Σκρέκας για ενεργειακή κρίση: Επιταχύνεται η κατασκευή δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Βουλγαρία

Ελλάδα
Σκρέκας για ενεργειακή κρίση: Επιταχύνεται η κατασκευή δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Βουλγαρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμμετείχε σε ευρεία περιφερειακή Υπουργική συνάντηση στη Σόφια με τους εκπροσώπους οκτώ κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Τριπλασιάζουμε την αποθηκευτική δυναμικότητα της χώρας σε LNG, διπλασιάζουμε τις διασυνδέσεις μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και μεγιστοποιούμε την διείσδυση των ΑΠΕ»

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε δηλώσεις του στη Σόφια της Βουλγαρίας, σε ευρεία περιφερειακή υπουργική συνάντηση με τους εκπροσώπους οκτώ κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την ενεργειακή ασφάλεια, τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων προμήθειας ενέργειας και την πράσινη μετάβαση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στη σημασία της πλατφόρμας προμήθειας ενέργειας της ΕΕ και στη σύσταση της πρώτης περιφερειακής ειδικής ομάδας, που θα ενισχύσει την ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ και τις προσπάθειες απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Επίσης, ο υπουργός παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την εξασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού, σε περίπτωση διακοπής τής τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Το σχέδιο περιλαμβάνει την προσθήκη μιας νέας πλωτής δεξαμενής στον σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα, την ολοκλήρωση της μονάδας αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη έως το τέλος του 2023 και την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, εντός του καλοκαιριού.

ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Bulgargaz συμφώνησαν για κοινές αγορές φυσικού αερίο

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Bulgargaz συμφώνησαν να προβούν σε κοινές αγορές φυσικού αερίου, ενισχύοντας την διαπραγματευτική τους ισχύ και αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τις υποδομές φυσικού αερίου.

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στη σύσταση μιας task force Ελλάδας-Βουλγαρίας για την παρακολούθηση και τον συντονισμό των δράσεων στον τομέα της ενέργειας. Επίσης, ανακοίνωσε την επιτάχυνση της κατασκευής της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Βουλγαρία.

Στη συνάντηση τονίστηκε η σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η καθοριστική συμβολή των νέων έργων ΑΠΕ στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.

Ο κ. Σκρέκας, παρουσίασε τη νέα πλατφόρμα συναλλαγών φυσικού αερίου του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επισημαίνοντας ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενοποίηση των αγορών ενέργειας, την ενίσχυση της διαφάνειας των συναλλαγών και την αντιστάθμιση των κινδύνων, από την έντονη μεταβλητότητα των τιμών.

Τον υπουργό συνόδευσε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Γιώργος Ιωάννου και ο διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του ΑΔΜΗΕ, Γιάννης Καμπούρης.

Στην υπουργική συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών, Άσεν Βασίλεφ, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Ενέργειας της Σερβίας, Ζοράνα Μιχαήλοβιτς, η γενική διευθύντρια Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντίτε Τζούλ Γιόργκενσον, ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Αλεξάντερ Νικόλοφ, ο υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας, Βίργκιλ Ντάνιελ Ποπέσκου, ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Παρβίζ Σαχπάζοβ, o υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Χέρμαν Χαλουτσένκο, ο υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Κρέσνικ Μπεκτέσι και ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Αλπαρσάν Μπαϊρακτάρ.

«Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη»

Ο υπουργός δήλωσε: «Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, τριπλασιάζουμε την αποθηκευτική δυναμικότητα της χώρας σε LNG, διπλασιάζουμε τις διασυνδέσεις μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και μεγιστοποιούμε την διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Εμβαθύνουμε την περιφερειακή συνεργασία, υλοποιώντας στρατηγικές υποδομές που θα προσφέρουν εναλλακτικές πηγές προμήθειας ενέργειας, σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Ο πλωτός σταθμός FSRU στην Αλεξανδρούπολη θα μειώσει σημαντικά την εξάρτηση των χωρών της ευρύτερη περιοχής από το ρωσικό φυσικό αέριο, απελευθερώνοντας ένα σημαντικό εξαγωγικό δυναμικό από την Ελλάδα προς τα Βαλκάνια. Επίσης, προωθούμε ενεργά τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, ενισχύοντας την εθνική ενεργειακή ασφάλεια και θωρακίζοντας τη χώρα μας από εισαγόμενες ενεργειακές κρίσεις. Είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να επιτύχουμε τον στόχο της ενεργειακής μας αυτονομίας και ανταγωνιστικότητας».

Φωτογραφία αρχείου INTIME 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News