Λειψοί: Ο φούρνος με την ξακουστή τυρόπιτα της γιαγιάς Άννας (βίντεο)

Ελλάδα
Λειψοί: Ο φούρνος με την ξακουστή τυρόπιτα της γιαγιάς Άννας (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κ. Άννα κρατάει μια παράδοση δεκαετιών στο νησί των Δωδεκανήσων, δηλώνοντας ότι δουλεύει στο ξακουστό φούρνο από το 1951

Στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα» φιλοξενήθηκε η  Ευδοκία Κρυστάλλη και η γιαγιά Άννα προκειμένου να μιλήσουν για την ξακουστή τυρόπιτα που φτιάχνουν στο φούρνο των Λειψών. Η κ. Άννα κρατάει μια παράδοση δεκαετιών στο νησί των Δωδεκανήσων, δηλώνοντας ότι δουλεύει στο  ξακουστό φούρνο από το 1951.

«Κάνουμε τους ωραίους κουραμπιέδες, τις τυρόπιτες, τα τσουρεκάκια, παραδοσιακούς άρτους. Ξυπνάω από τη 1:00 από τα ξημερώματα. » επισήμανε η γιαγιά Άννα.

«Η μητέρα μου είναι το στήριγμα μου. Μετά έρχονται οι αδερφές μου για τα μικρά σκευάσματα. Ευχαριστούμε τον κόσμο που μας τιμά» πρόσθεσε η Ευδοκία Κρυστάλλη.

«Είναι όλα χειροποίητα. Δεν έχει μηχανήματα να γίνουν. Κάποια στιγμή κουράζεσαι. Όσοι προλάβουν και όσο έχουμε κουράγιο βγάζουμε. Το χειμώνα είμαστε εμείς και εμείς. Ο επισκέπτης που θα έρθει δε γίνεται να μη φάει τυρόπιτα» επισήμανε η κ. Κρυστάλλη.

Για το χαρακτηριστικό που κάνει ξεχωριστή την τυρόπιτα στο φούρνο: « Είναι το  ντόπιο τυρί, η μυζήθρα. Παράλληλα, τα ντόπια αύγα από τις κότες ελευθέρας βοσκής. Δεν αλλοιώνεται πολύ. Γίνεται στα χέρια. Είναι σα να το κάνεις στο σπίτι σου.»

  Μάλιστα, η γιαγιά Άννα υποστήριξε ότι δε κουράζεται: «Τώρα μάθανε τα μηχανήματα. Εμείς ζυμώναμε στο χέρι.»  τόνισε χαρακτηριστικά.

Για το τι συμβουλή δίνει στους νέους: «Να αγαπάνε τη δουλειά που κάνουνε.  ‘Όταν δεν την αγαπάνε δε τη δουλεύουνε.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News