Κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν τον ΕΦΕΤ για παράνομες ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων

Ελλάδα
Κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν τον ΕΦΕΤ για παράνομες ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εγχώρια» χαρακτηρίζει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων όλα τα αμνοερίφια που εκτράφηκαν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και... σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα και στη Ρουμανία, και μεταφέρονται στη χώρα μας για να σφαγούν

«Εγχώρια» χαρακτηρίζει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων όλα τα αμνοερίφια που εκτράφηκαν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και... σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα και στη Ρουμανία, και μεταφέρονται στη χώρα μας για να σφαγούν... Είναι ξεκάθαρη η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ και, μάλιστα, πρόκειται για την ίδια ανακοίνωση που εκδόθηκε και την αντίστοιχη περίοδο του περυσινού Πάσχα. Ωστόσο, άλλα λέει - σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας - ο Εκτελεστικός Κανονισμός (E.E.) αριθμ. 1337/2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θεσπίζει κανόνες σχετικά με την ένδειξη της χώρας καταγωγής ή του τόπου προέλευσης στην επισήμανση νωπών, διατηρημένων με απλή ψύξη ή κατεψυγμένων κρεάτων!

Αναλυτικότερα, ο ΣΕΚ με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τον ΕΦΕΤ ως προς την ερμηνεία που δίνει... «Στις 15/4/2022 σε ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), με τίτλο “Ενημέρωση των καταναλωτών για την περίοδο του Πάσχα”, δίνοντας συμβουλές στους καταναλωτές, “βαφτίζει” τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν εκτραφεί σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. ελληνικά, αρκεί να έχουν σφαγεί στην Ελλάδα.

Και για όσους δεν το έχουν διαβάσει, αναφέρουμε αυτολεξεί την επίμαχη φράση: “Στα σφάγια αμνοεριφίων εγχώριας παραγωγής (δηλαδή από ζώα που έχουν εκτραφεί στην Ελλάδα ή σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. και έχουν σφαγεί στην Ελλάδα)”».

Ο Εκτελεστικός Κανονισμός της Ε.Ε.

Παρακάτω, ο ΣΕΚ υπενθυμίζει ότι «ο Εκτελεστικός Κανονισμός (E.E.) αριθμ. 1337/2013 της Επιτροπής θεσπίζει κανόνες σχετικά με την ένδειξη της χώρας καταγωγής ή του τόπου προέλευσης στην επισήμανση νωπών, διατηρημένων με απλή ψύξη ή κατεψυγμένων κρεάτων και, συγκεκριμένα, για τα προβατοειδή και αιγοειδή η ένδειξη “Εκτροφή” αναφέρεται στο κράτος-μέλος ή στην τρίτη χώρα όπου έλαβε χώρα η τελευταία περίοδος εκτροφής, διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών, ή, σε περίπτωση που το ζώο έχει σφαγεί σε ηλικία μικρότερη των έξι μηνών, στο κράτος-μέλος ή στην τρίτη χώρα όπου έλαβε χώρα η συνολική εκτροφή.

Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 2 του Κανονισμού (Ε.Ε.) αριθμ. 1337/2013, «ελληνικά» δύναται να επισημανθούν τα κρέατα μόνο εάν αποδεικνύεται από την επιχείρηση, με τρόπο ικανοποιητικό, ότι το κρέας έχει αποκτηθεί από ζώα που έχουν γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί στην Ελλάδα.

Αναρωτιόμαστε τι πραγματικά συμβαίνει και γιατί δεν εφαρμόζουμε τον κανονισμό της Ε.Ε.; Πώς προστατεύεται ο καταναλωτής που πίστευε ότι απολάμβανε ελληνικό αρνί και κατσίκι και πώς θωρακίζεται η ελληνική κτηνοτροφία και παραγωγή;

Αυτή η απαράδεκτη ανακοίνωση του ΕΦΕΤ καταφέρεται εναντίον των Ελλήνων παραγωγών κτηνοτρόφων-πτηνοτρόφων και των καταναλωτών.

Πολλά χρόνια ο ΣΕΚ αντιπαλεύει τις παράνομες “ελληνοποιήσεις” στο κρέας, το γάλα, το μέλι κ.ά. και θα συνεχίσει αυτόν τον αγώνα με οποιοδήποτε μέσο. Ζητάμε να ανακληθεί άμεσα αυτή η οδηγία του ΕΦΕΤ, που “ελληνοποιεί” και εισαγόμενα αμνοερίφια από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Σκοπιμότητες» βλέπει ο ΕΦΕΤ

Αφού παραδέχεται πως τα τελευταία χρόνια είναι το... ίδιο δελτίο που εκδίδεται το Πάσχα (!), ο ΕΦΕΤ επανέρχεται τις τελευταίες μέρες και κάνει λόγο για «σκοπιμότητες» πίσω από τις καταγγελίες των κτηνοτροφικών φορέων! Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ο ΕΦΕΤ απαντάει και στο επίμαχο σημείο με τις σφραγίδες ως εξής: «Προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως ένα τυπικό δελτίο Τύπου, που είναι αμιγώς πληροφοριακό και το οποίο εκδίδεται κάθε έτος την περίοδο του Πάσχα, προκειμένου να έχει πρόσβαση ο κάθε καταναλωτής σε χρήσιμα στοιχεία ενημέρωσης για τις αγορές του, φέτος έγινε αντικείμενο μιας άδικης και ανυπόστατης επίθεσης εναντίον του ΕΦΕΤ.

Ειδικότερα, το από 15/4 δελτίο Τύπου, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του οργανισμού και κυκλοφόρησε στα μέσα, είναι ίδιο και απαράλλακτο με αυτό του 2021, την αντίστοιχη πασχαλινή περίοδο. Ουδέποτε διαμαρτυρήθηκε κανείς τόσο για την περσινή ανακοίνωση όσο και για τις ανακοινώσεις των προηγούμενων ετών, που ήταν παρόμοιου περιεχομένου. Και επειδή δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι αυτοί που δημιούργησαν το ζήτημα αυτό δε διάβασαν την περσινή ανακοίνωση, δικαιούμαστε να θεωρήσουμε ότι εξυπηρετούνται κάποιες σκοπιμότητες.

Για την πληρέστερη δε ενημέρωση των καταναλωτών, επαναλαμβάνουμε ότι το κάθε σφάγιο αμνοεριφίου οφείλει να φέρει σήμανση καταλληλότητας (οβάλ σφραγίδα χρώματος λαμπρού κυανού, GR, κωδικό σφαγείου και τα αρχικά Ε.Ε.), η οποία τίθεται υπό την εποπτεία του επίσημου κτηνιάτρου. Αυτό αποδεικνύει ότι το σφάγιο έχει ελεγχθεί και είναι κατάλληλο για κατανάλωση. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται πάνω στο σφάγιο η χώρα εκτροφής του ζώου για τα αμνοερίφια που σφάζονται σε ηλικία μικρότερη των 6 μηνών και έχουν εκτραφεί σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. Άρα, κανένα θέμα νομιμοποίησης ή ελληνοποίησης δεν τίθεται, καθότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εφαρμόζουν απαρέγκλιτα και ελέγχουν την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας. Συμπληρωματικά δε, πρέπει να αναφερθεί ότι, με βάση τους καθολικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν φέτος, την περίοδο του Πάσχα εισήχθησαν 54.000 αμνοερίφια, έναντι περίπου 110.000 αμνοεριφίων που εισήχθησαν πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο».

Ιδιωτική αποθεματοποίηση για τα απούλητα αρνιά

Στο μεταξύ, να προχωρήσουν οι έμποροι στην ιδιωτική αποθεματοποίηση των αμνοεριφίων που έμειναν απούλητα ζητούν σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΑΜ-Θ). Παράλληλα κατηγορούν τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, για παρέμβαση στην αγορά με στόχο τη μείωση των τιμών, και ζητούν την απομάκρυνση από την κυβέρνηση οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου εμπλέκεται στο πρόβλημα με τα εισαγόμενα αμνοερίφια που «βαφτίστηκαν» ελληνικά.

Η επιστολή των κτηνοτρόφων προς τον πρωθυπουργό αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Μέσα σ' αυτό τον κύκλο της οικονομικής ασφυξίας, που μας πιέζει από παντού σαν μέγγενη, και ταυτόχρονα με το κολοβό φιλοδώρημα του 2% για τις ζωοτροφές, είχαμε και την ωμή παρέμβαση, στην ελεύθερη υποτίθεται αγορά, του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Αλήθεια, ποιος καθορίζει την υψηλή και τη χαμηλή τιμή των προϊόντων στην ελεύθερη αγορά, εκτός από το κόστος παραγωγής, εμπορίας και τη ζήτηση του καταναλωτή, και ποιος είναι ο τρόπος ένας υπουργός να πείσει την αγορά να πουλήσει φθηνότερα; Η προσωπικότητά του ή μήπως το μοναδικό ελληνικό φιλότιμο των μεσαζόντων και εμπόρων;

Μεγάλος πολιτικός στόχος του υπουργού, να φάει ο λαός φθηνό αρνί και κατσίκι!

Στόχος τεράστιος και σημαντικός, γιατί η επίτευξή του θα σημάνει το τέλος της ακρίβειας και των οικονομικών προβλημάτων του ελληνικού λαού, αλλά και τη δεύτερη υπουργική του επιτυχία, μετά την πρώτη το Πάσχα του 2020, όταν με δήλωσή του εν μέσω καραντίνας είχε πει πως “φέτος οι Έλληνες δε θα κάνουν Πάσχα” και έριξε μέσα σε μία μέρα την ήδη χαμηλή τιμή αγοράς των αμνοεριφίων από τον κτηνοτρόφο κατά 1 ευρώ το κιλό».

Και σε άλλο σημείο του κειμένου τους, οι κτηνοτρόφοι προτείνουν:

  • «Παραίτηση ή απόλυση ή αλλαγή θέσης, σε όσους πολιτικούς ή υπηρεσιακούς εμπλέκονται στην απόφαση σήμανσης με μπλε σφραγίδα στα αμνοερίφια που προέρχονται από χώρες της Ε.Ε. και σφάζονται άμεσα στην Ελλάδα. Οι συγκεκριμένοι ελπίζουμε να είναι μόνο αφελείς και όχι κατευθυνόμενοι από οικονομικά συμφέροντα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αποτελούν κίνδυνο για την ελληνική κτηνοτροφία και τους καταναλωτές.
  • Άμεση αγορά των αδιάθετων αμνοεριφίων εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου, σε συνεννόηση του υπουργείου με εμπόρους που θέλουν να συνεργαστούν. Ακολουθεί αποθεματοποίηση μετά από έγκριση που θα ζητηθεί από την Ε.Ε., για όσα δεν μπορέσει να απορροφήσει η αγορά. Για την περίοδο από 15 Απριλίου έως 15 Μαΐου 2021, ενίσχυση των κτηνοτρόφων που πώλησαν τα αμνοερίφιά τους κάτω από 3 ευρώ ΖΒ ή 5 ευρώ σφάγιο με 40 ευρώ ανά ζώο και όσους πούλησαν από 3 έως 4 ευρώ ΖΒ ή 5 έως 6,5 ευρώ σφάγιο, με 20 ευρώ ανά ζώο».

 (φωτογραφία αρχείου Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News