Αυτοκτονία 12χρονου: Έρευνα για το αν ο Μάκης κατέγραψε το τέλος του στο κινητό

Ελλάδα
Αυτοκτονία 12χρονου: Έρευνα για το αν ο Μάκης κατέγραψε το τέλος του στο κινητό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοκ στο πανελλήνιο από τον θάνατο του 13χρονου Μάκη - Τι ερευνούν οι Αρχές - Οι καταγγελίες για μπούλινγκ και το επικίνδυνο “Blackout Challenge”

Έντονος προβληματισμός επικρατεί - και στην τοπική κοινωνία της Κρήτης - από την υπόθεση θανάτου του 12χρονου Μάκη, ο οποίος, πριν από λίγες ημέρες, εντοπίστηκε απαγχονισμένος, μέσα στο δωμάτιό του, στο σπίτι της οικογένειάς του στα Κάτω Πατήσια.

Μια νέα πληροφορία που ήρθε στο φως της δημοσιότητας φαίνεται να είναι ικανή να ρίξει φως σε όλα τα αναπάντητα ερωτήματα. Η πληροφορία αυτή αναφέρει πως ο μικρός μαθητής είχε ανοιχτό το κινητό του και κατέγραψε ο ίδιος τις τελευταίες του στιγμές.

Αν ισχύει αυτή η πληροφορία είναι εξαιρετικά πιθανό να αποκαλύψει το πως ο Μάκης οδηγήθηκε στην αυτοκτονία. Αν έβαλε τέλος στη ζωή του επειδή δεχόταν bullying και κατέγραψε τις τελευταίες του στιγμές, τότε δεν αποκλείεται σε αυτό το βίντεο να έχει αποκαλύψει και τους δράστες. Να έχει πει δηλαδή ονόματα συμμαθητών του που του έκαναν τη ζωή δύσκολη και τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αθηναϊκών ΜΜΕ, ο έφηβος φέρεται να είχε πέσει πρόσφατα θύμα bullying στο σχολείο όπου φοιτούσε από συμμαθητές του. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό την Δευτέρα 16 Μαΐου, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης: Ειδικότερα, δόθηκε εντολή στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ούτως ώστε να διακριβωθεί εάν η πράξη του άτυχου εφήβου - ο οποίος ήταν αθλητής του παγκρατίου - σχετίζεται με συμμετοχή του σε διαδικτυακή πρόκληση, η οποία τίθεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα για - κυρίως - νεαρής ηλικίας άτομα, τα οποία καλούνται να προκαλέσουν ασφυξία στον εαυτό τους.

Τα ηλεκτρονικά ίχνη και οι διαδικτυακές «διαδρομές» του Μάκη τέθηκαν στο «μικροσκόπιο» των Αρχών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο αδικοχαμένος έφηβος λάμβανε μέρος στο επονομαζόμενο “Blackout Challenge” (ελληνιστί: πρόκληση συσκότισης) της δημοφιλούς πλατφόρμας TikTok. Κατά την επίμαχη «δοκιμασία», οι έφηβοι προκαλούν ασφυξία στον εαυτό τους μέχρι να χάσουν προσωρινά τις αισθήσεις τους και στη συνέχεια καλούνται να «ανεβάσουν» τις επίμαχες στιγμές στο διαδίκτυο.

είναι το “Blackout Challenge”

Με αφορμή το τραγικό τέλος του άτυχου εφήβου, το οποίο διερευνάται ενδελεχώς από τις αρμόδιες Αρχές για να διαπιστωθεί εάν ο 12χρονος συμμετείχε στη διαδικτυακή δοκιμασία “Blackout Challenge” - κατά την οποία οι νεαροί χρήστες καλούνται να προκαλέσουν ασφυξία στον εαυτό τους - το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ εξέδωσε μια σειρά από συμβουλές για την προστασία των παιδιών από επικίνδυνες προκλήσεις στο διαδίκτυο.

Στη ηλεκτρονική ανάρτηση της Δευτέρας 16 Μαΐου, του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ γίνεται αναφορά στο “Blackout Challenge”, «ένα παιχνίδι πρόκλησης στο TikTok, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια της νευρικής λειτουργίας, νοητική αναπηρία ή ακόμα και θάνατο. Οι χρήστες με διάφορους τρόπους κι ενώ μαγνητοσκοπούν τη διαδικασία, προκαλούν στον εαυτό τους διακοπή της οξυγόνωσης του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να χάνουν τις αισθήσεις τους.

Οποιαδήποτε δραστηριότητα στερεί από τον εγκέφαλο οξυγόνο μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια της νευρικής λειτουργίας, μόνιμη νοητική αναπηρία ή ακόμα και θάνατο. Επιπρόσθετα, υπάρχει και ο κίνδυνος σοβαρού χτυπήματος στο κεφάλι κατά την πτώση του χρήστη στο έδαφος».

Επισημαίνεται ότι στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο θύμα της συγκεκριμένης πρόκλησης στη χώρα μας, όμως στο εξωτερικό έχουν καταγραφεί περιστατικά παιδιών που έχουν χάσει τη ζωή τους».

Εντούτοις, πριν από λίγα μόνο 24ωρα, όπως έγινε γνωστό την Δευτέρα 16 Μαΐου, από ουκ ολίγα ΜΜΕ, η οικογένεια ενός 10χρονου κοριτσιού, το οποίο απεβίωσε τον περασμένο Δεκέμβριο στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, υπέβαλε μήνυση κατά του TikTok. Σύμφωνα με τους γονείς της Nylah Anderson, η μικρή βρέθηκε αναίσθητη μέσα στην ντουλάπα της μητέρας της, μετά από απόπειρα να μετάσχει στο “Blackout Challenge”. Το κορίτσι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου, μετά από πέντε μέρες νοσηλείας στην εντατική, ξεψύχησε. Η οικογένεια του κοριτσιού κατηγορεί το TikTok για προώθηση ελαττωματικού προϊόντος και αμέλεια.

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ δημοσιοποίησε την Δευτέρα 16 Μαΐου, μεταξύ άλλων, τις εξής συμβουλές για τους γονείς ανηλίκων:

  • «Επιβλέψτε διακριτικά τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες και ενημερώστε για τους κινδύνους στο διαδίκτυο. Να θυμάστε να μιλάτε για τους κινδύνους που υπάρχουν στο διαδίκτυο, χωρίς ωστόσο να υπερβάλλετε για τη φύση του κινδύνου και τον βαθμό στον οποίο το ίδιο το διαδίκτυο είναι ένα επικίνδυνο περιβάλλον. Οι ενήλικες πρέπει να καταλάβουν ότι μια υπερβολική αντίδραση μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβής για τη μελλοντική σχέση/επικοινωνία με τα παιδιά τους.
  • Μιλήστε για την πίεση από συνομηλίκους: Ένα από τα βασικά ζητήματα που εγείρονται για τις διαδικτυακές προκλήσεις είναι αυτό της πίεσης από συνομηλίκους. Οι νέοι μπορούν μερικές φορές να ασχοληθούν με τέτοιες προκλήσεις, επειδή είναι αυτό που κάνουν όλοι/ες οι φίλοι/ες τους ή φαίνεται να κάνουν και λέγοντας “όχι” μπορεί να φαίνεται και να είναι πολύ δύσκολο. Υπενθυμίστε και εξηγήστε ότι είναι εντάξει να πουν “όχι” σε πράγματα που δεν αισθάνονται άνετα και υπερτονίστε ότι είναι σημαντικό να κάνουν τις δικές τους προσωπικές επιλογές.
  • Μιλήστε με το παιδί σας: Ξεκινήστε μια συζήτηση σχετικά με τις διαδικτυακές προκλήσεις που μπορεί να έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον του παιδιού σας, ενημερώστε το γι’ αυτές, αλλά και γενικότερα για τις προκλήσεις στο διαδίκτυο.
  • Αποφύγετε να παρουσιάσετε ενοχλητικό ή τρομακτικό περιεχόμενο: Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι, ακόμη και όταν κάτι κοινοποιηθεί ευρέως στο διαδίκτυο, αυτό δε σημαίνει ότι όλοι/όλες το έχουν δει ή ακούσει. Μπορείτε να ενημερώσετε το παιδί σας για τους κινδύνους των διαδικτυακών προκλήσεων, χωρίς να του δείξετε παραδείγματα ή να δώσετε σαφείς λεπτομέρειες. Αντίθετα, επικεντρωθείτε σε βασικές συμβουλές και στρατηγικές, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει οποιονδήποτε διαδικτυακό κίνδυνο και πρόκληση. Για παράδειγμα, μιλήστε για την αποφυγή επικοινωνίας με άγνωστα και παράξενα προφίλ, παρουσιάστε τα εργαλεία αναφοράς και αποκλεισμού, ενθαρρύνετε για τη δυνατότητα επικοινωνίας με κάποιον έμπιστο ενήλικα, ώστε να επιτρέψει την ευκαιρία να επιλυθούν τυχόν απορίες ή προβληματισμοί.
  • Αποφύγετε την ονομασία σχετικά με επικίνδυνες προκλήσεις: Ο χαρακτηρισμός/ονομασία μιας πρόκλησης μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω διάδοσή της. Επομένως, αντί να εστιάζετε σε ένα συγκεκριμένο διαδικτυακό παιχνίδι, πρόκληση ή εικόνα, δώστε εφαρμόσιμες συμβουλές, σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε στο διαδίκτυο που ανησυχήσει, αναστατώσει ή προσβάλλει το παιδί σας».

 (φωτογραφία αρχείου Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News