Καιρός: Έρχεται «ψυχρή λίμνη» με βροχές και καταιγίδες - Πώς θα επηρεαστεί η Κρήτη

Κρήτη
Καιρός: Έρχεται «ψυχρή λίμνη» με βροχές και καταιγίδες - Πώς θα επηρεαστεί η Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γενικά αίθριος αναμένεται ο καιρός σήμερα Τρίτη 17 Μαΐου, όμως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Κρήτη θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι

Γενικά αίθριος αναμένεται ο καιρός σήμερα Τρίτη 17 Μαΐου, όμως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Κρήτη θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Στο Ηράκλειο προβλέπεται ηλιοφάνεια με σποραδικές νεφώσεις από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς από το μεσημέρι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει στο Αρκαλοχώρι σε όλη την διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 2 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Τοπικές νεφώσεις θα σημειώθουν στο Ρέθυμνο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 2 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Βροχές αναμένονται στα Ανώγεια, από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 2 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει στα Χανιά σε όλη την διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι - βορειοδυτικοί 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Βροχές από το μεσημέρι αναμένονται και στα Σφακιά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει στον Άγιο Νικόλαο σε όλη την διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 2 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Πολύ καλές αναμένονται οι καιρικές συνθήκες στην Ιεράπετρα. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Η κακοκαιρία που πλήττει τα ορεινά της χώρας αναμένεται να πλήξει και την Κρήτη από την Παρασκευήμε βροχές, αισθητή μείωση της θερμοκρασίας ακόμα και κατά τόπους καταιγίδες.

Live η εξέλιξη του καιρού

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Για την υπόλοιπη χώρα, στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της Πελοποννήσου θα εκδηλωθούν πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα δυτικά όπου θα σχηματιστεί κατά τόπους ομίχλη.

Οι άνεμοι στα βόρεια θα είναι μεταβλητοί ασθενείς ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά από 12 έως 28 με 30 ενώ στην Ήπειρο και την δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Στα ανατολικά ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 13 έως 31 και στις νησιωτικές περιοχές από 15 έως 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Από τη Τετάρτη 18 Μαΐου, αναμένονται στη Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ανατολικά σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τη νύχτα θα εξασθενήσουν. Στο Ιόνιο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος καιρός.

Την Πέμπτη 19 Μαΐου, προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην κεντρική και νότια χώρα. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που το απόγευμα στα βορειοανατολικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα πελάγη 7 και τοπικά 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα.

Από την Παρασκευή, η κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει και την Κρήτη, με βροχές ακόμα και καταιγίδες.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Ψυχρή Λίμνει θα φέρει κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες

«Ο καιρός θα γυρίσει αρκετές εβδομάδες πίσω για να μας θυμίσει χειμώνα», αναφέρει σε ανάρτηση του ο μετεωρολόγους Κλέαρχος Μαρουσάκης.

«Αιτία θα είναι η ψυχρή λίμνη που θα ξεκινήσει το ταξίδι της τις επόμενες ώρες - ημέρες από τα βόρεια της Ευρώπης και θα καταφέρει να φτάσει μέχρι και την περιοχή μας προκαλώντας σημαντική ανατροπή στο σκηνικό του καιρού όπου από τους 30+ βαθμούς κελσίου θα δούμε τον υδράργυρο να κατρακυλά αρκετούς βαθμούς όπου τη νύχτα και το πρωί προς τα ανατολικά και βόρεια δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα μπουφάν και οι ζακέτες θα βρεθούν σε πρώτη ζήτηση.

«Η χώρα μας από Τετάρτη - Πέμπτη και μέχρι και το Σάββατο περίπου θα χωριστεί σε δύο τμήματα. Από την οροσειρά της Πίνδου και πιο δυτικά δε φαίνεται να αλλάζει σημαντικά το σκηνικό του καιρού. Ανατολικότερα όμως και προς το Αιγαίο θα συναντήσουμε πολύ ισχυρούς και τοπικά θυελλώδεις βοριάδες, σημαντική υποχώρηση της θερμοκρασίας της τάξης των 8 και πλέον βαθμών, αλλά και αρκετές βροχές - καταιγίδες που ίσως συνοδεύονται και από χαλάζι».

Η ανάρτηση του μετεωρολόγου στο Facebook:

«Τι κι αν το ημερολόγιο δείχνει πλέον προχωρημένο Μάιο, ο καιρός για άλλη μια φορά φέτος θα αγνοήσει σε ποια εποχή του έτους πηγαίνουμε και θα γυρίσει αρκετές εβδομάδες πίσω για να μας θυμίσει κάτι από Χειμώνα. Και μπορεί να φαίνεται υπερβολικό κάτι τέτοιο τι στιγμή που πλέον οι περισσότεροι σχεδιάζουν τις πρώτες αποδράσεις προς τη θάλασσα, οι επόμενες ημέρες όμως θα μας δείξουν ότι κάθε άλλο παρά υπερβολικό μοιάζει.

Αιτία γι' αυτή την εξέλιξη είναι αυτό που ονομάζουμε στην Μετεωρολογία "ψυχρή λίμνη", δηλαδή σε μεγάλα ύψη μέσα στην ατμόσφαιρα συναντάμε μία περιοχή μικρής γενικά έκτασης όπου η θερμοκρασία του αέρα υποχωρεί σημαντικά σε σχέση με τις τριγύρω γειτονικές περιοχές.

Μια τέτοια λοιπόν ψυχρή λίμνη θα ξεκινήσει το ταξίδι της τις επόμενες ώρες - ημέρες από τα βόρεια της Ευρώπης και αν και εκφυλιζόμενη θα καταφέρει να φτάσει μέχρι και την περιοχή μας προκαλώντας σημαντική ανατροπή στο σκηνικό του καιρού όπου από τους 30+ βαθμούς κελσίου θα δούμε τον υδράργυρο να κατρακυλά αρκετούς βαθμούς όπου τη νύχτα και το πρωί προς τα ανατολικά και βόρεια δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα μπουφάν και οι ζακέτες θα βρεθούν σε πρώτη ζήτηση.

Στον πρώτο μας χάρτη σημειώνουμε με το μπλε βέλος την ψυχρή λίμνη και την διαδρομή όπου αυτή θα ακολουθήσει για να φτάσει μέχρι και τη χώρα μας.

Στην ουσία η χώρα μας από Τετάρτη - Πέμπτη και μέχρι και το Σάββατο περίπου θα χωριστεί σε δύο τμήματα. Από την οροσειρά της Πίνδου και πιο δυτικά δε φαίνεται να αλλάζει σημαντικά το σκηνικό του καιρού. Ανατολικότερα όμως και προς το Αιγαίο θα συναντήσουμε πολύ ισχυρούς και τοπικά θυελλώδεις βοριάδες, σημαντική υποχώρηση της θερμοκρασίας της τάξης των 8 και πλέον βαθμών, αλλά και αρκετές βροχές - καταιγίδες που ίσως συνοδεύονται και από χαλάζι.

Στον δεύτερο χάρτη μας και με τις μπλε αποχρώσεις μπορείτε να παρακολουθήσετε την εξέλιξη των βροχοπτώσεων μέρα με τη μέρα και ποιες περιοχές αυτές θα απασχολήσουν.

Στα θετικά της όλης υπόθεσης είναι ότι αυτή η μεταβολή αν και σημαντική δεν θα κρατήσει για πολύ κι έτσι μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα κυριαρχήσει σταδιακά ο ήπιος καιρός.

Να είστε όλες και όλοι καλά δείχνοντας την απαιτούμενη προσοχή!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News