Στον Λευκό Οίκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Μπάιντεν: «Οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ είναι καλύτερες από ποτέ»

Ελλάδα
Στον Λευκό Οίκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Μπάιντεν: «Οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ είναι καλύτερες από ποτέ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Λευκό Οίκο ο Έλληνας πρωθυπουργός - Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και πως είναι έτοιμη να δεχθεί και άλλες αμερικανικές επενδύσεις

Στο Λευκό Οίκο έφτασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής που πραγματοποιεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι η δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, καθώς είχε συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο του 2020. Το τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο ήταν προγραμματισμένο για πέρυσι, αλλά η πανδημία το ανέβαλε.

Μπροστά στις κάμερες, ο Τζο Μπάιντεν υποδεχόμενος τον Κυριάκο Μητσοτάκη αρχικά τον ευχαρίστησε για την «ηγεσία» του, τόνισε ότι η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά όχι μόνο, καθώς στόχος είναι και η εμβάθυνση των καλών σχέσεων των δύο χωρών, που «βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από ποτέ». Ενέργεια, ασφάλεια και κλιματική αλλαγή είναι τα θέματα επίσης που θα απασχολήσουν τους δύο ηγέτες.

«Ήμασταν πάντα μαζί στη σωστή πλευρά της ιστορίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης στις σύντομες δηλώσεις των δύο ηγετών πριν από την έναρξη της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους. «Βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή μας», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιθετικότητα της Ρωσίας. Ο κ. Μπάιντεν τόνισε ότι οι δυο τους είχαν πολλά να συζητήσουν, όπως η Ουκρανία, το εμπόριο και η κλιματική αλλαγή.

Joe Biden: Μας ενώνει μια προσωπική φιλία. Είστε εξαιρετικός. Τα δημοκρατικά ιδεώδη τα οποία ενστερνιζόμαστε, όπως όλοι γνωρίζουμε, ξεκινούν από την Ελλάδα και ενέπνευσαν τους «Ιδρυτές Πατέρες» μας, οι οποίοι υπήρξαν μαθητές της Ελλάδας. Δυστυχώς η βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ταυτόχρονα απειλή προς τη δημοκρατία από αυταρχικά καθεστώτα που θέλουν να καταλύσουν την διεθνή έννομη τάξη. Θέλω να σε ευχαριστήσω, κ. Πρωθυπουργέ, για τον ηθικό, ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο. Το γνωρίζω και σας ευχαριστώ. Είναι πολλά αυτά που θα συζητήσουμε σήμερα. Θα συζητήσουμε για τη συνεχιζόμενη στήριξή μας προς την Ουκρανία, την εμβάθυνση των εταιρικών μας σχέσεων στους τομείς της άμυνας και του εμπορίου, την ενεργειακή ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και πολλά περισσότερα. Σήμερα, η φιλία μας και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αμερικανούς, είναι - θεωρώ - πιο σημαντική από ποτέ. Και είναι τιμή μου που θα έχω την ευκαιρία να γιορτάσω αυτή τη συνεργασία μαζί σου, καθώς είσαι ένας εξαιρετικός φίλος. Καλώς όρισες.

«Ευχαριστώ θερμά για τα καλά σας λόγια. Είναι ιδιαίτερο προνόμιο να γιορτάσουμε μαζί τα 201 χρόνια από την απαρχή της παλιγγενεσίας μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, επισήμανε: «Με αλληλεγγύη αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Είναι ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε το επίπεδο των σχέσεών μας οι οποίες βρίσκονται στο καλύτερο σημείο».

Και συμπλήρωσε: «Όχι μόνο αμυντικά αλλά και στο εμπόριο, στις επενδύσεις, στο ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστος εταίρος στην ανατολική Μεσόγειο, στην ακμάζουσα πλέον οικονομία. Είμαστε πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί και άλλες αμερικανικές επενδύσεις. Καταλήγοντας, ανέφερε: «Είμαι ευχαριστημένος που είμαι μαζί σας και αργότερα θα έχουμε τη δυνατότητα να απευθυνθούμε στους πολλούς Ελληνοαμερικανούς σας φίλους. Είναι προνόμιο που είμαι εδώ στο Λευκό Οίκο».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για τα ευγενικά σας λόγια. Είναι πράγματι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για να γιορτάσω μαζί σας τα 201 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία μας. Όπως γνωρίζετε, οι «Ιδρυτές Πατέρες» σας εμπνεύστηκαν από τα ιδανικά της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και οι δικοί μας «Ιδρυτές Πατέρες» άντλησαν έμπνευση από τον αγώνα για ανεξαρτησία σε αυτήν εδώ τη χώρα. Τους τελευταίους δύο αιώνες, οι δύο χώρες μας βρίσκονταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Πολεμήσαμε μαζί. Και τώρα αντιμετωπίζουμε, ενωμένοι, την πρόκληση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παράλληλα, αυτή η επίσκεψη είναι μια ευκαιρία να αξιολογήσουμε εκ νέου το επίπεδο της σχέσης μας. Πιστεύω ειλικρινά ότι είναι στο υψηλότερο, ιστορικά, επίπεδο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο αμυντικό σκέλος της σχέσης μας, αλλά και στο εμπόριο, τις επενδύσεις, τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο, ως μιας χώρας που ξεπέρασε τη χρηματοπιστωτική κρίση με μια οικονομία που αναπτύσσεται και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Επομένως όταν μιλάμε για θέματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Και είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ μαζί σας για να συζητήσουμε αυτά τα σημαντικά θέματα και που, αργότερα, θα μπορέσω να απευθυνθώ στους πολλούς Ελληνοαμερικανούς φίλους σας. Γνωρίζω καλά πόσο στενοί είναι οι δεσμοί σας με τους Έλληνες και τους Ελληνοαμερικανούς, και είναι τιμή μου που θα τους συναντήσω εδώ, στον Λευκό Οίκο.

Joe Biden: Δική μου χαρά η παρουσία σας εδώ. Σας ευχαριστώ. Και περιμένω να ξεκινήσει η συζήτησή μας.

Μετά τις δηλώσεις, οι δυο τους παρέμειναν στο Οβάλ Γραφείο. Θα θέσουν επί τάπητος σειρά θεμάτων, ενώ κατέστησαν σαφές στις δηλώσεις τους ότι ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα θα είναι η ενεργειακή ασφάλεια.

Οι δηλώσεις των δύο ανδρών πριν την κατ’ ιδίαν συνάντηση

Η ατζέντα της συνάντησης

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, κάτι που επισφραγίστηκε και με την πρόσφατη ψήφιση της τροποποίησης της MDCA, την περασμένη Πέμπτη.

Η ατζέντα της συνάντησης με τον κ. Μπάιντεν αναμένεται να περιλαμβάνει ακόμη διμερή ζητήματα Ελλάδας – ΗΠΑ και φυσικά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που αποτελεί το πιο κρίσιμο θέμα για ολόκληρη τη Δύση.

Στην ατζέντα πρόκειται να περιληφθούν επίσης διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ενώ βέβαιο πρέπει να θεωρείται πως στο πλαίσιο αυτό θα τεθεί και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος και ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται ενότητα.

Πολύ ψηλά στην ατζέντα θα είναι και τα ενεργειακά, καθώς η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών.

Ακολουθεί το πρόγραμμα

Σήμερα 16 Μαΐου και ώρα 00:00 ώρα Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Την Τρίτη 17 Μαΐου, στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi.

Στις 18:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 2:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

(Φωτογραφία: AP Photo/Susan Walsh)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News