Κρήτη: Στις κάλπες αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ - Τα 35 εκλογικά κέντρα στο Ηράκλειο

Κρήτη
Κρήτη: Στις κάλπες αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ - Τα 35 εκλογικά κέντρα στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη διαδικασία

Ηχηρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής επιθυμεί να στείλει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μέσα από τις κάλπες που θα στηθούν αύριο Κυριακή και στην Κρήτη για την εκλογή προέδρου του κόμματος, αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής. Με αυτόν τον τρόπο, η Κουμουνδούρου επιδιώκει τη μετατροπή των εκλογών για την ηγεσία του κόμματος σ’ ένα πολιτικό γεγονός που θα δρομολογήσει και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Η διαδικασία θα διεξαχθεί με την υποστήριξη εταιρείας πληροφορικής σε περίπου 1.000 εκλογικά τμήματα στη χώρας. Από τα 1.000 εκλογικά τμήματα, τα 35 βρίσκονται στο Ηράκλειο.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βρίσκεται στον τελικό δρόμο συγκρότησης, με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για πρόβα έναντι των εθνικών εκλογών. Τα εκλογικά τμήματα είναι έτοιμα να δεχτούν ψηφοφόρους του κόμματος, ώστε να νομιμοποιηθεί η νέα ηγεσία υπό τον Αλέξη Τσίπρα και να εκλεγεί ένα όργανο που στόχο έχει τη λήψη αποφάσεων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου τονίζεται: «Την Κυριακή 15 Μάη (σ.σ. αύριο) ψηφίζουμε όλοι τον Αλέξη Τσίπρα για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στο Ηράκλειο νέα και παλαιότερα μέλη ψηφίζουμε σε 35 εκλογικά τμήματα, που θα λειτουργούν σε ολόκληρο τον νομό.

Δικαίωμα να ψηφίσουν για πρόεδρο του κόμματος τον Αλέξη Τσίπρα έχουν όλα τα μέλη, αλλά και όσοι έρθουν εκείνη τη μέρα στην κάλπη, σε οποιοδήποτε μέρος της Κρήτης ή της υπόλοιπης χώρας, και εγγραφούν ως νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.».

Είναι άξιο αναφοράς πως στην Κρήτη θα εκλεγούν 16 άτομα, 8 άνδρες και 8 γυναίκες. Υποψηφιότητα έχουν θέσει 41 μέλη του κόμματος, εκ των οποίων τα 20 άτομα προέρχονται από τον ν. Ηρακλείου.

Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου, Δημήτρης Κλαράκης, τόνισε το αναγκαίο και επιτακτικό αίτημα να δοθεί ώθηση από την κοινωνία ώστε να έρθει η μεγάλη πολιτική αλλαγή.

«15 Μαΐου γυρίζουμε σελίδα, για να έρθει η πολιτική αλλαγή του τόπου. Η επόμενη μέρα δε θα είναι ίδια ούτε για το κόμμα, ούτε για την κοινωνία. Το μήνυμα θα είναι ισχυρό. Θα εκπεμφθεί προς πάσα κατεύθυνση. Υπάρχει ένα κόμμα-ισχυρός πόλος για τον σχηματισμό προοδευτικής διακυβέρνησης, και υπάρχει ένας αναμφισβήτητος πολιτικός ηγέτης, που είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Καλούμε όλους τους Ηρακλειώτες και τις Ηρακλειώτισσες να συμμετάσχουν στην πολιτική αλλαγή στην Κρήτη, που ήταν πρωτοπόρα στις πολιτικές αλλαγές», υποστήριξε ο κ. Κλαράκης.

Η διαδικασία

Στην εκλογή προέδρου μπορούν να πάρουν μέρος όσοι εγγραφούν ως μέλη του κόμματος από 15 ετών και πάνω, ακόμη και την ημέρα της ψηφοφορίας μέσα στο εκλογικό τμήμα. Όσοι είναι ήδη μέλη έχοντας εγγραφεί έως τις 21/3 στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε τμήμα της περιφέρειας στην οποία ανήκουν. Όσοι έχουν εγγραφεί ως μέλη από τις 21/3 κι έπειτα ή πρόκειται να εγγραφούν την Κυριακή - επειδή θα ψηφίσουν μόνο για πρόεδρο - μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο οποιασδήποτε εκλογικής περιφέρειας της χώρας.

Να σημειωθεί ότι στα εκλογικά τμήματα θα υπάρχουν φόρμες, δηλαδή αιτήσεις εγγραφής μέλους, οι οποίες μπορούν να συμπληρώνονται επιτόπου και να γίνονται αυτομάτως αποδεκτές από μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής που θα χειρίζεται και το τάμπλετ της ψηφοφορίας.

Για την Κεντρική Επιτροπή πάλι ισχύει η ίδια ώρα έναρξης και λήξης της ψηφοφορίας. Τα περίπου 61.600 μέλη που έχουν εγγραφεί στα μητρώα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έως τις 21/3 καλούνται να ψηφίσουν για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, στο σύνολο 300. Σημειωτέον πως οι υποψήφιοι της τελικής λίστας είναι 728. Όσοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της περιφέρειας στην οποία ανήκουν. Σε κάθε εκλογική περιφέρεια έχουν οριστεί εκλογική τμήματα τα οποία μπορεί κανείς να τα αναζητήσει από τις ιστοσελίδες του ΣΥΡΙΖΑ (syriza.gr), της “Αυγής” και του left.

Σε ό,τι αφορά τους σταυρούς προτίμησης για την Κρήτη, ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει μέχρι πέντε. Οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση.

Καταβολή 3 ευρώ

Για τη συμμετοχή κάθε μέλους στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής 3 ευρώ. Από τη συνδρομή απαλλάσσονται οι άνεργοι και οι νέοι ηλικίας έως και 30 χρονών. Για το ψηφοδέλτιο της εκλογής προέδρου, ο φάκελος θα είναι λευκός και δεν είναι απαραίτητος ο σταυρός στο όνομα του υποψηφίου, ενώ για την Κεντρική Επιτροπή ο φάκελος θα φέρει πάνω το σήμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) συγκροτείται από 11 μέλη, με πρόεδρο τον καθηγητή Ηλία Νικολακόπουλο.

Τα μέλη εξωτερικού

Οι εκλογές των μελών εξωτερικού διεξάγονται με ειδικό πληροφοριακό σύστημα, με την ευθύνη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν σταλεί στις οργανώσεις μελών εξωτερικού.

Οι 35 κάλπες του Ηρακλείου

Αναλυτικά όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη διαδικασία

  1. Πώς ψηφίζω για Πρόεδρο;

Δικαίωμα ψήφου έχουν ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ από την ηλικία των 15 ετών και άνω.

Μπορείτε να εγγραφείτε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών επιτόπου, στα εκλογικά τμήματα.

  • Όσοι εγγραφείτε την ημέρα της ψηφοφορίας ή είστε ήδη μέλη αλλά έχετε εγγραφεί μετά τις 21/3/2022, μπορείτε να ψηφίσετε σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
  • Όσοι είστε ήδη μέλη και έχετε εγγραφεί μέχρι τις 21/3/2022 και βρεθείτε εκτός της περιφέρειας στην οποία ανήκετε, μπορείτε να ψηφίσετε σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ αλλά ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ.
  1. Πώς ψηφίζω για την Κεντρική Επιτροπή;

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που έχουν εγγραφεί μέχρι τις 21 Μαρτίου 2022.

Ψηφίζετε σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ στην οποία ανήκετε.

Δείτε εδώ πόσους σταυρούς μπορείτε να βάλετε ανά περιφέρεια:

  • ΑΤΤΙΚΗ 45
  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 11
  • ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 6
  • ΚΡΗΤΗ 5
  • ΘΕΣΣΑΛΙΑ 4
  • ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟΣ 5
  • ΗΠΕΙΡΟΣ 3
  • ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 3
  • ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ 3
  • ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 3
  • ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 2
  • ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ 2
  • ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 2
  • ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 1

Εάν τυχόν τα μέλη αυτά βρεθούν εκτός της περιφέρειας στην οποία ανήκουν, τότε θα έχουν δικαίωμα ψήφου ΜΟΝΟ για την εκλογή προέδρου.

  1. Πότε ψηφίζω;

Την Κυριακή 15 Μαΐου 2022, από τις 8.00 π.μ. μέχρι και τις 8.00 μ.μ.

  1. Πού ψηφίζω;

Σε κάθε περιφέρεια έχουν οριστεί εκλογικά κέντρα.

  1. Τι πρέπει να έχω μαζί μου;

Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση.

*Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής 2 ευρώ.

Δείτε αναλυτικά εδώ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΨΗΦΙΖΕΙΣ

Δείτε εδώ την αναλυτική εγκύκλιο για τις εκλογές

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News