Ελλάδα

Sven Beckert: Διάλεξη του καθηγητή ιστορίας στο Harvard με θέμα Empire of Cotton The Global Origins of Modern Capitalism

Η διάλεξη του Sven Beckert στην Αθήνα θα λάβει χώρα την Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Η Ελληνική Εταιρεία Οικονομικής Ιστορίας, το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών- ΕΙΕ, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών - ΙΤΕ και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης διοργανώνουν διάλεξη του καθηγητή Sven Beckert (έδρα Αμερικανικής Ιστορίας Laird Bell, πανεπιστήμιο Harvard) με θέμα «Empire of Cotton The Global Origins of Modern Capitalism», την Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 στις 18:30 στο Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα). 

Λίγα λόγια για τη διάλεξη

Σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες και ισχυροί πολιτικοί αναδιέταξαν ριζικά την πιο σημαντική βιοτεχνία που υπήρχε στον κόσμο, την κατασκευή βαμβακερών υφασμάτων, συνδυάζοντας την αποικιακή επέκταση με την εργασία των σκλάβων, την εργασία με νέες μηχανές και τη μισθωτή εργασία, στήνοντας τον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό.

Από τις απαρχές της η αυτοκρατορία του βαμβακιού ήταν το πεδίο στο οποίο εξελισσόταν μια διαρκής παγκόσμια διαπάλη ανάμεσα σε σκλάβους και ιδιοκτήτες φυτειών, εμπόρους και πολιτικούς, εργάτες και βιομηχάνους. Ο Sven Beckert θα εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους όλοι αυτοί οι συντελεστές οδήγησαν στον κόσμο του σύγχρονου καπιταλισμού, έναν κόσμο με απέραντο πλούτο και πολλές ανισότητες.

Η αυτοκρατορία του βαμβακιού τιμήθηκε με το Βραβείο Bancroft, το Βραβείο Philip Taft, απέσπασε το Cundill Recognition for Excellence και ήταν ένας από τους τελικούς διεκδικητές του Βραβείου Pulitzer. Η εφημερίδα The New York Times το συμπεριέλαβε στα δέκα σημαντικότερα βιβλία του 2015.

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο στα ελληνικά από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια