Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Πάει πολύ να μου κουνάτε εσείς το δάχτυλο

Ελλάδα
Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Πάει πολύ να μου κουνάτε εσείς το δάχτυλο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Επί ΣΥΡΙΖΑ πράγματι έγιναν πολύ ουσιαστικά βήματα, είχαμε απόλυτη αίσθηση της ευθύνης να υπερασπιστούμε την εθνική γραμμή και προχωρήσαμε σε επιλογές που ενίσχυσαν το ρόλο της χώρας διεθνώς» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στη δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Το να μου κουνάτε εσείς το δάχτυλο για διπλή στάση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής πάει πολύ, που συμμετείχατε στα συλλαλητήρια για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας και όταν γίνατε πρωθυπουργός τα ξεχάσατε όλα και την τιμάτε και την τηρείτε και όλα τα κάνετε. Μόνο φοβάστε να φέρετε προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας μην τα καταψηφίσει η μισή σας ΚΟ», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στη δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε για τη στάση που εκφράζει το κόμμα του ότι «δεν είναι ζήτημα συγκυρίας το ότι έχουμε αυτή τη στάση, δεν έχουμε ανάγκη να το παίζουμε ούτε φιολαμερικανοί ούτε αντιαμερικανοί». «Εμείς στηρίζουμε και προστατεύουμε τα ελληνικά συμφέροντα, δεν εξυπηρετούμε τα αμερικανικά συμφέροντα με αντάλλαγμα θολές υποσχέσεις». Τόνισε ότι «εδώ είναι η διαφορά μας», καθώς «επί ΣΥΡΙΖΑ πράγματι έγιναν πολύ ουσιαστικά βήματα, είχαμε απόλυτη αίσθηση της ευθύνης να υπερασπιστούμε την εθνική γραμμή και προχωρήσαμε σε επιλογές που ενίσχυσαν το ρόλο της χώρας διεθνώς».

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών: «Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό  «αμήχανο» και «στριμωγμένο».

Όπως είπε, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας, «αυτή η αμηχανία και η δυσκολία» έχουν να κάνουν με τα «αποτελέσματα της πολιτικής» της κυβέρνησης. Αναφέρθηκε, δε, στην «αντιπολιτευτική ομιλία» – όπως την χαρακτήρισε - του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ, που «θα ζήλευε κάθε βουλευτής της αντιπολίτευσης».

«Που είναι η εθνική σας περηφάνεια;» αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνμενος στη Ν.Δ., κατά τη συζήτηση για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την οποία όπως δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει και, εάν κερδίσει στις επόμενες εκλογές, θα επιδιώξει να επαναδιαπραγματευτεί.

«Εμείς στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία κατόπιν προτροπής των ΗΠΑ και αυτές στέλνουν καινούργια F-16 για να πετάνε πάνω από τα ελληνικά νησιά» κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφερόμενος στην αποκάλυψη της Wall Street Journal ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει νέα συμφωνία στρατιωτικού υλικού με την Άγκυρα.

«Ο βασικός λόγος της αμηχανίας σας είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας βιώνει εξαιτίας των πολιτικών σας μία πρωτοφανή λαίλαπα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία να έρχεστε σήμερα σε μία συζήτηση κατεξοχήν κρίσιμη για εθνικά θέματα και να βρίσκεστε σε αυτό το δίλημμα ‘μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα'», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας και εξήγησε πως από τη μια καλείται ο πρωθυπουργός να «υπερασπιστεί» μια συμφωνία με τις ΗΠΑ «δίχως ανταλλάγματα» και λίγο μετά τη δημοσιογραφική αποκάλυψη ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να «πριμοδοτήσουν» την Τουρκία και από την άλλη αντί να μιλάει για τα «κρίσιμα εθνικά θέματα» να «υπεραμύνεται» μιας πολιτικής που «έχει οδηγήσει στην ανέχεια της συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας».

«Μη γίνει τροχοπέδη για τα εθνικά θέματα η δυσκολία που βιώνετε σε πολιτικό επίπεδο εξαιτίας των δικών σας επιλογών. Άλλα τα οικονομικά και τα κοινωνικά, άλλα τα εθνικά», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν «πολλές ευκαιρίες» για να συζητηθούν τέτοια θέματα, όπως η ΔΕΗ, το ενεργειακό ή η ακρίβεια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στο κυβερνών κόμμα ότι επιχειρεί την πιο επικίνδυνη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας από τη μεταπολίτευση εγκαταλείποντας πάγιες θέσεις σε σχέση με την στρατηγική του πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο όσο και με τον μετριοπαθή και προσεκτικό ρόλο της Ελλάδας εντός του ΝΑΤΟ και σχετικά με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς

Φωτογραφία αρχείου ΙΝ ΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News