Ελλάδα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο εμβληματικό Blair House ο πρωθυπουργός - Τον υποδέχθηκε ο Τσούνης

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό στην Ουάσινγκτον και το Blair House, στο οποίο κυματίζει η ελληνική σημαία

Έφτασε στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου σε λίγη ώρα αναμένεται να δώσει συνέντευξη στην εκπομπή Morning Joe του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC και στους δημοσιογράφους Joe Scarborough και Mika Brzezinski. Αργότερα το βράδυ στις 22:30, ώρα Ελλάδας, πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο.

Σε tweet της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα αναφέρεται ότι τον Έλληνα πρωθυπουργό υποδέχτηκε στο εμβληματικό Blair House - όπου θα διαμείνει όσο θα βρίσκεται στην Ουάσινγκτον - ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης.

«Καλωσορίσατε πρωθυπουργέ! Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα τον υποδέχτηκε στην Ουάσινγκτον και το Blair House, στο οποίο κυματίζει η ελληνική σημαία. Σας ευχόμαστε τα καλύτερα για μια επιτυχημένη επίσκεψη», αναφέρει η αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα αναρτώντας στο Twitter φωτογραφίες από την υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν

Κατά την αποψινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να συζητηθούν όλα τα πεδία της πολιτικής.

Στόχοι του πρωθυπουργού πέραν της επαναβεβαίωσης της στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ αποτελούν η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας και ως δυνατού ενεργειακού παίχτη πλέον στην περιοχή, αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση των ερεισμάτων της χώρας στο Κογκρέσο, στο οποίο θα απευθύνει ομιλία αύριο στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, ως ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που απολαμβάνει αυτής της τιμής.

Η τουρκική προκλητικότητα

Η ατζέντα θα περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα πεδίων πολιτικής όπως τα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Σε πρώτο πλάνο θα βρεθεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπου η θέση της Ελλάδας ήταν από την πρώτη στιγμή καθαρή και χωρίς αστερίσκους, ευθυγραμμιζόμενη απόλυτα με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ στις αυστηρές κυρώσεις κατά της Μόσχας και την αμυντική στήριξη της Ουκρανίας. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός πρόκειται να θέσει στον Πρόεδρο Μπάιντεν το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία της παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου σε βάρος της Ελλάδας και θέτοντας όπως θα επισημάνει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Βέβαιο θεωρείται ότι θα ρίξει στο τραπέζι και ερωτήματα σχετικά με το πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal για την αναβάθμιση των F-16 της Άγκυρας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, το ζήτημα δεν πρόκειται να μονοπωλήσει τη συζήτηση καθώς η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται από τις σχέσεις της με την Τουρκία ούτε αναζητά «διαιτησία»

Εξάλλου, οι πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στοχεύει σε μία πιο διευρυμένη συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο ενίσχυσης των ελληνικών οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ μέσω της απόκτησης F-35, δυνατότητα που προβλέπει ήδη ο ψηφισμένος από το Κογκρέσο νόμος. Στόχος το πρωθυπουργού κατά πληροφορίες είναι η συμπαραγωγή εξαρτημάτων των μαχητικών 5ης γενιάς από την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Δεν είναι τυχαίο ότι τον Πρωθυπουργό συνοδεύει στην Ουάσιγκτον εκτός από τον Υπουργό Εξωτερικών και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μία προσπάθεια ευέλικτης χρηματοδότησης από της ΗΠΑ για την αντικατάσταση παλαιότερων συστημάτων με αντίστοιχα σύγχρονης τεχνολογίας. Το τετ α τετ θα περιλαμβάνει και διμερή ζητήματα στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-Η.Π.Α., συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας του σχήματος 3+1.

Ενεργειακή ασφάλεια

Η συζήτηση θα περιστραφεί επίσης γύρω από τα ζητήματα ενέργειας, καθώς η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο κόμβου μεταφοράς φυσικού αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμβάλλοντας ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας και στη μεγιστοποίηση της ενεργειακής της ασφάλειας μέσω εναλλακτικών οδεύσεων εφοδιασμού. Στη «βαλίτσα» του Κυριάκου Μητσοτάκη, άλλωστε υπάρχουν η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου, ο νέος τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας και οι κινήσεις για την επιτάχυνση των σχεδίων αξιοποίησης των εγχώριων υδρογονανθράκων.

Ξεχωριστό κεφάλαιο στη συζήτηση στο Λευκό Οίκο κατέχουν και οι επενδύσεις στο πλαίσιο της εκπομπής μηνύματος δυναμικής επιστροφής της ελληνικής οικονομίας αλλά και της εξωστρέφειας που «χτίζει» διαρκώς η ελληνική κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός επιδιώκει να προσελκύσει το ενδιαφέρον κι άλλων πολυεθνικών κολοσσών όπως η όπως η Microsoft και η Pfizer, που έχουν ήδη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας μέσα από σημαντικά project. 

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ

Όπως αναφέρει το Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού, το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσημη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχει ως εξής:

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου

Στις 14:30 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στην εκπομπή Morning Joe του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC και στους δημοσιογράφους Joe Scarborough και Mika Brzezinski.

Στις 17:00 ώρα Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown University.

Στις 22:30 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden, στον Λευκό Οίκο.

Στις 00:00 ώρα Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Την Τρίτη 17 Μαΐου

Στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi.

Στις 18:00 ώρα Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 2:10 ώρα Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια