Ρήτρα αναπροσαρμογής: Τον Ιούνιο δικάζονται οι πρώτες αγωγές

Ελλάδα
Ρήτρα αναπροσαρμογής: Τον Ιούνιο δικάζονται οι πρώτες αγωγές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την 1η Ιουνίου θα εκδικαστεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθήνας η συλλογική αγωγή κατά της ΔΕΗ για την αμαρτωλή ρήτρα αναπροσαρμογής,

Συγκρειμένα, την 1η Ιουνίου θα εκδικαστεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθήνας η συλλογική αγωγή κατά της ΔΕΗ για την αμαρτωλή ρήτρα αναπροσαρμογής, η πρώτη από συνολικά είκοσι αγωγές που θα ασκηθούν εναντίον όλων των παρόχων ενέργειας από το ΊΝΚΑ εκ μέρους τουλάχιστον 1500 καταναλωτών που έχουν δώσει σχετική εξουσιοδότηση.

Την ίδια μέρα θα εκδικαστεί και η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατατέθηκε σήμερα μαζί με την αγωγή.

Με τα ασφαλιστικά μέτρα θα ζητείται να απαγορευτεί η καταγγελία οποιασδήποτε σύμβασης των καταναλωτών που δεν έχουν πληρώσει τα ποσά της ρήτρας, να απαγορευτεί η διακοπή της ηλεκτροδότησης, να διαταχθεί η άμεση επανασύνδεση όλων των παροχών ρεύματος που κόπηκαν, εφόσον έχει πληρωθεί το πλην ρήτρας μέρος του λογαριασμού, και να μην τιμολογείται και χρεώνεται στο εξής στους ενάγοντες καταναλωτές η ρήτρα.

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ημερομηνία, την 1η Ιουνίου, ορίστηκε να εκδικαστεί και η συλλογική αγωγή που κατέθεσε χθες η ΕΚΠΟΙΖΩ για το ίδιο θέμα. Προς το παρόν οι δύο αγωγές έχουν περιληφθεί σε διαφορετικά πινάκια, ωστόσο δεν αποκλείεται το Πολυμελές Πρωτοδικείο να αποφασίσει συνεκδίκαση των αγωγών.

Εν τω μεταξύ, από την ηγεσία των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, η ολομέλεια των οποίων έχει προαναγγείλει προσφυγή κατά της ρήτρας, διευκρινίζεται ότι αυτή θα πάρει τον χαρακτήρα πρόσθετης παρέμβασης υπέρ των αιτημάτων των συλλογικών αγωγών ΙΝΚΑ και ΕΚΠΟΙΖΩ.

Παράλληλα, για τη διευκόλυνση επαγγελματιών και επιχειρήσεων που δεν καλύπτονται από τις συλλογικές αγωγές που ασκήθηκαν για τους οικιακούς καταναλωτές και θέλουν να καταθέσουν άλλες ομαδικές ή ατομικές προσφυγές οι δικηγορικοί σύλλογοι έχουν αποστείλει σε όλους τους δικηγόρους μέλη τους γνωμοδοτικό σημείωμα για την έλλειψη νομιμότητας της ρήτρας που έχει συντάξει ο αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Αθηνών Γιώργος Μεντής.

Πηγή: efsyn.gr

Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News