ΛΕΑ: Πότε σταματάμε και πότε όχι - Τι ισχύει για τα πρόστιμα

Ελλάδα
ΛΕΑ: Πότε σταματάμε και πότε όχι - Τι ισχύει για τα πρόστιμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αφορμή το πρόσφατο τροχαίο που κόστισε την ζωή σε 59χρονο οδηγό στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης

Η ΛΕΑ, η λωρίδα έκτακτης ανάγκης, είναι αυτό που λέει το όνομά της. Μια λωρίδα που πρέπει να παραμένει ελεύθερη έτσι ώστε να μπορούν να κινηθούν, όταν χρειαστεί, κατά κύριο λόγο ασθενοφόρα, περιπολικά και τα οχήματα της Πυροσβεστικής.

Διαβάστε επίσης ⇒ Σοκαριστικό βίντεο - ντοκουμέντο από το τροχαίο στη ΛΕΑ με θύμα 59χρονο

Επίσης μπορούν να κυκλοφορήσουν και οχήματα ασφάλειας και συντήρησης των δρόμων, καθώς και οχήματα οδικής βοήθειας.

Από κει και πέρα δεν επιτρέπεται σε κανένα άλλο αυτοκίνητο να μπαίνει στη ΛΕΑ, πόσο μάλλον να σταματά προκειμένου να πάρει κανείς τηλέφωνο -όπως δυστυχώς έκανε ο οδηγός του αυτοκίνητου που ενεπλάκη στο ατύχημα που προαναφέραμε- να πάει τουαλέτα ή να ξεκουραστεί, να φροντίσει τα παιδιά ή το κατοικίδιο, να πιεί ένα ποτήρι καφέ ή να φάει, να ξεπιαστεί ή να κοιμηθεί, καθώς οι καταστάσεις αυτές δεν αποτελούν έκτακτες ανάγκες.

Έτσι λοιπόν στη ΛΕΑ μπορεί να πατήσει κανείς όταν:

  • υπάρχει πραγματικά περίπτωση έκτακτης ανάγκης
  • υπάρχει εντολή της Τροχαίας
  • υπάρχει βλάβη του αυτοκινήτου

Επίσης για την είσοδο στη ΛΕΑ:

  • ανάβουμε τα αλάρμ, παρκάρουμε όσο πιο δεξιά γίνεται και σταματάμε πάντα με τους εμπρός τροχούς στραμμένους δεξιά
  • βγαίνουμε από το αυτοκίνητο και αν υπάρχουν και άλλοι επιβαίνοντες αφενός αποβιβάζονται όλοι από δεξιά και στη συνέχεια να περνούν πίσω από τις μπαριέρες
  • ποτέ δεν πηγαίνουμε μπροστά από το αυτοκίνητό μας προσπαθώντας να το επισκευάσουμε
  • καλούμε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης και δίνουμε πληροφορίες για την ακριβή θέση μας και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, προκειμένου να ενημερωθούν τα οχήματα που θα διασχίσουν τη ΛΕΑ
  • αν δεν μπορούμε να βγούμε από το αυτοκίνητο παραμένουμε εντός φορώντας και τη ζώνη ασφαλείας

Γενικά σε περιπτώσεις που ακινητοποιείται το αυτοκίνητό μας λόγω βλάβης θα πρέπει υποχρεωτικά και να χρησιμοποιήσουμε προειδοποιητικό τρίγωνο και να το τοποθετήσουμε στη σωστή απόσταση. Η οποία είναι η εξής:

  • σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας ή σε αυτοκινητόδρομο σε απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου
  • εκτός κατοικημένης περιοχής τουλάχιστον 50 μέτρα από το αυτοκίνητο
  • σε κατοικημένη περιοχή το λιγότερο σε 20 μέτρα προκειμένου να είναι εμφανές από όλους
  • αν συμβεί οτιδήποτε μετά από στροφή το τρίγωνο πρέπει να τοποθετηθεί πριν από την στροφή προκειμένου να υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση για τα διερχόμενα αυτοκίνητα

Θεοδωρικάκος: Κατ’ οίκον οι κλήσεις στους παραβάτες της ΛΕΑ

Στα σπίτια των παραβατών θα αποστέλλονται οι κλήσεις της Τροχαίας για παραβίαση της Λωρίδας Εκτάκτου Ανάγκης (ΛΕΑ) στους αυτοκινητοδρόμους, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και προανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες τίθεται σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο της ΕΛΑΣ και οργανωμένη επιχείρηση της Τροχαίας σε όλη την Ελλάδα για την παράνομη χρήση της ΛΕΑ από τους οδηγούς.

Ο υπουργός, μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό ”Σκάι”, είπε ότι η Ελληνική Αστυνομία θα ενισχύσει την παρουσία της Τροχαίας στο εθνικό οδικό δίκτυο και για τις παραβάσεις στη ΛΕΑ, δεν θα κόβεται επί τόπου κλήση για να μην παρακωλύεται η κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά η επιβεβαίωση της παράβασης θα γίνεται με λήψη φωτογραφίας και η κλήση με το πρόστιμο θα αποστέλλεται κατ’ οίκον στους παραβάτες.

«Το βασικό που πρέπει να εμπεδωθεί από όλους είναι ότι οι νόμοι είναι νόμοι, ισχύουν για όλους και τηρούνται για όλους», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και επισήμανε ότι «πριν λίγες ημέρες είχαμε μία από τις πιο μαζικές εξόδους της ελληνικής ιστορίας με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα και στο εθνικό οδικό δίκτυο δεν υπήρξε ούτε ένας νεκρός».

Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, επισημαίνοντας πως μέχρι τα τέλη Μαΐου οι 400 ειδικοί φρουροί των πανεπιστημίων θα έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους, καθώς και στο υψίστης σημασίας για την ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας έργο αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο εγκαινιάζει ο πρωθυπουργός.

Τέλος, ερωτηθείς για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε πως για το θέμα έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και τότε θα τεθούν όλα τα ζητήματα στον ελληνικό λαό, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι «θα ξαναδώσει μία νέα αυτοδύναμη πλειοψηφία στη Νέα Δημοκρατία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News