Νέα μέτρα για το ρεύμα: Έκτακτο μήνυμα Μητσοτάκη στις 19:00

Κρήτη
Νέα μέτρα για το ρεύμα: Έκτακτο μήνυμα Μητσοτάκη στις 19:00

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα στις 19.00 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις για το ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος

Σήμερα στις 19.00 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις για το ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αύριο Παρασκευή, στις 8.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Την παρουσίαση θα συντονίσει η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Πλαφόν στη χονδρική και επιδότηση για όλους

Έπειτα από συνεχείς συσκέψεις «κλείδωσαν» τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έχουν διαμορφωθεί πλέον οι τελικές προτάσεις για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα νέα μέτρα αναμένεται να προσφέρουν μεγαλύτερη στήριξη για τις καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες, καθώς η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η ισχύουσα επιδότηση είχε αποδώσει σε μικρότερες καταναλώσεις.

Αυτό παραδέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας ότι η ισχύουσα επιδότηση είχε ως αποτέλεσμα 2.321.980 νοικοκυριά να δουν μικρές αυξήσεις στους λογαριασμούς τους, ενώ σημαντική στήριξη από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο έλαβαν ή θα λάβουν μόλις πάρουν τους λογαριασμούς και αρκετά επαγγελματικά τιμολόγια.

Ουσιαστικά, όμως, η «ομπρέλα» προσέφερε μικρή κάλυψη σε μεγάλο αριθμό καταναλωτών που μάλιστα συγκροτούν τη λεγόμενη «μεσαία τάξη».

«Η αλήθεια είναι ότι στις μεγαλύτερες καταναλώσεις η επιβάρυνση για τους πολίτες ήταν πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Με την παρέμβαση που σχεδιάζουμε και θα ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, θα υπάρξει πολύ ουσιαστική στήριξη και σε αυτές τις καταναλώσεις, οριζόντια και με ευρύ χρονικό ορίζοντα» δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

Δύο βασικές προσεγγίσεις:

Της άμεσης ανάκτησης των υπερκερδών που παράγονται στη χονδρεμπορική αγορά με την επιβολή ανώτατου ορίου είτε στις προσφορές των μονάδων που συμμετέχουν στην αγορά είτε στα έσοδα των μονάδων παραγωγής

Της ετεροχρονισμένης ανάκτησης με την επιβολή φορολόγησης των υπερκερδών

Με την πρώτη προσέγγιση επιτυγχάνεται μείωση του κόστους που μεταφέρεται στους καταναλωτές μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής, και εξαλείφονται πλήρως ή σημαντικά, ανάλογα με το πού θα μπει το πλαφόν, οι επιδοτήσεις.

Στη δεύτερη περίπτωση συνεχίζονται οι επιδοτήσεις, μέρος των οποίων θα χρηματοδοτηθεί από τη φορολόγηση των υπερκερδών σε ποσοστό 90%, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός. Και στην περίπτωση της συνέχισης των επιδοτήσεων η κυβέρνηση δρομολογεί την αύξηση του ορίου κατανάλωσης των 300 κιλοβατωρών τον μήνα, ώστε το μέτρο να επεκταθεί σε μεγαλύτερη γκάμα καταναλωτών.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να διατηρηθεί η ιδιαίτερα χαμηλή τιμή των 0,15-0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις μηνιαίες καταναλώσεις κάτω των 300 κιλοβατώρων, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τις τρέχουσες κρατικές επιδοτήσεις, ώστε να ωφεληθούν περί τα 7,5 εκατ. πολίτες από τιμές που ίσχυαν το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και το πρώτο εξάμηνο του 2021, προ της ενεργειακής κρίσης, όταν τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στα 32 λεπτά του ευρώ (χωρίς βέβαια να υπολογίζεται η επιδότηση).

Όπως αναφέρεται, μία τέτοια μείωση της τιμής αυτομάτως θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις προσαυξήσεις που προκαλούν οι ρήτρες αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια.

Δυστυχώς περιθώρια για μεγαλύτερη μείωση δεν φαίνεται να υπάρχουν, καθόσον το μέτρο με βάση το κλίμα που διαμορφώνεται στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά με την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία σηματοδοτεί υψηλές τιμές για τουλάχιστον μέχρι το 2023. Γι’ αυτό και θεωρείται «κλειδωμένη» η απόφαση για διάρκεια της όποιας τελικά παρέμβασης αποφασιστεί για έξι συν έξι μήνες. Το συνολικό κόστος που απαιτείται για τη χρηματοδότησή της υπολογίζεται σε 5 δισ. ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News