Ακρίβεια: Νέα μέτρα σε δυο δόσεις - Τι αλλάζει στα τιμολόγια ρεύματος

Κρήτη
Ακρίβεια: Νέα μέτρα σε δυο δόσεις - Τι αλλάζει στα τιμολόγια ρεύματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γρίφος παραμένει η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα

Σε δύο φάσεις αναμένεται να κινηθούν τα μέτρα στήριξης που προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, προκειμένου να αναχαιτίσει το ισχυρό κύμα ακρίβειας σε ενέργεια και βασικά είδη.

Η πρώτη αφορά τον Μάιο, όπου θα συνεχίσει να ισχύει η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, αλλά και η επιδότηση του diesel κίνησης. Η δεύτερη τον Ιούνιο, όπου θα τεθεί σε εφαρμογή η μεγάλη παρέμβαση στο ρεύμα, ώστε οι λογαριασμοί να επιστρέψουν στα περυσινά επίπεδα.

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι η πίεση που δέχονται οι πολίτες είναι μεγάλη και θα επιχειρήσουν μια ενίσχυση, η οποία όμως δε θα παρεκτρέπεται από τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Ο πρωθυπουργός έχει δώσει το «πράσινο φως», ώστε τα εμπλεκόμενα υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης και Επενδύσεων να επεξεργαστούν ένα κοινό θεσμικό πλαίσιο για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος, αλλά και την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών, το οποίο θα ενεργοποιηθεί ως Εθνικό Σχέδιο Δράσης.

Μάιος

Τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή τον Μάιο είναι η συνέχιση της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και η παράταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης για ένα ακόμη μήνα. Το ύψος των επιδοτήσεων δεν αναμένεται να μεταβληθεί, αφού η τιμή χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας έχει υποχωρήσει οριακά.

Για την ακρίβεια, έως και την περασμένη Τρίτη η τιμή ήταν πάνω από τα 242 ευρώ/MWh, ενώ τον Μάρτιο έκλεισε στα 272,68 ευρώ/MWh, άρα είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να ανακοινώσει τις ίδιες με εκείνες του Απριλίου ενισχύσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Έτσι, για τους οικιακούς καταναλωτές με μηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έως 300 Κιλοβατώρες, η μέση μηνιαία ενίσχυση θα είναι περίπου στα 72 ευρώ. Για τους δικαιούχους του ΚΟΤ θα κινηθεί στα επίπεδα των 87 ευρώ τον μήνα.

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές ρεύματος η μοναδιαία επιδότηση θα είναι γύρω στα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25kVA και για όλα τα αρτοποιεία, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, η μοναδιαία επιδότηση αναμένεται να κινηθεί στα 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ενίσχυση αναμένεται να λάβουν και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που καταναλώνουν φυσικό αέριο. Αυτή θα είναι στα 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Το συνολικό πακέτο των προαναφερόμενων επιχορηγήσεων εκτιμάται κοντά στα 600 εκατ. ευρώ.

Μειωμένη κατά 15 λεπτά το λίτρο θα είναι για έναν ακόμη μήνα η τιμή για το πετρέλαιο κίνησης, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Το ύψος της επιδότησης παραμένει στο ποσό των 0,12 ευρώ προ ΦΠΑ ανά λίτρο πετρελαίου κίνησης.

Ιούνιος

Παράλληλα, εξετάζονται κι άλλες παρεμβάσεις από το υπουργείο Οικονομικών, όπως η χορήγηση μιας νέας επιταγής ακρίβειας ύψους 200 ευρώ τον προσεχή Ιούνιο σε 1,7 εκατομμύρια δικαιούχους. Ο βασικός λόγος είναι ότι οι περισσότερο οικονομικά ευάλωτοι πλήττονται και από τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα, που αντιστοιχούν στο 20% του εισοδήματός τους.

Παράλληλα, στο ίδιο μήκος κύματος, λόγω των μεγάλων αυξήσεων που καταγράφονται και στα ενοίκια, υπάρχει σκέψη για μια έκτακτη χορήγηση ενός επιδόματος-ενοικίου στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Το κύριο μέλημα της κυβέρνησης θα είναι η μείωση των τιμών ρεύματος. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, η παρέμβαση που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σαν κεντρική ιδέα «όλοι να πληρώνουν το ρεύμα πολύ φθηνότερα».

Η χώρα μας επιδιώκει την αποσύνδεση της τιμής χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, ώστε να μην τιμολογείται η παραγωγή του στην ίδια τιμή, ακόμη και αν το ρεύμα έχει παραχθεί με λιγνίτη, από υδροηλεκτρική ενέργεια ή ΑΠΕ. Στόχος είναι οι τιμές λιανικής ρεύματος να προσεγγίσουν ακόμη και τα προ κρίσης επίπεδα, εκείνα του β' εξαμήνου του 2021, δηλαδή πέριξ των 0,13 με 0,16 ευρώ ανά kWh.

Τα νέα μέτρα που βρίσκονται υπό εξέταση:

  • Επιβολή ανώτατης οριζόντιας τιμής εκκαθάρισης των πληρωμών των ηλεκτροπαραγωγών για το ρεύμα που παράγουν και πουλάνε μέσα από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.
  • Εφαρμογή διαφορετικού πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν.
  • Συνδυασμός πλαφόν με επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.
  • Μεγαλύτερη αύξηση της κρατικής επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος.

ΦΠΑ

Ένας γρίφος για την κυβέρνηση εξακολουθεί να αποτελεί το κατά πόσο η μείωση του ΦΠΑ σε κάποια βασικά καταναλωτικά προϊόντα θα μπορεί να αποτυπωθεί στις τσέπες των καταναλωτών και να τις ανακουφίσει. Παράλληλα, η πρόβλεψη του ΔΝΤ για πρωτογενή πλεονάσματα το 2023 για τη χώρα μας ουσιαστικά “δένει” τα χέρια στην κυβέρνηση, καθώς ενδεχόμενα μέτρα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις ενδέχεται να συμβάλλουν σε μεγαλύτερη αύξηση του ελλείματος της χώρας.

Ανάλογα με τα περιθώρια που θα υπάρξουν, εξετάζεται και η μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε τρία βασικά τρόφιμα, ενώ έχει “κλειδώσει” η παράταση του ισχύοντος καθεστώτος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, τις μεταφορές και τον τουρισμό.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από την κυβέρνηση μέσα στον μήνα Μάιο και αφού πρώτα λάβει γνώση των προθέσεων της Κομισιόν, η οποία αναμένεται να γνωστοποιήσει το δικό της σχέδιο, που θα θέσει στην κρίση της Συνόδου Κορυφής, η οποία θα έχει και τον τελικό λόγο.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News