Απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών: Οι δικαιούχοι του προγράμματος - Το ύψος της επιδότησης

Κρήτη
Απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών: Οι δικαιούχοι του προγράμματος - Το ύψος της επιδότησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την απόσυρση -και αντικατάσταση- ηλεκτρικών συσκευών του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή»

Στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την απόσυρση -και αντικατάσταση- ηλεκτρικών συσκευών του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή», σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά των επιδοτήσεων θα είναι κλιμακούμενα και θα εξαρτώνται από τα χαρακτηριστικά της ίδιας της συσκευής (π.χ. τα btu στα κλιματιστικά).

Σύμφωνα με  τα όσα ανέφερε ο κ. Σκρέκας, από το πρόγραμμα θα επωφεληθούν περίπου 350.000 νοικοκυριά, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν παλιές, ενεργοβόρες συσκευές. Ο συνολικός προϋπολογισμός του νέου προγράμματος ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.  Η επιδότηση θα χορηγείται στους ωφελούμενους με εκπτωτικό κουπόνι, το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών.

Η διαδικασία αίτησης θα γίνεται με ηλεκτρονική αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση και απευθείας στα καταστήματα λιανικής. Το πληροφοριακό σύστημα θα αξιολογεί αυτόματα τις αιτήσεις των πολιτών με βάση τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και θα τους κατατάσσει στην αντίστοιχη κλίμακα επιδότησης.

Το ύψος της επιδότησης - Ποιες συσκευές αφορά

Τα μέσα ποσά των επιδοτήσεων για την αντικατάσταση συσκευών θα είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες:

  • Air condition: 300 ευρω.
  • Ψυγείο: 300 ευρω.
  • Καταψύκτης: 150 ευρω.

 Το ποσό της επιδότησης θα είναι ύψους 100 εκατ. ευρώ σε 350.000 νοικοκυριά για την αντικατάσταση παλιών συσκευών, ενώ θα επιδοτηθεί η αντικατάσταση έως τριών συσκευών. Βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στη δράση είναι η ανακύκλωση των παλιών συσκευών.

Στόχος είναι το καλοκαίρι να έχουν αντικατασταθεί εκατοντάδες χιλιάδες κλιματιστικά μηχανήματα παλαιάς τεχνολογίας με καινούργια, καθώς καταναλώνουν 30% – 40% λιγότερο ρεύμα από εκείνα της περασμένης δεκαετίας.

Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα, με τη μέση επιδότηση να είναι στα 500 ευρώ.

Φωτογραφία αρχείου Pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News