Ελλάδα

Απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών: Αρχές Ιουνίου το άνοιγμα της πλατφόρμας - Το ύψος της επιδότησης

Τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την απόσυρση -και αντικατάσταση- ηλεκτρικών συσκευών του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΪ.

Από το πρόγραμμα, εξήγησε, θα επωφεληθούν περίπου 350.000 νοικοκυριά, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν παλιές, ενεργοβόρες συσκευές. Ο συνολικός προϋπολογισμός του νέου προγράμματος ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.  Η επιδότηση θα χορηγείται στους ωφελούμενους με εκπτωτικό κουπόνι, το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών.

Η διαδικασία αίτησης θα γίνεται με ηλεκτρονική αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση και απευθείας στα καταστήματα λιανικής. Το πληροφοριακό σύστημα θα αξιολογεί αυτόματα τις αιτήσεις των πολιτών με βάση τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και θα τους κατατάσσει στην αντίστοιχη κλίμακα επιδότησης.

Το ύψος της επιδότησης - Ποιες συσκευές αφορά

 Το ποσό της επιδότησης θα είναι ύψους 100 εκατ. ευρώ σε 350.000 νοικοκυριά για την αντικατάσταση παλιών συσκευών, ενώ θα επιδοτηθεί η αντικατάσταση έως τριών συσκευών. Βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στη δράση είναι η ανακύκλωση των παλιών συσκευών.

Στόχος είναι το καλοκαίρι να έχουν αντικατασταθεί εκατοντάδες χιλιάδες κλιματιστικά μηχανήματα παλαιάς τεχνολογίας με καινούργια, καθώς καταναλώνουν 30% – 40% λιγότερο ρεύμα από εκείνα της περασμένης δεκαετίας.

Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα, με τη μέση επιδότηση να είναι στα 500 ευρώ.

Ποιες συσκευές αφορά:

  • Κλιματιστικά
  • Ψυγεία
  • Καταψύκτες

Θα δηλώνονται:

  • Συσκευές προς αντικατάσταση
  • ΑΦΜ
  • Λογαριασμός IBAN

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια