να διπλασιάσουν σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη. Σ' αυτές θα συμμετέχει μαζί με το Πυροσβεστικό Σώμα και το υπουργείο Αμυνας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, κυνηγετικοί σύλλογοι καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών κ.α.

 

Όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός σ' αυτό το πλαίσιο τρέχει μια ολιστική καμπάνια ενημέρωσης για τη φετινή αντιπυρική περιόδο, τονίζοντας τη σημασία και το ρόλο των πολιτών στον τομέα της πρόληψης. «Ο πολίτης πρέπει να είναι πυλώνας αυτής της εθνικής προσπάθειας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.

Σχέδιο προστασίας των αρχαιολογικών χώρων

Στο επίκεντρο του φετινού σχεδιασμού βρίσκονται και οι αρχαιολογικοί χώροι. Σ' αυτό το πλαίσιο τα αρμόδια υπουργεία έχουν εκπονήσει ένα συνολικό σχέδιο δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών και καθαρισμού 11 αρχαιολογικών χωρών (Δελφοί, Μυκήνες, Μυστράς κλπ), καθώς και περιαστικών δασών. «Στόχος είμαι να μην φτάσει η φωτιά εντός των αρχαιολογικών χωρών. Αυτό είναι το έσχατο σενάριο», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη η οποία έδωσε το παρών στην ενημέρωση.

Όπως σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης όλο αυτό το διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί ασκήσεις ετοιμότητας για οργανωμένη απομάκρυνση, αλλά και επιχειρησιακές ασκήσεις σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Πυροσβέστες από 6 ευρωπαϊκές χώρες -Αυξάνονται ο μισθωμένος εναέριος στόλος

Παράλληλα, φέτος για πρώτη φορά θα υιοθετηθεί στη χώρα μας το πρόγραμμα προ-εγκατάστασης πυροσβέστων που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από σχετική πρόταση της χώρας μας.

 

Πρόκειται για ένα σώμα περίπου 250 πυροσβέστων από 6 ευρωπαϊκές χωρες (Βουλγαρία, Γερμανία, Γαλλία, Ρουμανία, Φιλανδία και Νορβηγία), οι οποίοι θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες προκειμένου να συμβάλουν με τη δική τους τεχνογνωσία στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

 

Εκτός αυτού, 500 ακόμη δασοκομάντος (προστίθενται στους 90 που υπάρχουν ήδη) θα ενισχύουν τις προσπάθειες κατάσβεσης. Πρόκειται για ένα αερομεταφερόμενο Σώμα το οποίο θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμο στις Αρχές Ιουνίου. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και οι εθελοντές πυροσβέστες οι οποίοι φέτος θα φτάσουν τους 4.000.

Τέλος, όσον αφορά τα εναέρια μέσα, αυτά αυξάνονται σημαντικά από πέρυσι. Συγκεκριμένα, από τα 31 μισθωμένα του 2021, φέτος όπως είπε ο κ. Στυλιανίδη αυτά θα φτάσουν περίπου τα 46. Οριστικός αριθμός θα υπάρξει το προσεχές διάστημα. Αυτά θα προστεθούν στα 40 που διαθέτει ο εθνικός στόλος.

Πέραν του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη και της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, συμμετείχε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς.

(φωτογραφία Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια