ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις στους παραγωγούς για τον παγετό του Ιανουαρίου - Τι ισχύει για την Κρήτη

Κρήτη
ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις στους παραγωγούς για τον παγετό του Ιανουαρίου - Τι ισχύει για την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ΕΛΓΑ εντός του μήνα πρόκειται να αποζημιώσει του παραγωγούς για τις ζημιές που προκάλεσε ο παγετός Ιανουαρίου

Ψηφίστηκε από τη Βουλή η τροπολογία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στον ΕΛΓΑ να καταβάλει προκαταβολή έως 60% για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες από τον «Παγετό Ιανουάριος 2022» (από την 24η Ιανουαρίου 2022 έως και την 31η Ιανουαρίου 2022), στο σύνολο των Περιφερειών της χώρας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «Η κυβέρνηση κάνει πράξη τη δέσμευσή της για άμεση αποζημίωση των πληγέντων από τον παγετό του Ιανουαρίου 2022 και για πρώτη φορά παραγωγοί αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Ειδικότερα, ψηφίστηκε με αυξημένη πλειοψηφία από τη Βουλή η τροπολογία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Γεωργαντά, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στον ΕΛΓΑ να καταβάλει προκαταβολή έως 60% για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες από τον «Παγετό Ιανουάριος 2022» (από την 24η Ιανουαρίου 2022 έως και την 31η Ιανουαρίου 2022), στο σύνολο των Περιφερειών της χώρας.

Σύμφωνα με την ίδια ρύθμιση το συνολικό ετήσιο όριο των αποζημιώσεων που λαμβάνουν οι απασχολούμενοι σε όλα τα στάδια της ασφαλιστικής και εκτιμητικής διαδικασίας, στους οποίους ανατίθεται έργο σχετικό με τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον «Παγετό Ιανουάριος 2022», καθορίζεται μέχρι του ποσού των 4.800 ευρώ, χωρίς μηνιαίο όριο».

Η τροπολογία έλαβε θετική ψήφο από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και «Ελληνική Λύση».

ΚΚΕ και «Μέρα25» δήλωσαν «παρών».

Σύμφωνα με την κατάσταση πληρωμής του ΕΛΓΑ, οι πληρωμές στους δικαιούχους πρόκειται να γίνουν εντός του μήνα. Στην Κρήτη τα ποσά που πρόκειται να κατατεθούν είναι: 370.366,56 ευρώ στο Ηράκλειο, 42.368,21 στο νομό Χανιών, ενώ στο νομό Λασιθίου θα κατατεθεί το ποσό των 3.553,43 ευρώ.

Αναλυτικά ο πίνακας με τις περιοχές και τα ποσά που πρόκειται να κατατεθούν στους παραγωγούς:

(φωτογραφία αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News