Κορωνοϊός: Είναι ακόμα μαζί μας - «Δε χωρά εφησυχασμός»

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Είναι ακόμα μαζί μας - «Δε χωρά εφησυχασμός»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δε χωρά εφησυχασμός», σύμφωνα με την επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου

Ο κορωνοϊός δεν έχει εξαφανιστεί, αλλά «είναι ακόμα μαζί μας. Κυκλοφορεί, μολύνει και μεταλλάσσεται συνεχώς», σημείωσε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας στην Ειδική Επιτροπή του Ε.Κ. για την COVID. Η κ. Κυριακίδου επισήμανε ότι αφενός χρειάζεται προετοιμασία για το φθινόπωρο και τον χειμώνα και αφετέρου για μια επόμενη κρίση.

«Ο εμβολιασμός και η φυσική ανοσία μάς πρόσφεραν ένα παράθυρο ευκαιρίας», σημείωσε η κ. Κυριακίδου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για το φθινόπωρο και τον χειμώνα και να κρατήσουμε προστατευμένους τους πιο ευάλωτους». Επίσης, επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την καταπολέμηση της COVID.

«Ωστόσο, πάνω από 100 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εξακολουθούν να είναι μη εμβολιασμένοι ή μόνο εν μέρει εμβολιασμένοι. Πρέπει να συνεχίσουμε να επικοινωνούμε μαζί τους με τις εμβολιαστικές μας εκστρατείες και να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα αίτια της διστακτικότητας στον εμβολιασμό με εξατομικευμένη προσέγγιση σε επίπεδο κοινότητας», προσέθεσε η επίτροπος.

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι «η Ευρώπη είναι το ασφαλές λιμάνι μας στην καταιγίδα. Η δημόσια υγεία δεν είναι εξαίρεση. Πιστεύω, συλλογικά, το μάθαμε αυτό μετά από μια δύσκολη περίοδο».

«Η πραγματική δοκιμασία, ωστόσο, θα είναι η επόμενη κρίση. Ζούμε στην εποχή των πανδημιών. Δεν ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη κρίση. Πρέπει όμως να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε», τόνισε η Στέλλα Κυριακίδου.

Τρία κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα

Mε οξεία ηπατίτιδα νοσούσαν τελικά τα τρία παιδιά από την Αττική που κρίθηκαν ως «πιθανά κρούσματα», σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Τα τρία κρούσματα οξείας ηπατίτιδας δηλώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC)  από τον ΕΟΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο εξ αυτών, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμέτους) και πυρετό και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml).

Το άλλο παιδί, ηλικίας 18 μηνών, ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο. Το ένα δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση.

Ετησίως καταγράφονται περίπου 5 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας στη χώρα μας. Τα τρία περιστατικά που καταγράφηκαν τις τελευταίες εβδομάδες μαρτυρούν μια διαφαινόμενη αυξητική τάση.

Επιδημιολογική εγρήγορση

Όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, οι κλινικοί γιατροί είναι σε εγρήγορση για αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση, έχουν ενημερωθεί και επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία και σε τέτοια περίπτωση συμπληρώνουν και αποστέλλουν στον ΕΟΔΥ δελτίο δήλωσης κρούσματος.

Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, καθώς και τις Επιστημονικές Εταιρείες, τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά. Επίσης, έχουν σταλεί οδηγίες για τη συλλογή και αποστολή δειγμάτων στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, ώστε να γίνεται άμεσα ο απαιτούμενος έλεγχος για τον εντοπισμό της αιτίας της επιδημικής έξαρσης.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΥ

Πάνω από 2 εκατομμύρια θάνατοι στην Ευρώπη

Πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών της COVID-19 στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Ξεπεράστηκε ένα καταστροφικό ορόσημο, καθώς ο αριθμός των νεκρών λόγω της COVID-19 που δηλώθηκαν από τις χώρες της περιοχής της Ευρώπης του ΠΟΥ ξεπέρασε τα δύο εκατομμύρια ανθρώπους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του Οργανισμού.

Συνολικά, 2.002.058 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της COVID, από 218.225.294 κρούσματα που καταγράφηκαν από τον Οργανισμό στην περιοχή της Ευρώπης του ΠΟΥ, που εκτείνεται έως την Κεντρική Ασία.

Ύστερα από έξαρση το πρώτο μισό του Μαρτίου, η πανδημία υποχωρεί έκτοτε στην Ευρώπη. Ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων μειώθηκε αντίστοιχα κατά 26% και 24% τις επτά τελευταίες ημέρες.

Πάνω από δύο χρόνια μετά από τους πρώτους περιορισμούς, στην πλειονότητά τους οι ευρωπαϊκές χώρες σκοπεύουν να γυρίσουν σελίδα στην COVID-19 και λίγοι είναι οι περιορισμοί που παραμένουν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News