Συνέδριο ΝΔ: Τα πολιτικά διλλήματα Μητσοτάκη με προεκλογικό «άρωμα» - «Η μεσαία τάξη δεν θα πληρώσει τη νύφη»

Ελλάδα
Συνέδριο ΝΔ: Τα πολιτικά διλλήματα Μητσοτάκη με προεκλογικό «άρωμα» - «Η μεσαία τάξη δεν θα πληρώσει τη νύφη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με έντονο προεκλογικό “άρωμα” οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εναρκτήρια ομιλία του στο 14ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας - «Δηλώνω “παρών” στο μέλλον της χώρας με σχέδιο 8ετίας», τόνισε ο πρωθυπουργός

«Η συνέχεια της προόδου ταυτίζεται με τη σταθερότητα. Να γιατί δυνατή Ν.Δ. σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα. Η αυτοδύναμη κυβέρνηση προκύπτει ως αναγκαιότητα». Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, την Παρασκευή 6 Μαΐου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην έναρξη του 14ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

«Είμαι αισιόδοξος για την εποχή που έρχεται. “Μια σπουδαία δημοκρατία πρέπει να είναι προοδευτική γιατί θα πάψει να είναι δημοκρατία και σπουδαία”, είχε πει ο Ρούζβελτ. Η Ν.Δ. και η δημοκρατία μας θα είναι πάντα σπουδαίες. Δηλώνω “παρών” στο μέλλον της χώρας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του, η οποία είχε έντονο προεκλογικό «άρωμα».

Ενωμένοι

«Όλη η Ν.Δ. είναι σήμερα εδώ, είμαστε ενωμένοι», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «το Συνέδριο του κόμματός μας θα γίνεται κάθε χρόνο, οι πόρτες του θα είναι ανοιχτές και ο αρχηγός του θα εκλέγεται από τις χιλιάδες μέλη και φίλους. Η Νέα Δημοκρατία είναι όλης της Ελλάδος και όλων των Ελλήνων (...). (σ.σ. Το Συνέδριο) θα χτίσει τη νέα κυβερνητική τετραετία που έρχεται. Η Ν.Δ. έχει σχέδιο οκταετίας και όραμα δεκαετίας».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «η Ελλάδα τον Ιούλιο του 2019 γύρισε σελίδα. Περάσαμε πολλές κρίσεις, από τον Έβρο και το Αιγαίο έως την πανδημία του κορωνοϊού και την ενεργειακή κρίση. Πρέπει να ενώσουμε τους πολίτες κάτω από ένα κοινό αίσθημα ασφάλειας. Να ξαναδώσουμε αυτοπεποίθηση στους Έλληνες, να τους κάνουμε ξανά υπερήφανους. Είμαι υπερήφανος για όλα όσα επιτύχαμε μαζί. Γιατί οικονομία και κοινωνία κρατήθηκαν όρθιες. Οι πολίτες είδαν μεγάλα έργα να προχωρούν. Με χαλύβδινη άμυνα και πολύ ισχυρές συμμαχίες. Στον αντίποδα υπάρχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες. Οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί».

«Παλεύουν δυο Ελλάδες»

«Παλεύουν δύο Ελλάδες, αυτή που προχωρά και αυτή που μένει καθηλωμένη. Οι περισσότεροι Έλληνες αναγνωρίζουν ότι όταν χρειάστηκε το κράτος στάθηκε δίπλα τους, εκτιμούν πως φυλάξαμε τα σύνορά μας και κάναμε πιο ισχυρή την Ελλάδα, και χαίρονται γιατί το ψηφιακό κράτος κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη και γιατί πληρώνουν λιγότερους φόρους και λιγότερες εισφορές. Ωστόσο οι Έλληνες απαιτούν να γίνουμε καλύτεροι. Να κάνουμε λοιπόν τον απολογισμό του έργου μας με σεμνότητα. Μας περιμένουν καλύτερες ημέρες και ενωμένοι θα τα καταφέρουμε γιατί είμαστε λαός προκομμένος και μεθοδικός. Η δημοκρατία μας πιο ανθεκτική και η κοινωνία μας πιο ώριμη», υπογράμμισε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιπρόσθετα ανέφερε ότι «οι κατακτήσεις των 33 μηνών δεν ήταν αυτονόητες και καθόλου δεδομένες. Αυτό θα είναι και το πολιτικό δίλημμα των επομένων εκλογών. Οι πολίτες θα μπορούν να συγκρίνουν. Οι Έλληνες θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ποια δύναμη εξελίσσεται και ποια παραμένει βαλτωμένη».

«Το είπαμε, το κάναμε»

«Τα συνθήματα “το είπαμε, το κάναμε” και το “δίπλα στον κάθε πολίτη” είναι ο οδηγός μας. Υπηρετούμε όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν. Διεκδικούμε την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Είναι στόχος εφικτός», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η «ανάπτυξη έκλεισε το ’21 στο 8,3%, την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη, η ανεργία έπεσε κατά 4% και το ΔΝΤ έφυγε από τη χώρα δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι προγραμματιζόταν (...). Οι πολλές δεκάδες άμεσες ξένες επενδύσεις, που κινητοποιούν την ανάπτυξη, ξεπέρασαν τα 5,5 δισ. ευρώ. Το “Ελληνικό” επιτέλους προχωρά και το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι του χρόνου γεγονός. Οι διεθνείς πιστοληπτικοί οργανισμοί αναβαθμίζουν την πατρίδα μας εν μέσω πρωτοφανούς καταιγίδας. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 10%, για να το πω απλά προσετέθη ένας 15ος μισθός, μια μόνιμη αύξηση, συμπαρασύροντας και τα επιδόματα», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στα εθνικά ζητήματα.

Εθνικά θέματα

«Όσον αφορά στις εθνικές μας προτεραιότητες, η απάντηση έρχεται από την επέκταση των χωρικών μας υδάτων, τον καθορισμό ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία, αλλά και τις αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ, Γαλλία και άλλες χώρες. Σημαντική η αμυντική θωράκιση της πατρίδας μας. Είμαστε η παράταξη της ειρήνης, της συνεργασίας και της ανεξαρτησίας, γιατί για εμάς η άμυνα είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τίμησαν τη Μ. Γιαννάκου

Η έναρξη των εργασιών του 14ου Τακτικού Συνεδρίου της Ν.Δ. κηρύχθηκε νωρίτερα την Παρασκευή 6 Μαΐου, το απόγευμα από τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Πριν ξεκινήσουν, ωστόσο, οι διαδικασίες του συνεδρίου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή «για τον αδόκητο χαμό ενός ιστορικού στελέχους της παράταξης, της Μαριέττας Γιαννάκου». Οι σύνεδροι κατόπιν χειροκρότησαν σε συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα, φωνάζοντας «Αθάνατη!».

Στη συνέχεια αναγνώστηκε ο Κανονισμός του 14ου Τακτικού Συνεδρίου, ο οποίος και εγκρίθηκε, και αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ευχαρίστησε για την πρόσκληση να απευθύνει χαιρετισμό «στο συνέδριο της μεγαλύτερης προοδευτικής παράταξης της χώρας, της παράταξης που είναι ταυτισμένη με την εδραίωση της δημοκρατίας αλλά και την προκοπή της Ελλάδας».

Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι, «στη μάχη που έχουμε μπροστά μας, ένας είναι ο στρατηγός, είναι εκείνος ο οποίος θα αναβαπτιστεί από το συνέδριό μας και θα μας οδηγήσει πάλι στη νίκη. Μπορεί αυτά τα τρία χρόνια να υπάρχουν στεναχώριες, πικρίες, προβληματισμοί, αλλά τώρα που μπαίνουμε στη μάχη δε χωράει να σκεφτόμαστε τι έκανε το κόμμα για μένα. Τώρα πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνω εγώ για την Ελλάδα, για να μην πάει η χώρα και πάλι πίσω. Τώρα έφυγε το “εγώ” και ξαναμπαίνει το “εμείς”. Τώρα είμαστε όλοι στρατιώτες, και σας το λέω εγώ που, αν και έφτασα στρατηγός, ξαναγίνομαι στρατιώτης σε αυτή τη μάχη».

«Η μεσαία τάξη δε θα πληρώσει τη νύφη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης»

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στη ρωσική εισβολή και τις επιπτώσεις της, ενώ δεν παρέλειψε να στρέψει τα βέλη του στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Μετά τη ρωσική εισβολή όλοι είμαστε σε πόλεμο και σε πολλαπλά επίπεδα. Στο γεωστρατηγικό μέτωπο η ρωσική εισβολή γίνεται μοντέλο προσομοίωσης, στο διπλωματικό γιατί αναδιατάσσει τις συμμαχίες, και στο οικονομικό γιατί οι επιπτώσεις είναι πολύ μεγάλες. Έχω πει πως χωρίς ευρωπαϊκή λύση δε θα αντιμετωπιστεί η αιτία του κακού. Προσδοκώ πως οι προτάσεις μας θα εισακουστούν. Όμως δεν αδρανήσαμε: Το κράτος επιδοτεί το ρεύμα σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες. Δεν μπορώ να περιμένω, όμως, να αλλάξει πορεία το αργοκίνητο “ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο”, για αυτό και χθες (σ.σ. προχθές) ανακοίνωσα ένα εθνικό σχέδιο στήριξης. Η μεσαία τάξη δεν μπορεί να πληρώσει τη νύφη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Έχουμε το θάρρος και διορθώνουμε αυτήν την αδικία. Από την 1η Ιουλίου εξουδετερώνουμε τις συνέπειες της ρήτρας αναπροσαρμογής. Η Ελλάδα αντιστέκεται. Μια φιλελεύθερη κεντροδεξιά κυβέρνηση ξεδιπλώνει ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προγράμματα στην ιστορία του τόπου, για να ξέρουμε ποιος στέκεται στο πλευρό του πολίτη και ποιος όχι, αλλά και ποιος είναι ψεύτης και ποιος όχι. Ο κ. Τσίπρας καταγγέλλει το Χρηματιστήριο Ενέργειας που ο ίδιος ψήφισε και διαφημίζει Ισπανία και Πορτογαλία όταν εκεί το ρεύμα είναι ακριβότερο από την Ελλάδα. Κάθε βήμα του σήμερα δεν μπορεί να υπονομεύσει το αύριο (...). Είμαστε με την Ουκρανία γιατί είμαστε με την ελευθερία και τη δημοκρατία. Δε χωρούν ίσες αποστάσεις. Είμαστε με τη Δύση. Υπηρετούμε με συνέπεια τις υποχρεώσεις με τους φίλους μας για να μπορούμε και εμείς να ζητούμε τη συμπαράστασή τους εάν αυτό χρειαστεί», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

(φωτογραφία Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News