Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιοι θα πάρουν πίσω έως και 600 ευρώ - Τι θα ισχύσει από Ιούλιο για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Οικονομία
Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιοι θα πάρουν πίσω έως και 600 ευρώ - Τι θα ισχύσει από Ιούλιο για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πακέτο μέτρων για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός - Τι ισχύει για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σήμερα, Παρασκευή 6 Μάϊου, στις 8.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων στήριξη για τους λογαριασμούς ρεύματος που ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Μαΐου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η εξειδίκευση των μέτρων θα πραγματοποιηθεί από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Την παρουσίαση θα συντονίσει η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μια δέσμη μέτρων που στόχο έχει να επανέλθει η κανονικότητα - μέχρι να ομαλοποιηθούν οι διεθνείς συνθήκες - στις τιμές ρεύματος που πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές ανακοίνωσε την Πέμπτη 5 Μαΐου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένα μέτρο που δεν είχε ακουστεί τις προηγούμενες ημέρες είναι η αναδρομική επιστροφή των πρόσθετων επιβαρύνσεων από την αύξηση της τιμής στους λογαριασμούς ρεύματος.

Το όριο της επιστροφής είναι τα 600 ευρώ, ενώ ο πρωθυπουργός τόνισε με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις ότι «επί της ουσίας καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής». Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο, ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα οι λογαριασμοί ρεύματος της χώρας μας να αποσυνδεθούν από τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου.

Αρχικά, ο πολιτικός λόγος του πρωθυπουργού ήταν επικριτικός, ασκώντας κριτική στην Ε.Ε. για την αδυναμία της να αντιμετωπίσει το ενεργειακό πρόβλημα, τονίζοντας ότι ακριβώς γι’ αυτό «η κυβέρνηση αποφάσισε να δράσει με ένα νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης», αναγνωρίζοντας ότι η μεσαία τάξη βλέπει υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς. «Αυτό σήμερα αλλάζει», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η νέα δέσμη παρεμβάσεων θα απορροφήσει το 70% έως 80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες μας. Με ορίζοντα τους επόμενους 12 μήνες και με παρεμβάσεις σε όλα τα μέτωπα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δεν έκρυψε, δε, την απογοήτευσή του για την ταχύτητα αντίδρασης της Ε.Ε. σε φλέγοντα ζητήματα, η οποία αν ήταν μεγαλύτερη, θα ενίσχυε τη στήριξη των νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια.

«Μακάρι να μπορέσουμε να πετύχουμε και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό. Αλλά δεν πρόκειται να περιμένω μέχρι το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία», είπε ο πρωθυπουργός.

«Θα είμαι, ωστόσο, ειλικρινής: Όσο διαρκεί ο πόλεμος, καμία εθνική στήριξη δε θα μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις και να κρατήσει τις τιμές ενέργειας εκεί που ήταν πριν την κρίση. Όποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να το κάνει, σας λέει ψέματα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, “καρφώνοντας” την αντιπολίτευση.

«Δρομολογείται ένα νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης, με σταθερό προσανατολισμό τους πιο αδύναμους. Αυτή τη φορά, όμως, και με μέτρα σημαντικής ανακούφισης για τη μεσαία τάξη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναδρομική επιστροφή

Πρώτον, η Πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο.

Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh. Ενώ, επιπλέον, η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Αναστολή της ρήτρας

Ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση, με δική της πρωτοβουλία, δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα. Η διάρκεια αυτού του σχήματος θα έχει ορίζοντα έως και ένα χρόνο.

Με απλά λόγια, εξήγησε ο πρωθυπουργός, «και με μία διπλή κρατική παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας, θέτουμε ένα έμμεσο πλαφόν. Και, ταυτόχρονα, σταθεροποιούμε τις τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή. Αναστέλλεται έτσι ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής. Και “κόβονται μαχαίρι” τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας».

«Μετατρέπουμε την εξοικονόμηση ενέργειας σε “ασπίδα” κάθε πολίτη και κάθε επιχείρησης απέναντι στους εκβιασμούς όσων ποντάρουν στην άσκοπη σπατάλη της», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα “Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή”, που πριμοδοτεί γενναία την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων. Ενώ το φθινόπωρο, παράλληλα με το πρόγραμμα “Εξοικονομώ” των κατοικιών, δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις». Ένα σχέδιο που θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων τους.

«Η φθηνότερη ενέργεια όμως είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ. Συνεπώς, μικρές αλλαγές στις συνήθειές μας, όπως μικρές αλλαγές στις ρυθμίσεις των κλιματιστικών μας, θα φέρουν αμέσως και χαμηλότερους λογαριασμούς. Έτσι βοηθούμε και το περιβάλλον αλλά και το πορτοφόλι μας», πρόσθεσε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News