Κρήτη: Αντιδρούν στο νομοσχέδιο γιατροί και εργαζόμενοι - Γιατί βλέπουν ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ

Κρήτη
Κρήτη: Αντιδρούν στο νομοσχέδιο γιατροί και εργαζόμενοι - Γιατί βλέπουν ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατροί και πρόεδροι σωματείων εργαζομένων νοσοκομείων τοποθετούνται στην νέα συνθήκη του επίμαχου νομοσχεδίου

«Ξεκινάει η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου Συστήματος Υγείας», αναφέρουν γιατροί και πρόεδροι σωματείων εργαζομένων νοσοκομείων, με το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να μπει στην Ελληνική Βουλή. Όπως υποστηρίζουν, με το νέο νομοσχέδιο οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία αυξάνονται, πράγμα που σημαίνει ότι καταργείται σε σημαντικό βαθμό το κοινωνικό κεκτημένο του ΕΣΥ, που είναι η ισότιμη πρόσβαση για όλους τους πολίτες. Ταυτόχρονα, αλλοιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας του, ενώ θεσμοθετούνται πλέον και επίσημα αλλαγές, σύμφωνα και με σχετικά δημοσιεύματα, που αποτελούν «πρωτοτυπία» για τα ελληνικά νοσοκομεία, όπως είναι τα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία ωστόσο θα αφορούν εκείνους που μπορούν να καταβάλουν ένα αξιοσέβαστο ποσό για να χειρουργηθούν.

Πιο συγκεκριμένα, σε διαβούλευση βρίσκεται το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά το δημόσιο Σύστημα Υγείας. Οι προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας για ένα διαφορετικό Σύστημα Υγείας είχαν κοινοποιηθεί προεκλογικά το 2019. Η υγειονομική κρίση, ωστόσο, έκανε επιτακτικό το αίτημα να υπάρξει αναδιάρθρωση του Εθνικού δημόσιου Συστήματος Υγείας. Παρά τις αλλαγές, που κάποιες προϊδεάζουν σε εκσυγχρονισμένα συστήματα υγείας, όπως είναι ο προσωπικός ιατρός, γιατροί και πρόεδροι σωματείων Δ.Σ. νοσοκομείων κάνουν λόγο για ένα δημόσιο Σύστημα Υγείας που θα ιδιωτικοποιηθεί. Τέτοιες αλλαγές, όπως έχουν κοινοποιηθεί σε αθηναϊκά ρεπορτάζ, είναι τα απογευματινά ιατρεία, η επιβολή ανθρώπων που θα έχουν υπό την επίβλεψή τους τη σταθερότητα του εκάστοτε νοσοκομειακού ιδρύματος και ο προσωπικός ιατρός.

Απέναντι σε αυτήν τη νέα νοσοκομειακή πραγματικότητα, ο διευθυντής ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, Ανέστης Κιούλπαλης, υποστήριξε πως, «εάν η ΔΕΗ μάς δημιούργησε μεγάλα προβλήματα με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τότε με την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ θα ζήσουμε μια τραγική κατάσταση. Το κόστος της υγείας είναι υψηλό. Δεν το αντέχει ένας μέσος άνθρωπος. Και δεν είναι μόνο η ιδιωτικοποίηση και το γεγονός ότι θα μπει ένας γιατρός που θα λέει στον πολίτη εάν πρέπει να πάει στο νοσοκομείο, είναι συνολικά το κόστος λειτουργίας. Η αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ έχει αυξήσει το κόστος και θα μεταφερθεί στις πλάτες των ανθρώπων. Οι άνθρωποι θα αναγκαστούν να καλύψουν ασφαλιστικές εισφορές που δε θα μπορούν να καλύψουν».

Καινοτομία του νέου συστήματος που προωθείται αποτελεί ο προσωπικός γιατρός. Μάλιστα, μοιάζει με τον γενικό γιατρό ή αλλιώς τον general practitioner του βρετανικού συστήματος υγείας. Χωρίς τη συναίνεση του προσωπικού γιατρού, ο ασθενής δεν μπορεί να επισκεφτεί καμία άλλη ειδικότητα, ανεξαρτήτως του προβλήματος υγείας.

Μιλώντας για τον προσωπικό ιατρό στην Ελλάδα, ο κ. Κιούλπαλης υποστήριξε πως «αυτός ο γιατρός θα είναι σαν το γενικό γιατρό του βρετανικού συστήματος υγείας. Και να σας πω ότι, στη βάση του γενικού γιατρού, έχουμε δει ασθενείς τουρίστες με γενικευμένους καρκίνους που δεν έχουν επισκεφτεί καν βρετανικό νοσοκομείο. Αυτοί οι general practitioners δεν τους είχαν συμβουλέψει να κάνουν μια ακτινογραφία. Θέλει προσοχή το ζήτημα του προσωπικού γιατρού».

Δημόσια Υγεία - Απαιτείται συναγερμός σε κάθε εργαζόμενο

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου και μέλος του Γ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ, Δημήτρης Βρύσαλης, εξαπέλυσε τα πυρά του εναντίον της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να μετατρέψει τα νοσοκομεία σε επιχειρηματικούς ομίλους, όπως λέει.

«Το νομοσχέδιο προβλέπει τη λειτουργία του νοσοκομείου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ύπαρξη CEO (Chief Executive Officer), δηλαδή ανώτερου διοικητικού στελέχους, όπως ακριβώς συμβαίνει σε έναν οποιοδήποτε ιδιωτικό επιχειρηματικό όμιλο. Εξίσου αποκαλυπτικό είναι ότι στο νομοσχέδιο δηλώνεται σαφώς ότι το νέο νοσοκομείο-ΝΠΙΔ θα είναι “πρότυπο νοσοκομείο”, το οποίο θα θέσει τους κανόνες για τη μελλοντική ανάπτυξη παροχών στην Ελλάδα. Θυμίζουμε επίσης την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Υγείας, ότι “πιλότος” για τη λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια είναι το Νοσοκομείο Σαντορίνης, που με τον Ν.4386/2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως “υποκατάστημα” της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ Α.Ε.) και εφαρμόζει το δικό του “τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, νοσηλείας και ιατρικών πράξεων της ΑΕΜΥ”. Απαιτείται συναγερμός σε κάθε εργαζόμενο στις δημόσιες μονάδες υγείας, σε κάθε λαϊκή οικογένεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου Συστήματος Υγείας με ενεργό συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και μετακύλιση του κόστους στις τσέπες των πολιτών. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες της Ε.Ε. σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας των πολιτών και τώρα με βάση το νέο νομοσχέδιο μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Εμείς εκτιμούμε πως ο λαός και η κοινωνία δεν έχουν να ωφεληθούν σε απολύτως τίποτε με βάση το νομοσχέδιο. Εμείς ως Σωματείο, σε συνεννόηση με άλλα σωματεία, καλούμε την κοινωνία να συμμετέχει στην προάσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της υγείας. Δεν αφορά το νέο νομοσχέδιο μόνο τους υγειονομικούς, αλλά και την κοινωνία», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, Γιώργος Μανουσάκης.

Διεκδικούν μισθούς στα επίπεδα του 2012 - Αντισυνταγματικές οι μνημονικές περικοπές

Την ίδια στιγμή, θετική χαρακτηρίζουν οι εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου την είδηση της απόφασης του Αρείου Πάγου που κρίνει αντισυνταγματικές τις μισθολογικές περικοπές των γιατρών του ΕΣΥ που έγιναν στη βάση των μνημονιακών περικοπών. Όπως υποστηρίζουν, είναι μια σωστή απόφαση, ενώ ταυτόχρονα θέτουν επί τάπητος το ζήτημα της επιστροφής των μισθών τους στα κανονικά επίπεδα, καθώς έχουν υποστεί μειώσεις της τάξης του 30%.

Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του ν. Ηρακλείου και διευθυντής ΕΣΥ της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ κ. Αλέξανδρος Καφετζάκης κάνει σαφές πως η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να αναβαθμίσει την ποιότητα εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε οριστικά ότι παράνομα καταβάλλονταν μειωμένες οι αποδοχές στους γιατρούς ΕΣΥ (Πρωτοβάθμια Υγεία), λόγω των περικοπών που επέβαλε ο Νόμος 4093/2012 (έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016). Αυτό σημαίνει στην πράξη πως οι γιατροί του ΕΣΥ θα λάβουν αναδρομικά της τελευταίας πενταετίας περίπου από 40.000 έως 60.000 ευρώ ο καθένας.

Εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου επισημαίνουν πως είναι θετική η απόφαση του Άρειου Πάγου. Ζητούν, ωστόσο, την επιστροφή των μισθών σε κανονικά επίπεδα, ενώ την ίδια στιγμή αναφέρουν πως δεν έχουν αλλάξει πολλά από τα πάγια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τέτοια προβλήματα είναι η υπερεντατικοποίηση εργασίας, οι εφημερίες και η έλλειψη προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό πως η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με επικουρικό προσωπικό, δηλαδή με συμβασιούχους, χωρίς να υπόσχεται μονιμότητα.

«Είναι θετική η απόφαση του Αρείου Πάγου. Υπήρχε προηγούμενη απόφαση το 2018 από το Συμβούλιο της Επικράτειας, όπου έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των μισθών. Δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, παρά το γεγονός ότι αποτελεί αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών να επιστραφούν όλες οι περικοπές από το 2012 κι έπειτα, και να επιστρέψουν οι μισθοί μας στα φυσιολογικά πλαίσια προ μνημονίων. Οι μισθοί μας έχουν πέσει κατά 30%. Οι περικοπές έχουν προκύψει εξαιτίας των μνημονίων», ανέφερε η γραμματέας του Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ηρακλείου Ράνια Μπέτση, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Εμείς ζητάμε να εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση του Αρείου Πάγου. Είχε καταβληθεί ένα μέρος των αναδρομικών. Σε εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, είχαμε πάρει τα αναδρομικά για δύο χρόνια. Ζητάμε να καταβληθεί το σύνολο των αναδρομικών. Όπως επίσης και να πληρώνονται άμεσα οι εφημερίες, οι οποίες καθυστερούν χρονικά και το βλέπουμε την περίοδο της πανδημίας, όπου πολλές εφημερίες δεν έχουν πληρωθεί παρόλο που υπήρξαν πολλές πρόσθετες.

Έχουν υπάρξει κάποιες προσλήψεις στην πανδημία. Οι προσλήψεις αφορούν κατά βάση επικουρικό προσωπικό, δηλαδή μιλάμε για ανθρώπους που έχουν προσληφθεί με σύμβαση και μένουν μέχρι τέλος του χρόνου. Εξακολουθούν να παραμένουν πολλές κενές θέσεις ακόμη και γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού. Στο ΠΑΓΝΗ έχουμε 40 κενές θέσεις γιατρών και συνολικά έχουμε πάνω από 500 κενές θέσεις στο προσωπικό. Το αποτέλεσμα των κενών θέσεων είναι πως το υπάρχον ιατρικό προσωπικό συχνά υπερβαίνει το πλαφόν των εφημεριών, οι νοσηλευτές κάνουν διπλοβάρδιες. Πρέπει να έχουμε ανθρώπινα ωράρια.

Η επιστροφή των μισθών σε προ-μνημονιακά επίπεδα είναι και μια ανταμοιβή των γιατρών για την προσφορά τους στην πανδημία».

Τάσεις φυγής από τα δημόσια νοσοκομεία  - «Αναγκαία η αύξηση των μισθολογικών απολαβών»

Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών ν. Ηρακλείου υποστήριξε πως πρέπει να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός όσον αφορά στην καταβολή των χρημάτων. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει δικαστική απόφαση, στην πράξη ενδέχεται να καθυστερήσει η καταβολή τους, με αποτέλεσμα να δημιουργεί ώριμες συνθήκες για την αποχώρηση των γιατρών από το δημόσιο Σύστημα Υγείας.

«Είναι ένα ζήτημα το πότε θα καταβληθούν τα χρηματικά ποσά. Κάποιος αναμένει από τους κυβερνώντες να εκτιμούν τους νοσοκομειακούς γιατρούς ιδίως μετά τον τεράστιο αγώνα που έχουν δώσει την περίοδο της πανδημίας και μέσα στα χρόνια των μνημονίων, που κατάφεραν να κρατήσουν όρθια την ελληνική κοινωνία. Από εκεί και πέρα, δε θεωρώ ότι θα εφαρμοστεί η απόφαση του Αρείου Πάγου άμεσα. Υπήρξε προγενέστερη απόφαση, η οποία ζητούσε την επιστροφή των μισθών των νοσοκομειακών ιατρών σε κανονικά επίπεδα και δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι και σήμερα. Είναι σαφές πως υπάρχει μια μεγάλη ανάγκη να αυξηθούν οι μισθολογικές απολαβές των ιατρών, καθώς υπάρχει τάση φυγής από τα δημόσια νοσοκομεία.

Στον χώρο μας και ειδικά στο Βενιζέλειο, έχουν φύγει γιατροί σημαντικών ειδικοτήτων που παρείχαν σημαντικό έργο και πήγαν στον ιδιωτικό τομέα, όπου είχαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Αυτή είναι μια “πληγή” του Εθνικού Συστήματος Υγείας και σε περίπτωση που συνεχιστεί η κατάσταση στα νοσοκομεία, θα μιλάμε για υποβάθμιση του ΕΣΥ», υποστήριξε.

Ο κ. Καφετζάκης, μεταξύ άλλων, εξαπέλυσε τα “πύρα” του έναντι της κυβέρνησης, λέγοντας πως στα νοσοκομεία «υπάρχει στροφή στον ιδιωτικό τομέα, όπως μας ενημερώνει η κυβέρνηση από τα νομοσχέδια που θα θέσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση προάγει τα ιδιωτικά συμφέροντα των νοσοκομείων και δε στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας εργασίας, ούτε στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News