Ελλάδα

«Τέχνη και Αισθησιασμός στις Κατοικίες της Πομπηΐας» - Η ερωτική πλευρά της πόλης του Βεζούβιου

Στην έκθεση «Τέχνη και Αισθησιασμός στις Κατοικίες της Πομπηΐας» παραδίδονται σε κοινή θέα δύο ερωτικά μετάλλια από ένα άρμα που ανεσκάφη πέρυσι, μια ερωτική σκηνή που κοσμούσε το ταβάνι ενός υπνοδωματίου και τρεις τοίχοι από ένα αναστηλωμένο υπνοδωμάτιο από μιαν άλλη βίλα

Σίγουρα έχετε πολλές απορίες γύρω από τον ερωτισμό των αρχαίων και την τέχνη. Ένα μέρος τουλάχιστον από αυτές μπορεί να απαντηθεί μέσω 70 έργων από τους αχανείς θησαυρούς του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηΐας που «μιλούν» για την ερωτική τέχνη στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη που καταστράφηκε από τον Βεζούβιο.

Όλα αυτά μέσα από την έκθεση «Τέχνη και Αισθησιασμός στις Κατοικίες της Πομπηΐας» όπου εκτίθενται μεταξύ άλλων δύο ερωτικά μετάλλια από ένα άρμα που ανεσκάφη πέρυσι, μια ερωτική σκηνή που κοσμούσε το ταβάνι ενός υπνοδωματίου και τρεις τοίχοι από ένα αναστηλωμένο υπνοδωμάτιο από μιαν άλλη βίλα.

Επίσης, η νωπογραφία «Η Λήδα και ο Κύκνος» που ανακαλύφθηκε πριν από τέσσερα χρόνια στη διάρκεια ανασκαφών, στην οποία απεικονίζεται, ο Δίας ο οποίος έχει πάρει τη μορφή ενός κύκνου και αποπλανεί τη μυθική βασίλισσα της Σπάρτης, Λήδα. 


«Ο ερωτισμός ήταν παντού, σε κατοικίες, λουτρά και δημόσιους χώρους χάρη στην επιρροή των Ελλήνων, στων οποίων την τέχνη το γυμνό είχε έντονη παρουσία» εξηγει ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηΐας. 

Νέα ευρήματα, σαν αυτά που παρουσιάζονται στην έκθεση, ωθούν τους ειδικούς να επανεξετάσουν τις υποθέσεις τους για τη σημασία της ερωτικής τέχνης στη ρωμαϊκή κουλτούρα.

«Οι ειδικοί είχαν την τάση να ερμηνεύουν κάθε δωμάτιο διακοσμημένο με τέτοιες σκηνές ως ένα είδος πορνείου» είπε, μιλώντας στον Γκάρντιαν, ο διευθυντής του πάρκου  και υπογράμμισε ότι κάποτε αυτές οι εικόνες θεωρούνταν ότι ήταν κάτι σαν κατάλογος των υπηρεσιών που προσφέρονταν εκεί. 

«Φαίνεται λίγο σαν κάτι τέτοιο, μιας και έχεις σκηνές πάνω από κάθε μία θύρα, αλλά είναι πάντα πολύ ριψοκίνδυνο να κάνεις αυτού του τύπου τις υπεραπλουστεύσεις. Η καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα ήταν τόσο πολύπλοκη όσο είναι η δική μας και είναι παρακινδυνευμένο να ανασυγκροτείς αυτό που συνέβαινε σε αυτά τα μέρη με το να κρίνεις απλά και μόνο στη βάση των εικόνων» τόνισε.

Για όσους ενδιαδέρονται η έκθεση «Arte e Sensualità nelle case di Pompei» στο Parco Archeologico di Pompei θα διαρκέσει  ως τις 15 Ιανουαρίου 2023.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια