Ελλάδα

Απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών: Τα ποσά της επιδότησης - Ποιοι οι δικαιούχοι

Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα, με τη μέση επιδότηση να είναι στα 500 ευρώ

Στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την απόσυρση -και αντικατάσταση- ηλεκτρικών συσκευών του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά των επιδοτήσεων θα είναι κλιμακούμενα και θα εξαρτώνται από τα χαρακτηριστικά της ίδιας της συσκευής (π.χ. τα btu στα κλιματιστικά).

Τα μέσα ποσά των επιδοτήσεων για την αντικατάσταση συσκευών αναμένεται να διαμορφωθούν σε περίπου 300 ευρώ για τα Air condition, αντίστοιχο ποσό για τα ψυγεία και 150 ευρώ για τους καταψύκτες. Τα ποσά μπορεί να είναι και υψηλότερα καθώς δεν υπάρχουν πλαφόν στο ποσό της επιδότησης.

Σύμφωνα με  τα όσα ανέφερε ο κ. Σκρέκας, από το πρόγραμμα θα επωφεληθούν περίπου 350.000 νοικοκυριά, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν παλιές, ενεργοβόρες συσκευές. Ο συνολικός προϋπολογισμός του νέου προγράμματος ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.  Η επιδότηση θα χορηγείται στους ωφελούμενους με εκπτωτικό κουπόνι, το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών.

Η διαδικασία αίτησης θα γίνεται με ηλεκτρονική αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση και απευθείας στα καταστήματα λιανικής. Το πληροφοριακό σύστημα θα αξιολογεί αυτόματα τις αιτήσεις των πολιτών με βάση τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και θα τους κατατάσσει στην αντίστοιχη κλίμακα επιδότησης.

Το ύψος της επιδότησης - Ποιες συσκευές αφορά

 Το ποσό της επιδότησης θα είναι ύψους 100 εκατ. ευρώ σε 350.000 νοικοκυριά για την αντικατάσταση παλιών συσκευών, ενώ θα επιδοτηθεί η αντικατάσταση έως τριών συσκευών. Βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στη δράση είναι η ανακύκλωση των παλιών συσκευών.

Στόχος είναι το καλοκαίρι να έχουν αντικατασταθεί εκατοντάδες χιλιάδες κλιματιστικά μηχανήματα παλαιάς τεχνολογίας με καινούργια, καθώς καταναλώνουν 30% – 40% λιγότερο ρεύμα από εκείνα της περασμένης δεκαετίας.

Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα, με τη μέση επιδότηση να είναι στα 500 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια