Γουργουλιάνης: Τι ισχύει για έρευνα που δείχνει ότι ο κορωνοϊός γερνά τον εγκέφαλο (βίντεο)

Ελλάδα
Γουργουλιάνης: Τι ισχύει για έρευνα που δείχνει ότι ο κορωνοϊός γερνά τον εγκέφαλο (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge που δείχνει πως ο κορωνοϊός γερνά τον εγκέφαλο μέχρι και 20 χρόνια, αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης

Στην έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge που δείχνει πως ο κορωνοϊός γερνά τον εγκέφαλο μέχρι και 20 χρόνια, αναφέρθηκε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, μιλώντας στο Open.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Γουργουλιάνης:

//--> //-->

Η 3η δόση εμβολίου μετά τη νόσηση αυξάνει ελάχιστα την προστασία έναντι της Όμικρον

Παράλληλα, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές μελέτες, μία αμερικανική και μία καναδική, η χορήγηση ενισχυτικής τρίτης δόσης εμβολίου mRNA (Pfizer/BioNTech ή Moderna) στους ανθρώπους που προηγουμένως είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό ελάχιστα θα αυξήσει περαιτέρω την προστασία τους έναντι της παραλλαγής Όμικρον, σε σχέση με τις δύο δόσεις.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μάργκαρετ Λιντ του Πανεπιστημίου Γιέηλ, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 130.000 ανθρώπους, από τους οποίους οι 10.676 είχαν μολυνθεί από κορωνοϊό (η μεγάλη πλειονότητα από την Όμικρον, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό από προηγούμενες παραλλαγές).

Διαπιστώθηκε ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου mRNA βελτίωναν την προστασία κατά της Όμικρον όσων στο παρελθόν είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, αλλά μία τρίτη αναμνηστική δόση δεν φάνηκε να παρέχει κάποιο άξιο λόγου έξτρα όφελος.

Κάτι ανάλογο έδειξε και μία ξεχωριστή καναδική έρευνα, που προδημοσιεύθηκε επίσης στο medRxiv, σύμφωνα με την οποία μετά τις δύο δόσεις οι επιπρόσθετες παρέχουν μάλλον οριακό όφελος έναντι της Όμικρον στα άτομα που προηγουμένως είχαν αρρωστήσει από κορωνοϊό (από άλλη παραλλαγή) και έτσι είχαν αποκτήσει φυσική ανοσία σε κάποιο βαθμό.

Χωρίς εμβολιασμό, μία προηγούμενη μη-Όμικρον λοίμωξη φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο επαναλοίμωξης με Όμικρον κατά 44% (από 66% μετά από 3-5 μήνες στο 35% μετά από 9-11 μήνες και κάτω του 30% μετά από ένα έτος). Όσο πιο σοβαρή ήταν η προηγούμενη λοίμωξη τόσο μεγαλύτερη ήταν η μείωση του κατοπινού κινδύνου επαναλοίμωξης (από 8% για τους ασυμπτωματικούς έως 68% για όσους είχαν χρειαστεί νοσηλεία).

Φωτογραφία αρχείου Shutterstock

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News