Ελλάδα

Κλήσεις Τροχαίας: Πότε γίνεται η παραγραφή τους - Μπορούν να «σβηστούν»

Σύμφωνα με τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας, οι απαιτήσεις για την είσπραξη εσόδων -συμπεριλαμβανομένων και των προστίμων του ΚΟΚ- παραγράφονται με την παρέλευση 20 ετών από την ταμειακή βεβαίωσή τους

Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης έχει κάποια ένσταση ως προς το οικονομικό ή διοικητικό πρόστιμο που του βεβαίωσε η Τροχαία θα πρέπει να υποβάλει τα παράπονα του γραπτώς στο εκάστοτε αρμόδιο τμήμα υποβάλλοντας την ένσταση τους, ζητώντας έτσι να αποσυρθούν οι όποιες κυρώσεις έχουν επιβληθεί.

Εν συνεχεία, η ένσταση θα εξεταστεί από τους επικεφαλής της υπηρεσίας, η οποία είναι υποχρεωμένη να απαντήσει για το αν αναγνωρίζει τα όποια ελαφρυντικά σε σχέση με την παράβαση στην οποία έχει υποπέσει ο οδηγός.

Αν και σπάνια το χρηματικό πρόστιμο αναιρείται, δεν ισχύει το ίδιο για τις διοικητικές ποινές, η αναίρεση των οποίων συνηθίζονται σε παραβάσεις οι οποίες δεν ανήκουν στην κατηγορία των αντικοινωνικών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε πιθανή αφαίρεση πινακίδων ή διπλώματος οδήγησης, θα πρέπει να έχει ήδη καταβληθεί το χρηματικό πρόστιμο ώστε να επιστραφούν από την αρμόδια τροχαία τα στοιχεία που έχουν αφαιρεθεί από τον πολίτη.

Στην περίπτωση που δεν προκύπτει κάποια διοικητική ποινή και είστε διατεθειμένοι να πάρετε το ρίσκο της μη πληρωμής του χρηματικού προστίμου, τότε μπορείτε να ελπίζετε σε μια ενδεχόμενη παραγραφή του.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας, οι απαιτήσεις για την είσπραξη εσόδων -συμπεριλαμβανομένων και των προστίμων του ΚΟΚ- παραγράφονται με την παρέλευση 20 ετών από την ταμειακή βεβαίωσή τους.

Το σενάριο αυτό, βέβαια, ενέχει το ρίσκο της μεταφοράς του χρηματικού προστίμου στην εφορία μια διαδικασία η οποία ωστόσο δεν έχει θεσπιστεί και εφαρμοστεί παρά το γεγονός ότι έχει αναγγελθεί. Σε αυτήν την περίπτωση μάλιστα δεν θα κληθεί κάποιος να πληρώσει μόνο το ποσό του προστίμου αλλά και των προσαυξήσεων από την καθυστέρηση της καταβολής.

Όπως είναι γνωστό, από τη στιγμή που το πρόστιμο μεταφερθεί στην εφορία θεωρείστε δεδομένο ότι θα αποτελέσει εμπόδιο για την έκδοση της φορολογικής ενημερότητας αν δεν ρυθμιστεί με οποιοδήποτε τρόπο η συγκεκριμένη οφειλή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια