Μόνο με ραντάρ θα επιτρέπεται το ψάρεμα για το Συμιακό γαριδάκι (βίντεο)

Ελλάδα
Μόνο με ραντάρ θα επιτρέπεται το ψάρεμα για το Συμιακό γαριδάκι (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για το ψάρεμα της συγκεκριμένης γαρίδας θα είναι υποχρεωτική η χρήση δορυφορικού συστήματος εντοπισμού (VMS) από τους ψαράδες, στα πλαίσια της καταπολέμησης της υπεραλίευσης

Το Συμιακό γαριδάκι είναι ένα από τέσσερα είδη γαρίδας που κυκλοφορούν στις ελληνικές θάλασσες. Όμως, για το ψάρεμα του θα είναι υποχρεωτική η χρήση δορυφορικού συστήματος εντοπισμού (VMS) από τους ψαράδες, στα πλαίσια της καταπολέμησης της υπεραλίευσης.

Τα αλιευτικά που ψαρεύουν την περίοδο που επιτρέπεται από Μάιο μέχρι τέλη Αυγούστου θα πρέπει να έχουν το δορυφορικό σύστημα εντοπισμού VMS (Vessel Monitoring System), σύμφωνα με το STAR.

//--> //-->

Πως λειτουργεί το σύστημα

Το σύστημα δίνει σήμα για το που βρίσκεται το αλιευτικό και σε ενδεχόμενο έλεγχο από το Λιμενικό καταδεικνύει αν υπάρχουν οι απαιτούμενες ποσοστώσεις των αλιευμάτων.

Σχετικά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το συγκεκριμένο μέτρο πάρθηκε για την αποτροπή της υπεραλίευσης.

«Το VMS είναι απαραίτητο εργαλείο αυτή τη στιγμή για τη διαχείριση των αποθεμάτων με την προϋπόθεση ότι δεν είναι διακοσμητικό» δήλωσε ο καθηγητής Αλιευτικής Βιολογίας στο ΑΠΘ Αθανάσιος Τσικλήρας. «Να μπει το VMS και για το συμιακό γαριδάκι, να γίνεται έλεγχος από το Λιμενικό» λέει ο ψαράς Γιώργος Κυρίμης. «Η τοποθέτηση του VMS στα σκάφη μας επιτρέπει τον έλεγχο από τις υπηρεσίες ώστε να μην ξεπερνάμε τα 150 κομμάτια» σημείωσε ο ψαράς Σωτήρης Λαμπαδαρίδης.

«VMS ναι, χρειάζεται έλεγχος της αλιείας αλλά δυστυχώς βλέπουμε ότι σε άλλα αλιευτικά εργαλεία όπως τα ολοθούρια υπάρχει μεγάλη έκθεση σε παράνομη αλιεία», ανέφερε η υδροβιολόγος και διευθύντρια του ινστιτούτου ερευνών «Αρχιπέλαγος» Αναστασία Μήλιου. Τα ολοθούρια ή «αγγούρια της θάλασσας» όπως τα λένε οι ψαράδες, χαρακτηρίζονται ως δολώματα από τον ελληνικό οργανισμό τροφίμων όμως οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει πως έχουν αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες ενώ γίνονται ανάρπαστα σε Κίνα και Ιαπωνία ως εκλεκτό έδεσμα.

Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News