Θέατρο Βράχων: Την Τετάρτη θα κριθεί απο τον Άρειο Πάγο αν θα περάσει σε ιδιώτες

Ελλάδα
Θέατρο Βράχων: Την Τετάρτη θα κριθεί απο τον Άρειο Πάγο αν θα περάσει σε ιδιώτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022, που εκδικάζεται η αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου, δεν θα λειτουργήσουν τα Τμήματα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι υπηρεσίες που στεγάζονται στο Δημαρχείο, η Δημοτική Συγκοινωνία και η Κοινωνική Υπηρεσία

Κρίσιμης σημασίας κρινεται η αυριανή μέρα για τη συνέχεια ενός από τα πλέον εμβληματικά φεστιβάλ της Ελλάδας καθώς στον Άρειο Πάγο κρίνεται η τύχη του «Θεάτρου Βράχων», το οποίο ύστερα και από την περσινή απόφαση του Εφετείου, κινδυνεύει να περάσει ανεπιστρεπτί πλέον σε ιδιώτες. 

Η διεκδίκηση της δημόσιας γης από ιδιώτες, ξεκινά το 2003, όταν έγιναν οι πρώτες αγωγές. Το 2016 η απόφαση πρώτου βαθμού δικαίωνε το ελληνικό δημόσιο και τους Δήμους Βύρωνα και Δάφνης – Υμηττού.

Το 2017 ασκήθηκε έφεση από τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες και το εφετείο αποφάσισε ότι οι εκτάσεις αυτές δεν ήταν δασικές κι ότι ανήκουν στους διεκδικητές τους.

Εάν η αίτηση των δύο δήμων και του Ελληνικού Δημοσίου έχει αίσιο αποτέλεσμα, η υπόθεση θα δικαστεί εκ νέου από το Εφετείο. Σε διαφορετική περίπτωση οι δήμοι θα πρέπει να αποβληθούν από την έκταση που φιλοξενεί τα θέατρα «Μελίνα Μερκούρη» και «Αννα Συνοδινού» και ίσως αναγκαστούν να πληρώσουν αποζημιώσεις στους ιδιώτες ως τμήμα των μισθωμάτων για το σύνολο των ετών, για τα οποία διοργανώνονταν τα Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων» και «Υμηττού».

Η δημοτική αρχή Βύρωνα δηλώνει αποφασισμένη να αξιοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα προκειμένου να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς στην περιοχή των Θεάτρων Βράχων, που αποτελεί μια όαση πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής για ολόκληρη την Αττική.

Την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022, που εκδικάζεται στον Άρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου, δεν θα λειτουργήσουν τα Τμήματα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι υπηρεσίες που στεγάζονται στο Δημαρχείο, η Δημοτική Συγκοινωνία και η Κοινωνική Υπηρεσία.

Η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου οι εργαζόμενοι να μπορούν να μεταβούν στον Άρειο Πάγο για να υποστηρίξουν τον αγώνα για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του Λόφου Κοπανά. Για το σκοπό αυτό λεωφορεία της Δημοτικής Συγκοινωνίας Βύρωνα θα αναχωρήσουν στις 8:30 το πρωί της 4ης Μαΐου μπροστά από το Δημαρχείο Βύρωνα (Καραολή & Δημητρίου 36-44) για τη δωρεάν μεταφορά εργαζομένων και πολιτών στον Άρειο Πάγο.

Το θέατρο Βράχων

Ο χώρος του Θεάτρου Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», κατόπιν προτροπής της τότε Υπουργού Μελίνας Μερκούρη, μελετήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και θεωρήθηκε ότι εφόσον διαμορφωνόταν, θα μπορούσε να φιλοξενήσει ένα υπαίθριο θέατρο. Ακολούθησαν ειδικές μελέτες και αποφασίστηκε από το Υπουργείο και τον Οργανισμό ΑΘΗΝΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ να διαμορφωθεί τμήμα της έκτασης των πρώην λατομείων σε ένα υπαίθριο θέατρο.

Υστερα από τις απαραίτητες εργασίες, τελικώς μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε ένα υπαίθριο θέατρο με μεταλλικό φέροντα οργανισμό, ξύλινες κερκίδες και βοηθητικές εγκαταστάσεις μέσα στα όρια της Β’ Ζώνης Προστασίας του Όρους Υμηττού και στο χώρο που παλαιότερα λειτουργούσε ως λατομείο. Την μεταφορά και εγκατάσταση του Θεάτρου ανέλαβε, το 1986, το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την ΑΘΗΝΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, από την Πετρούπολη όπου βρισκόταν τότε, στο χώρο των παλαιών Λατομείων ΕΡΓΑΝΗΣ.

Το εν λόγω θέατρο κατασκευάστηκε με ταχείες διαδικασίες για να φιλοξενήσει δύο σημαντικές παραστάσεις που επρόκειτο να παρουσιαστούν στο Αθηναϊκό κοινό, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του προγράμματος ΑΘΗΝΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, υπό τη διεύθυνση των σκηνοθετών Πήτερ Στάιν και Πήτερ Χωλλ. Λόγω του επείγοντος, το Υπουργείο Πολιτισμού δεν μερίμνησε για την έκδοση διοικητικών και λοιπών αδειών και εγκρίσεων, ούτε δημιουργήθηκε φάκελος αρχείου. Πράγματι το θέατρο λειτούργησε έκτοτε επί 36 έτη και του δόθηκε το όνομα Θέατρο Βράχων ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ αφού υπό την εποπτεία της και του ΥΠΠΟ εγκαταστάθηκε και λειτούργησε.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων του έτους 1986, ο Νομάρχης Αττικής πρότεινε την παραχώρηση της έκτασης που ζητούσε στο Δήμο Βύρωνα για χρήση αναψυχής με σκοπό την προστασία της. Από τότε και μέχρι σήμερα πραγματοποιούνται σ’αυτό τα φεστιβάλ Βύρωνα (Στη Σκιά των Βράχων) και Υμηττού. Κατά την κατασκευή του θεάτρου εκπονήθηκαν όλες οι απαιτούμενες μελέτες από τον φορέα που το υλοποίησε.

Από τότε και μέχρι σήμερα η συντήρησή του πραγματοποιείται από τους μηχανικούς του Δήμου Βύρωνα, συνεπικουρούμενων από τους μηχανικούς του Δήμου Υμηττού. Κάθε χρόνο, πριν την έναρξη της περιόδου των θερινών εκδηλώσεων οι δύο Δήμοι κάνουν ελέγχους με τις τεχνικές υπηρεσίες τους σχετικά με την στατικότητα του Θεάτρου και επισκευάζουν τα στοιχεία που χρήζουν επισκευής.

Φωτογραφία: pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News