Μητσοτάκης: Με «άρωμα» Κρήτης η επίσκεψη στα Εμιράτα - Πύλη εισόδου για το φυσικό αέριο

Κρήτη
Μητσοτάκης: Με «άρωμα» Κρήτης η επίσκεψη στα Εμιράτα - Πύλη εισόδου για το φυσικό αέριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έβαλε στο κάδρο το νησί μας, απευθύνοντας προσωπική πρόσκληση στον πρίγκιπα να επισκεφτεί την Κρήτη

«Άρωμα» Κρήτης είχε η χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον διάδοχο του θρόνου του Αμπού Ντάμπι, Mohammed bin Zayed Al Nahyan! Στο περιθώριο της υπογραφής σημαντικών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο Έλληνας πρωθυπουργός έβαλε στο κάδρο το νησί μας, απευθύνοντας προσωπική πρόσκληση στον πρίγκιπα να επισκεφτεί την Κρήτη.

«Να ανανεώσω την πρόσκλησή μου να επισκεφτείτε την Ελλάδα, καθώς λόγω της ασθένειάς μου από COVID αναγκαστήκαμε να μεταθέσουμε την προγραμματισμένη επίσκεψη την οποία είχαμε σχεδιάσει. Ελπίζω σύντομα να σας δοθεί η δυνατότητα να επισκεφτείτε και το νησί μου, την Κρήτη, για να ανανεώσουμε ακόμα μία φορά αυτούς τους δεσμούς ισχυρής φιλίας που χτίζουμε μεταξύ μας» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια-πρόσκληση του πρωθυπουργού στον διάδοχο του θρόνου, ενώ στάθηκε εμφατικά στη συνάντηση και στη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, που της δίνει - όπως υπογράμμισε - τη δυνατότητα να γίνει πύλη εισόδου φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Μια αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, που σίγουρα κέντρισε το ενδιαφέρον, προαναγγέλλοντας εξελίξεις για το μέλλον, πιθανώς με επίκεντρο το νησί μας, μιας και η Κρήτη είναι το κομβικό γεωγραφικά σημείο ως προς σχέδια και προωθούμενα έργα μεταφοράς φυσικού αερίου από τα ανατολικά.

Κατά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιβεβαιώθηκε, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων των δύο χωρών.

Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από το 2020, με τις δύο πλευρές να συζητούν τις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του μπροστά από τις κάμερες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη στο Αμπού Ντάμπι, ενώ παράλληλα τόνισε πως η στρατηγική σχέση των δύο χωρών αποκτά σήμερα νέα δυναμική με την υπογραφή σημαντικού αριθμού μνημονίων κατανόησης για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, πως η στενή σχέση εδράζεται στις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, στις κοινές αρχές και αξίες και στην «αταλάντευτη προσήλωσή μας στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, ως του μοναδικού μηχανισμού επίλυσης διαφορών και ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας».

«Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, να γίνει πύλη εισόδου φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Σημαντικές επενδύσεις γίνονται σε αυτή την κατεύθυνση και θα θέλαμε να διερευνήσουμε περαιτέρω δυνατότητα στρατηγικής συνεργασίας και συμμετοχής κεφαλαίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε αυτήν την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα επανενεργοποιεί το δικό της πρόγραμμα εξόρυξης για την εξεύρεση φυσικού αερίου εντός της ελληνικής επικράτειας. Και αυτή είναι μια προοπτική που ενδεχομένως να δημιουργεί δυνατότητες περαιτέρω στρατηγικής συνεργασίας», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

O διάδοχος του θρόνου του Αμπού Ντάμπι, Mohammed bin Zayed Al Nahyan, είχε προηγουμένως καλωσορίσει τον πρωθυπουργό στη χώρα του, υπογραμμίζοντας πως οι σχέσεις των δύο χωρών είναι δυναμικές και εξελίσσονται σε όλα τα επίπεδα.

Τόνισε, δε, πως η στρατηγική συμφωνία που υπεγράφη το 2020 έδωσε μεγάλη ώθηση σε αυτές τις σχέσεις και ότι τα Εμιράτα επιδιώκουν αυτές οι σχέσεις να προχωρήσουν σε όλα τα επίπεδα, όπως στην ενέργεια, την τεχνολογία, την υγεία, αλλά και την ασφάλεια τροφίμων.

Παράλληλα, υπογράμμισε: «Επειδή αυτή η κρίση έχει επιπτώσεις στον τομέα της ενέργειας, εμείς δίνουμε πάντα σημασία στην ενεργειακή ασφάλεια. Ενδιαφερόμαστε για τη σταθερότητα της αγοράς ενέργειας, καθώς είμαστε κι εμείς προμηθευτές ενέργειας. Παρά τις κρίσεις που υπάρχουν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και στη Μεσόγειο, η περιοχή έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και ειρηνικής συνεργασίας. Τα Εμιράτα δραστηριοποιούνται προς αυτήν την κατεύθυνση για να προετοιμάσουν τέτοιες συνθήκες. Για να δημιουργήσουμε συνεργασίες με όλους, χωρίς εξαιρέσεις. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ελλάδα στοχεύουν στην ειρήνη και τη συνεργασία.

Κύριε πρωθυπουργέ, αξιότιμε φίλε, σας καλωσορίζω για ακόμη μία φορά και επιθυμώ να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία και να διαμορφώσουμε περισσότερες προοπτικές για το μέλλον».

Επενδύσεις - Υπογραφές σημαντικών συμφωνιών

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στα ΗΑΕ, υπεγράφησαν σημαντικές συμφωνίες στους τομείς των επενδύσεων, της οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας, της βιομηχανίας και των προηγμένων τεχνολογιών, της κλιματικής δράσης, ενέργειας, υγείας, αστυνομικής συνεργασίας και τυποποίησης.

Οι εν λόγω συμφωνίες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εμπεδώνουν και εμβαθύνουν την ταχύτατα αναπτυσσόμενη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών.

Κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων είναι η ανανέωση της επιτυχημένης συνεργασίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με το κρατικό επενδυτικό ταμείο Mubadala και η δημιουργία κοινής πρωτοβουλίας για την πραγματοποίηση στη χώρα μας επενδύσεων ύψους 4 δισ. ευρώ, αναδεικνύοντας την ελκυστικότητά της ως παγκόσμιου επενδυτικού προορισμού.

Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν στην επίσημη επίσκεψη ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το Εταιρικό Σύμφωνο για το πλαίσιο ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής, ο πρέσβης της Ελλάδας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Διονύσιος Ζώης.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News