Τσιόδρας: Η χώρα απέφυγε 39.000 νεκρούς χάρη στα εμβόλια για τον κορωνοϊό

Ελλάδα
Τσιόδρας: Η χώρα απέφυγε 39.000 νεκρούς χάρη στα εμβόλια για τον κορωνοϊό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα επόμενα μεγάλα πρωτοσέλιδα όταν θα τελειώσει η πανδημία θα είναι τα πολυανθεκτικά μικρόβια στα νοσοκομεία», ανέφερε ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων, Νίκος Σύψας

Στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα και στα οφέλη του εμβολιασμού, αναφέρθηκε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο 21ο Συνέδριο των Λοιμωξιολόγων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τουλάχιστον 39.000 άνθρωποι έχουν κερδίσει τη ζωή τους χάρη στον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊου τα τελευταία δύο χρόνια που μαίνεται η πανδημία.

Ο καθηγητής εκτίμησε επίσης πως έπειτα από τη διετία της πανδημίας, είναι ορατό το μέλλον μας με τον έλεγχο και τη διαχείριση της επιδημίας. «Η υβριδική ανοσία που έχει επιτευχθεί στη χώρα μας και την Ευρώπη, δηλαδή ο εμβολιασμός και η φυσική νόσηση, σε συνδυασμό με την καλοκαιρία της εποχής, θα μας βοηθήσουν στην έλεγχο και τη μείωση της πανδημίας μετά το φθινόπωρο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιοδρας. «Στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχει μολυνθεί περίπου το 80%», τόνισε.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι «το μέλλον είναι δύσκολο να προβλεφθεί, δεν αποκλείονται νέες παραλλαγές με υψηλότερη μεταδοτικότητα και μεγαλύτερη διαφυγή από τα εμβόλια ενώ η πανδημία ανέδειξε αποτελεσματικά την ανάγκη ενδυνάμωσης του συστήματος υγείας».

Τόνισε επίσης ότι «οι 3 δόσεις έχουν σαφώς υψηλότερο αποτέλεσμα σε σχέση με τις 2 δόσεις».

Αναφορικά με τη μάσκα, τόνισε πως από τον επόμενο μήνα «οι άνθρωποι που ανήκουν σε ομάδες χαμηλού κινδύνου θα αξιολογούν τα δεδομένα και θα επιλέγουν. Ωστόσο, όσοι βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο για μόλυνση και νόσηση θα πρέπει να φορούν τη μάσκα. Δεν υπάρχει λόγος να καταργηθεί η μάσκα σε χώρους όπως νοσοκομεία, φαρμακεία, μέσα μαζικής μεταφοράς», τόνισε.

Candida Auris: Ο επόμενος εφιάλτης μετά την πανδημία – Το μικρόβιο που σκοτώνει και δεν βγαίνει από τα νοσοκομεία

Οι ενδονοσοκομειακες λοιμώξεις αποτελούν το επόμενο μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, τόνισε ο καθηγητής κ. Νικόλαος Σύψας, κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου. Ο καθηγητής έκανε λόγο για «έκρηξη» λοιμώξεων από πολύ ανθεκτικά ενδονοσοκομειακά μικρόβια κατά τη διάρκεια της επιδημίας και για «μεγάλη επιδείνωση» στον αριθμό των λοιμώξεων.

«Τα επόμενα μεγάλα πρωτοσέλιδα όταν θα τελειώσει η πανδημία θα είναι τα πολυανθεκτικά μικρόβια στα νοσοκομεία», ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, και γ.γ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Νίκος Σύψας περιέγραψε τον εφιάλτη γιατρών και ασθενών στα νοσοκομεία.

«Δυστυχώς ξέφυγε από το ραντάρ της επιτήρησης η έκρηξη των λοιμώξεων σε ΜΕΘ και θαλάμους. Ξέφυγε γιατί οι καθ ύλην αρμόδιοι έπρεπε να ασχοληθούν με τον κορωνοιο, ρίχτηκαν στη μάχη της επιδημίας» είπε ο κ. Συψας. Τόνισε δε πως είναι βέβαιο πως ποσοστό θανάτων στους νοσηλευόμενους με Covid-19 οφείλεται στα πολύανθεκτικά μικρόβια από τα οποία μολύνθηκαν.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News