Θαλάσσια βιολόγος στην «Κρήτη Σήμερα»: «Δεν είναι σπάνιος ο θάνατος των ζιφιών από κατάποση πλαστικών (vid)

Κρήτη
Θαλάσσια βιολόγος στην «Κρήτη Σήμερα»: «Δεν είναι σπάνιος ο θάνατος των ζιφιών από κατάποση πλαστικών (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η θαλάσσια Βιολόγος, Βίβιαν Λουϊζίδου, μιλά για τον νεκρό ζιφιό που εντοπίστηκε στην Κρεμαστή της Ρόδου

Νεκρή προσάραξε την περασμένη Δευτέρα, 2 Μαΐου μία ραμφοφάλαινα (Ziphius cavirostris) μήκους 5μ και 30 εκ. στην παραλία Κρεμαστή, ΒΔ της πόλης της Ρόδου, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ.

Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα της νεκροψίας-νεκροτομής ο θάνατος του ζώου σχετίζεται με κατάποση μεγάλης ποσότητας πλαστικών που υπερβαίνει σε βάρος τα 15 κιλά.

Στην «Κρήτη Σήμερα» μίλησε η Βίβιαν Λουϊζίδου, Θαλάσσια Βιολόγος, για τον νεκρό ζιφιό που εντοπίστηκε στην Κρεμαστή της Ρόδου , αναλύοντας το πώς βρήκαν το νεαρό ζιφιό αλλά και το ποιες ομάδες κινητοποιήθηκαν για τον απεγκλωβισμό του.

Μόλις εντοπίστηκε ο ζιφιός στην παραλία της Ρόδου, με κινητοποίηση του ΥΠΕΝ ενεργοποιήθηκε άμεσα ο μηχανισμός διαχείρισης περιστατικών εκβρασμών θαλάσσιων θηλαστικών και στο σημείο μετέβη κλιμάκιο από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, ο κτηνίατρος και μέλος του Δικτύου Κτηνιάτρων του Ερευνητικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης «ΑΡΙΩΝ» Παναγιώτης Μαργιές και ο διευθυντής του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου - Ενυδρείου του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) Γιώργος Χατήρης συνοδευόμενος από τον βιολόγο Γεράσιμο Κονδυλάτο και τον ιχθυολόγο Ηλία Σαντορινιό.

Υπό την επιστημονική καθοδήγηση της καθηγήτριας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Αναστασίας Κομνηνού διενεργήθηκε νεκροψία-νεκροτομή και συλλογή δειγμάτων από τους κτηνίατρους Παναγιώτη Μαργιέ και Κατερίνα Κακαζιάνη, με τη συνδρομή της θαλάσσιας βιολόγου Παρασκευής Λουϊζίδου.

Τα δείγματα που συλλέχθηκαν εστάλησαν στα αρμόδια Εργαστήρια του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις.

Η περίπτωση του ζιφιού στην Κεραμωτή της Ρόδου δεν είναι η μοναδική. Πρόκειται για άλλο ένα περιστατικό που έρχεται να προστεθεί στα ήδη καταγεγραμμένα θανάτωσης θαλάσσιων οργανισμών από κατάποση πλαστικού.

«Δεν είναι σπάνιος ο θάνατος των ζιφιών, όπως και άλλων κητωδών από την κατάποση πλαστικών, η οποία έχει τόσο οξείες και θανατηφόρες όσο και μακροχρόνιες επιβλαβείς επιπτώσεις για την υγεία τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η μεγάλη ποσότητα πλαστικών που βρέθηκε στο στομάχι του κήτους, δεν του επέτρεπε να τραφεί σωστά με κατάληξη την καχεξία και τον θάνατο του» ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Λουϊζίδου.

Δείτε το βίντεο

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News