Ελλάδα

ΡΑΕ: «Στα 927 εκατ. ευρώ τα κέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας»

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Θανάσης Δαγούμας, μιλά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για τα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας

Ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ξεκαθάρισε πως η ΡΑΕ έχει υπολογίσει σε περίπου 927 εκατ. τα έκτακτα κέρδη των παρόχων ενέργειας,  ωστόσο το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών θα γνωστοποιήσει το ποσό το οποιο θα φορολογηθεί με συντελεστή 90%.

Για τη ΔΕΗ, είπε ότι η ΡΑΕ διαπίστωσε, ότι παρείχε επιπλέον εκπτώσεις στους καταναλωτές μέσης και χαμηλής τάσης συνολικού ύψους περίπου 335 εκατ. ευρώ και ότι υπάρχουν και έμμεσες εκπτώσεις (σταθερά τιμολόγια) για το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Αναφορικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ο κ. Δαγούμας υπογράμμισε ότι είναι αποκλειστικά επιχειρηματική απόφαση: «Εμείς δεν επιβάλλουμε σε κάποιον να τη βάλει. Η εταιρεία κρίνει. Ξεκάθαρα η ΡΑΕ δεν λέει σε εταιρείες τι να κάνουν. Προβλεπεπται από τον Κώδικα Προμήθειας από το 2013», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Δαγούμας, για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 - Μαρτίου 2022 τα συνολικά έκτακτα μεικτά κέρδη των παρόχων υπολογίστηκαν στο ποσό των 927,64 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, η ΔΕΗ είχε τη μερίδα του λέοντος με 729,91 εκατ., εκ των οποίων τα 413,98 εκατ. ευρώ εντοπίζονται στο α’ τρίμηνο του 2022. Οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί είχαν υπερβάλλοντα κέρδη συνολικού ύψους 157,61 εκατ. ευρώ, αλλά σε αντίθεση με τη ΔΕΗ το μεγαλύτερο μέρος των κερδών ύψους 122 εκατ. ευρώ καταγράφηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Σε ό,τι αφορά τις μονάδες παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές οι οποίες δεν λαμβάνουν κρατική ενίσχυση τα υπερβάλλοντα κέρδη υπολογίστηκαν σε 39,92 εκατ. ευρώ. Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Δαγούμα δεν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης των τιμών στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού. Αίτημα για την κλήση σε ακρόαση της ΡΑΕ είχαν υποβάλει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο φαινόμενα αισχροκέρδειας και υπερκερδών στην αγορά ενέργειας σε βάρος των καταναλωτών.

Όπως σημείωσε ο Ευρωπαίος ρυθμιστής κλήθηκε επανειλημμένα να σχολιάσει ζητήματα χειραγώγησης και ανέφερε ότι δεν προέκυψε τίποτα σε κανένα από τα 27 κράτη-μέλη. Από το πόρισμα δεν προκύπτουν ζητήματα χειραγώγησης, προκύπτει όμως ότι από τις αυξημένες τιμές φυσικού αερίου δημιουργούνται επιπλέον κέρδη. Τα υπερκέρδη επστρέφονται ήδη στους καταναλωτές με τις αποφάσεις των υπουργών και πρόσθεσε ότι «εξετάζουμε κατά πόσο υπάρχει συμμόρφωση των προμηθευτών με τον κώδικα προμήθειας και για αυτό το λόγο είναι σε ακρόαση 12 προμηθευτές για ζητήματα προγνωστοποίησης (ενημέρωσης καταναλωτών 60 ημέρες πριν τις αλλαγές) και για ζητήματα διαφάνειας όσον αφορά το πως ενημερώνουν για τη ρήτρα αναπροσαρμογής».

Όσον αφορά τα σταθερά τιμολόγια τα οποία παρείχαν οι καθετοποιημένοι προμηθευτές πριν από το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης και τα οποία τους προκάλεσαν ζημιές, αυτά εκτιμάται ότι αποτελούν περίπου 5% έως 20% των συνολικών ποσοτήτων που εκπροσωπούν.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, «οι αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου πέρασαν στη χώρα μας τον Οκτώβριο, ενώ τον Αύγουστο είχαμε αυξημένες τιμές, λόγω των πυρκαγιών, φτάσαμε στα όριά μας».

Ο κ. Δαγούμας υπογράμμισε ότι «δεν θα πρέπει ποτέ να είμαστε ευάλωτοι σε οποιαδήποτε κρίση, αυτή ειναι η επιτυχία της Αρχής. Υπάρχει ραγαδία αύξηση των παραπόνων, φαίνεται ότι ο καταναλωτής βιώνει δύσκολα την ενεργειακή κρίση. Ο Κώδικας Προμήθειας είναι ο μόνος κώδικας που είναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΝ από το 2013. Θεωρούμε ότι πρέπει να ενσωματωθεί σε εμάς. Εμείς ερμηνεύουμε την Κώδικα και στις αποφάσεις που βγάζει η αρχή, οι προμηθευτές πηγαίνουν στα δικαστήρια γιατί θεωρούν ότι η ερμηνεία μας δεν είναι ορθή. Για παράδειγμα εμείς επιβάλλαμε όλες οι εταιρείες να έχουν σταθερά τιμολόγια. Οι εταιρείες έχουν προσφύγει επάνω σε αυτό.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια