Κορωνοϊός: Πετάμε τις μάσκες σε εσωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου;

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Πετάμε τις μάσκες σε εσωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιθανή η κατάργησή μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη - Τι ανέφερε για την 4η δόση εμβολίου

Την 1η Ιουνίου έθεσε ως βασική ημερομηνία εξέτασης για την κατάργηση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, προσθέτοντας ότι «είναι κάτι που φαίνεται ότι θα φτάσει στην υλοποίησή του, ωστόσο μπορεί να διατηρηθεί σε κάποιους χώρους».

Ο κ. Πλεύρης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο MEGA, τοποθετήθηκε γενικότερα και για την πανδημία, αλλά και το ενδεχόμενο 4ης δόσης. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο. Ακολουθούμε κοινές πολιτικές με άλλες χώρες της Ευρώπης δεν κινούμαστε μόνοι μας. Παρόλο που έχουν απελευθερωθεί τα πάντα, φαίνεται πως οι σκληροί και απλοί δείκτες έχουν πέσει. Ευελπιστούμε ότι θα ακολουθήσουν τον δρόμο που ακολουθούν τέτοιου είδους φαινόμενα και θα υπάρξει ύφεση», τόνισε.

«Η επιθυμία της επιστημονικής κοινότητας είναι να έχουμε ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Προφανέστατα το φθινόπωρο θα έχουμε μία έξαρση, όπως γίνεται πάντα στους χειμερινούς μήνες», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε και το πλεονέκτημα του καιρού στη μάχη κατά της πανδημίας, που υπάρχει στη χώρα μας κατά τους θερινούς μήνες: «Το πλεονέκτημα στη χώρα μας είναι ότι τους θερινούς μήνες οι κλειστοί χώροι είναι πολύ περιορισμένοι, ενώ στα ΜΜΜ, στα νοσοκομεία και σε χώρους φροντίδας θα διατηρηθεί η μάσκα. Η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρο, η επιθυμία μας είναι να πάμε σε λιγότερους χώρους όπου θα υπάρχει η μάσκα. Έχουμε μιλήσει και με την κ. Κεραμέως, έτσι ώστε να διατηρηθεί κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, αλλά και των πανελλαδικών, προκειμένου κανένα παιδί να μη χάσει τις εξετάσεις του. Στο ζήτημα των πανελλαδικών και των σχολείων θα είμαστε λίγο συντηρητικοί».

Στα αεροπλάνα

Από την Δευτέρα 16 Μαΐου καταργήθηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας μέσα σε αεροπλάνα, αλλά και αεροδρόμια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που έχουν ήδη συστήσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕCDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA). Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, συνιστούν την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης ιατρικών μασκών. Ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι η μάσκα είναι μια από τις καλύτερες προφυλάξεις κατά της μετάδοσης της COVID-19.

Έτσι, μετά από δύο χρόνια περιορισμών και στις πτήσεις εξαιτίας της πανδημίας, αυτό το καλοκαίρι οι ταξιδιώτες στο αεροπλάνο θα απολαμβάνουν μια μεγαλύτερη αίσθηση ελευθερίας κατά τη διάρκεια των πτήσεων. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι οι κανόνες ειδικά για τις μάσκες θα συνεχίσουν να διαφέρουν ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία. Για παράδειγμα, οι εταιρείες με πτήσεις από ή προς έναν προορισμό όπου εξακολουθεί να απαιτείται η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα πρέπει να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τη χρήση της. Επιπλέον επισημαίνεται ότι οι ευάλωτοι επιβάτες θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα προσώπου, ανεξάρτητα από τους κανόνες, ιδανικά μάσκα τύπου FFP2/N95/KN95, που προσφέρει υψηλότερο επίπεδο προστασίας από μια τυπική χειρουργική μάσκα. Εκτός από τις αλλαγές σε ό,τι αφορά τις μάσκες, οι συστάσεις περιλαμβάνουν χαλάρωση των αυστηρότερων μέτρων για τις αεροπορικές δραστηριότητες, κάτι που θα συμβάλει στην ανακούφιση του φόρτου στον κλάδο, διατηρώντας παράλληλα τα κατάλληλα μέτρα.

Οι επαναλοιμώξεις θα αποτελούν ρουτίνα σε λίγους μήνες, εκτιμούν οι ειδικοί

Το μέλλον της Covid-19 μπορεί να είναι ένας ιός που δεν λέει να εξαφανιστεί, ο οποίος «γεννά» αφενός νέες παραλλαγές ικανές να διαφεύγουν εν μέρει από τις άμυνες του οργανισμού και αφετέρου διαδοχικά κύματα επαναλοιμώξεων δύο ή και τρεις φορές μέσα στον χρόνο. Αυτός είναι ο φόβος ορισμένων επιστημόνων, οι οποίοι βλέπουν ότι οι επαναλοιμώξεις του ίδιου ατόμου τείνουν να γίνουν ρουτίνα.

Το κεντρικό πρόβλημα είναι, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 έχει πια γίνει πιο ικανός να επαναμολύνει τους ανθρώπους. Ήδη όσοι είχαν μολυνθεί από την πρώτη παραλλαγή Όμικρον (ΒΑ.1), αναφέρουν δεύτερες μολύνσεις από άλλες υποπαραλλαγές, όπως η Όμικρον 2 (ΒΑ.2), η ΒΑ2.12.1, η ΒΑ.4 ή η ΒΑ.5.

Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι κάλλιστα μπορεί να μολυνθούν για τρίτη ή και για τέταρτη φορά, ακόμη και φέτος, σύμφωνα με επιστήμονες. Μάλιστα ένα ποσοστό από αυτούς τους ασθενείς - ευτυχώς όχι μεγάλο - αναμένεται να έχει επίμονα συμπτώματα επί μήνες ή και χρόνια (η λεγόμενη "μακρά Covid-19").

«Ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται και πιθανώς πολλοί άνθρωποι θα έχουν πάρα πολλές επαναλοιμώξεις στη διάρκεια της ζωής τους», εκτίμησε η επιδημιολόγος Τζούλιετ Πούλιαμ του νοτιοαφρικανικού Πανεπιστημίου Στέλενμπος.

Είναι δύσκολο να υπάρξει σαφής εικόνα πόσο εκτεταμένο είναι ήδη το φαινόμενο των επαναλοιμώξεων, επειδή πολλές από αυτές περνάνε απαρατήρητες ως ασυμπτωματικές ή δεν αναφέρονται από τους ασθενείς στις υγειονομικές αρχές. Είναι πάντως σίγουρο ότι οι επαναλοιμώξεις είναι συχνότερες μετά την επικράτηση της Όμικρον, σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές.

Αυτό δεν είναι κάτι που περίμεναν πολλοί επιστήμονες, καθώς προ Όμικρον επικρατούσε στην επιστημονική κοινότητα η προσδοκία ότι ο εμβολιασμός και η φυσική ανοσία λόγω προηγούμενης λοίμωξης θα απέτρεπαν τις περισσότερες επαναλοιμώξεις. Μια ελπίδα που έχει διαψευστεί εξαιτίας της Όμικρον και των υποπαραλλαγών της που καταφέρνουν να διαφεύγουν από τις ανοσιακές άμυνες. Αυτό έχει ως συνέπεια οι πάντες, εμβολιασμένοι και μη, να είναι λίγο-πολύ ευάλωτοι σε πολλαπλές λοιμώξεις (αν και ο εμβολιασμός συνεχίζει να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, νοσηλείας και θανάτου).

«Αν συνεχίσουμε έτσι, τότε οι περισσότεροι άνθρωποι θα μολύνονται τουλάχιστον δύο φορές κάθε χρόνο. Θα εκπλησσόμουν πολύ αν τελικά δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο ιολόγος Κρίστιαν 'Αντερσεν του Ινστιτούτου Ερευνών Scripps στην Καλιφόρνια.

Οι ενισχυτικές δόσεις - τρίτη ή τέταρτη - των εμβολίων μειώνουν την πιθανότητα επαναλοίμωξης, αλλά όχι πολύ. Αυξάνουν όμως την ανοσιακή προστασία, σε σχέση με τις δύο δόσεις, όσον αφορά τον κίνδυνο βαριάς Covid-19.

Η αρχική επιστημονική εκτίμηση ήταν, όπως συμβαίνει με τη γρίπη, ο κορωνοϊός θα προκαλούσε ένα μεγάλο εποχικό κύμα κάθε χρόνο, πιθανώς το φθινόπωρο, και άρα η καλύτερη λύση θα ήταν ο επαναληπτικός εμβολιασμός λίγο πριν την εκδήλωση αυτού του κύματος. Αντίθετα, ο κορωνοϊός φαίνεται να συμπεριφέρεται περισσότερο σαν τα «ξαδερφάκια» του, τους κορωνοϊούς του κρυολογήματος, που κυκλοφορούν και προκαλούν μολύνσεις καθ' όλο σχεδόν το έτος.

Γι' αυτό, σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Τζέφρι Σάμαν του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, «αν η επαναλοίμωξη γίνει ρουτίνα, ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να είναι απλώς αυτό το πράγμα που εμφανίζεται μια φορά το χρόνο στη διάρκεια του χειμώνα. Ούτε πρόκειται να είναι απλώς μια ήπια ενόχληση, από την άποψη θανάτων που θα προκαλεί».

Οι επαναλοιμώξεις με προηγούμενη παραλλαγή, όπως η Δέλτα, συμβαίνουν, αλλά είναι σχετικά σπάνιες. Όταν συμβαίνει επαναλοίμωξη, είναι πολύ πιθανό ότι πρόκειται για μια διαφορετική Όμικρον. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή κάθε νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον έχει νέους «άσους στο μανίκι της», αλλά επίσης επειδή η αρχική λοίμωξη με Όμικρον παράγει μια ασθενέστερη ανοσιακή αντίδραση (από ό,τι π.χ. συνέβαινε όταν κανείς μολυνόταν για πρώτη φορά από τη Δέλτα), με αποτέλεσμα και η προστασία του να εξασθενεί πιο γρήγορα, άρα να είναι πιο ευάλωτος σε επαναλοίμωξη από μια νεότερη Όμικρον. Οι νεότερες υποπαραλλαγές έχουν στενή συγγένεια, αλλά και αρκετές διαφορές, ικανές για να καθιστούν δυνατή μια επαναλοίμωξη σε μερικούς μήνες.

Το καλό νέο είναι ότι οι περισσότεροι από όσους επαναμολυνθούν, δεν θα αρρωστήσουν σοβαρά, ιδίως αν έχουν εμβολιαστεί και μάλιστα με ενισχυτικές δόσεις. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ο κορωνοϊός δεν έχει βρει τρόπο να παρακάμπτει πλήρως τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Ο μεγάλος κίνδυνος», σύμφωνα με τον ιολόγο 'Αλεξ Σίγκαλ του Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας στη Νότια Αφρική, «μπορεί να έλθει, όταν θα εμφανιστεί μια παραλλαγή που θα είναι τελείως διαφορετική».

Πέραν αυτού πάντως, υπάρχει πάντα το φάσμα της «μακράς Covid-19». Είναι ακόμη πολύ πρόωρο να πουν οι επιστήμονες πόσο συχνά μια λοίμωξη (ή επαναλοίμωξη) λόγω Όμικρον μπορεί να οδηγήσει στο μακροχρόνιο αυτό σύνδρομο των επίμονων συμπτωμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς, φαίνεται πως κάθε χρόνο τα εμβόλια κατά της Covid-19 θα πρέπει να ανανεώνονται πιο γρήγορα από ό,τι τα αντιγριπικά, έτσι ώστε να «παρακολουθούν» τις μεταβολές του ιού. Ακόμη κι ένα ατελές «ταίριασμα» ενός νέου εμβολίου με μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού θα προσφέρει καλύτερη ανοσία.

Τα νεφρά που μεταμοσχεύονται από αποβιώσαντες ασθενείς με COVID-19 έχουν σχεδόν μηδενικό κίνδυνο να μεταδώσουν τον κορωνοϊό στον λήπτη του μοσχεύματος και τα εν λόγω μεταμοσχευμένα νεφρά λειτουργούν κανονικά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον ουρολόγο δρ. Άλβιν Γουί της Κλινικής του Κλίβελαντ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Journal of Urology” της Αμερικανικής Ουρολογικής Ένωσης, αφορούσε 55 νεφροπαθείς (36 άνδρες και 19 γυναίκες) με μέση ηλικία 51 ετών, που έκαναν μεταμόσχευση το 2021 και κανένας δεν εμφάνισε COVID-19 μετά την επέμβαση. Εξάλλου, 14 εβδομάδες μετά τη μεταμόσχευση, όλα τα μεταμοσχευμένα νεφρά λειτουργούσαν καλά.

Τη στιγμή της μεταμόσχευσης, τα δύο τρίτα αυτών των ασθενών (το 67%) βρίσκονταν σε αιμοκάθαρση, ενώ ανάλογο ποσοστό είχαν εμβολιαστεί πλήρως (με δύο δόσεις). Από την άλλη, όλοι οι δότες των νεφρών - με μέση ηλικία 34 ετών - είχαν διαγνωστεί με COVID-19 κατά τις τελευταίες 11 εβδομάδες πριν από τον θάνατό τους.

Ήδη πριν από την πανδημία η προσφορά νεφρών προς μεταμόσχευση δεν μπορούσε να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε εν μέσω πανδημίας, όταν εκδηλώθηκε διστακτικότητα για μεταμοσχεύσεις νεφρών από δότες θετικούς στον κορωνοϊό. Όμως, όπως δείχνει και η νέα έρευνα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ο δρ. Γουί διαβεβαίωσε ότι «η χρήση νεφρών από δωρητές θετικούς στην COVID-19 είναι ασφαλής» και είπε ότι «είμαστε πλέον σε θέση να κάνουμε μεταμοσχεύσεις σε περισσότερους ανθρώπους». Τόνισε, επίσης, ότι «από την πλευρά των δωρητών, για τις οικογένειες των ασθενών που πέθαναν από COVID-19, η δωρεά και χρήση αυτών των σωτήριων οργάνων δίνει νόημα σε αυτούς τους παράλογους θανάτους που προκάλεσε η πανδημία».

(φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News