Έκτακτη αποζημίωση ρεύματος: Πως θα γίνει η επιστροφή των 600 ευρώ - Αναλυτικά οι δικαιούχοι

Οικονομία
Έκτακτη αποζημίωση ρεύματος: Πως θα γίνει η επιστροφή των 600 ευρώ - Αναλυτικά οι δικαιούχοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι με λογαριασμούς ρεύματος άνω των ορίων επιδότησης - Παραδείγματα

Μεταξύ των μέτρων στήριξης που εξήγγειλε την Πέμπτη 5 Μαΐου ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν και οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στους λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ειδικότερα, λόγος γίνεται για το μέτρο σχετικά με την αναδρομική κάλυψη, από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο, του 60% της πρόσθετης επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής για καταναλώσεις κύριας κατοικίας πάνω από 300 κιλοβατώρες το μήνα. Πρόκειται για κατοικίες που είχαν εξαιρεθεί των επιδοτήσεων, ενώ υπάρχει «ταβάνι» τα 600 ευρώ.

Το εισοδηματικό κριτήριο του ετήσιου εισοδήματος των 45.000 ευρώ στοχεύει στη διόρθωση της αδικίας για τη μεσαία τάξη, που θεωρείται προνομιακό ακροατήριο για τη ΝΔ και οι βουλευτές της εισέπρατταν εδώ και μήνες τη δυσαρέσκεια για τους φουσκωμένους λογαριασμούς μεταφέροντας το σφυγμό στον κ. Μητσοτάκη.

Ενδεικτικό της έκτασης που είχε προσλάβει το πρόβλημα είναι πως περίπου 1.000.0000 νοικοκυριά θερμαίνονται το χειμώνα με ηλεκτρικό ρεύμα αυξάνοντας την κατανάλωσης ενέργειας η οποία δεν επιδοτούνταν εκτινάσσοντας τους λογαριασμούς τους στα ύψη.

//--> //-->

Επιστροφή ως 600 ευρώ: Παραδείγματα

Η ανακούφιση αναμένεται μεγάλη, καθώς για έναν λογαριασμό 1.500 ευρώ στον οποίο η επιδότηση το εξάμηνο Δεκεμβρίου - Μαΐου ήταν 500 ευρώ το κράτος θα επιστρέψει το 60% της επιβάρυνσης των υπόλοιπων 1.000 ευρώ, δηλαδή τα 600 ευρώ.

Αντίστοιχα όμως σε περιπτώσεις που οι λογαριασμοί ανήλθαν στα 3.000 ευρώ και το ποσό της επιδότησης ήταν 1.200 ευρώ, το 60% του υπόλοιπου ποσού αντισοιχεί σε 1.080 ευρώ, ωστόσο και αυτοί οι δικαιούχοι θα λάβουν 600 ευρώ που είναι το ανώτερο ποσό που μπορεί να επιστραφεί.

«Η πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ» ανέφερε στη σχετική δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

(φωτογραφία Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News