Ελλάδα

Κρήτη: «Ποδαρικό» με υψηλές ταχύτητες στον τουρισμό

Για το πρώτο 15ημερο του Μαΐου έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 1 εκατ. θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις στην χώρα μας σύμφωνα με το Recovery Tracker του Iνστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

Με υψηλές ταχύτητες κινήθηκε ο τουρισμός στην χώρα και την Κρήτη, ιδίως από το διάστημα μετά το Καθολικό Πάσχα και έπειτα.

Το τριήμερο της Πρωτομαγιάς για την Κρήτη αποτέλεσε «ανάσα» αισιοδοξίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία, καθώς πραγματοποιήθηκαν δεκάδες πτήσεις στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», ενώ στο λιμάνι του Μεγάλου Κάστρου έφτασαν τέσσερα κρουαζιερόπλοια.

Ειδικότερα το αδιαχώρητο επικράτησε στο λιμάνι Ηρακλείου, όταν τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν το μεσημέρι της Κυριακής, 1η Μαΐου, στον επιβατικό σταθμό, με περισσότερους από 5.000 τουρίστες Κρουαζιέρας να αναχωρούν με τις καλύτερες εντυπώσεις για το νησί μας.

Οι ξένες επισκέπτριες φεύγοντας μιλούσαν με τα πιο θερμά λόγια για την πόλη του Ηρακλείου, καθώς και για το Ανάκτορο της Κνωσού, το οποίο πάει προς νέο ρεκόρ και με τους επισκέπτες να ξεπερνούν τους 45.000 τον μήνα Απρίλιο.

Παράλληλα και η «καρδιά» της πόλης του Ηρακλείου βούλιαξε από χιλιάδες επισκέπτες Κρουαζιέρας, όπως και ο Αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, όπου οι επισκέπτες σε καθημερινή βάση αγγίζουν τους 2.500, όταν τον Απρίλιο του 2021 δεν ξεπερνούσαν τους 1.740. Με φόντο τα ενθαρρυντικά αυτά στοιχεία για τον Κρητικό τουρισμό, ο κλάδος των ξεναγών εκφράζει την ικανοποίηση του.

Την ίδια ώρα και στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου, απογειώνεται ο Κρητικός τουρισμός, με τα στοιχεία των αφίξεων εξωτερικού να «αγγίζουν» τις αφίξεις του Απριλίου του 2019. Ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας, που μίλησε στην ΚΡΗΤΗ TV, αναφέρθηκε και στις νέες πτήσεις από Καζακστάν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον ερχόμενο Ιούνιο για το Αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Για το πρώτο 15ημερο του Μαΐου έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 1 εκατ. θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις στην χώρα μας σύμφωνα με το Recovery Tracker του Iνστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερη προτίμηση στη χώρα μας δείχνουν οι επισκέπτες από την Βρετανία (270.000 θέσεις) και ακολουθούν οι Γερμανοί (230.000 θέσεις). Ακολουθούν Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία.

Ενδεικτικό της μεγάλης ζήτησης από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ότι η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία easyJet ανακοίνωσε νέα δρομολόγια με προορισμό την Κεφαλονιά, την Κω, την Κέρκυρα και τα Χανιά.

Ως προς τους προορισμούς που θα υποδεχτούν τον μεγαλύτερο όγκο ξένων τουριστών τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, η Αθήνα βρίσκεται στην πρώτη θέση, με περισσότερους από 360 χιλιάδες ταξιδιώτες να αναμένεται να προσγειωθούν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται και για το αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

Β.Κικίλιας: «Επεκτείνουμε χρονικά τα δρομολόγια και ανοίγουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ» - Τηλεδιάσκεψη με Delta Airlines, American Airlines, United Airlines

“Επεκτείνουμε χρονικά τα δρομολόγια και ανοίγουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ”, τόνισε ο υπουργός τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά τις διαδοχικές τηλεδιασκέψεις που πραγματοποίησε τη Δευτέρα 2 Μαΐου με ανώτερα στελέχη και των τριών αμερικανικών εταιρειών που εκτελούν δρομολόγια στην Αθήνα φέτος, Delta Airlines, American Airlines, United Airlines.

Όπως δήλωσε ο κ. Κικίλιας “στόχος των τηλεδιασκέψεων ήταν τόσο να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της μέχρι τώρα δυναμικής κίνησης από την αμερικανική αγορά όσο και η ενίσχυσή της τους επόμενους μήνες” υπογραμμίζοντας ότι “το στοίχημα να ξεκινήσει νωρίτερα από ποτέ η τουριστική σεζόν κερδήθηκε, τώρα δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αυξήσουμε το τουριστικό μας προϊόν και στο πλαίσιο αυτό οι τηλεδιασκέψεις με τα ανώτερα στελέχη των αεροπορικών αερογραμμών είχαν θετικό αποτύπωμα καθώς ήδη δρομολογούν μεγαλύτερα αεροσκάφη με περισσότερες θέσεις, νέους προορισμούς ενώ βάζουμε πάλι στον τουριστικό χάρτη τον συνεδριακό τουρισμό από τις ΗΠΑ”.

Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον Steve Sear, Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο Global Sales and Distribution Delta Airlines, τον Scott Jordn, Managing Director NY Sales και άλλα στελέχη της Delta, η οποία φέτος ξεκίνησε νωρίτερα από ποτέ τα δρομολόγια της από την Νέα Υόρκη στις 7 Μαρτίου και άνοιξε για πρώτη φορά με απευθείας πτήση την Βοστόνη, συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους θα μπορέσει να επιμηκυνθεί η σεζόν. Η εταιρεία εξέφρασε την πρόθεση της να παρατείνει τις πτήσεις μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου ώστε να συμπεριλάβει και τις χριστουγεννιάτικες διακοπές μετατρέποντας ουσιαστικά την λειτουργία της σε 10μηνη βάση. Συζητήθηκαν επίσης οι τρόποι επέκτασης της λειτουργίας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ενόψει και του ανοίγματος της χειμερινής κρουαζιέρας φέτος τον Φεβρουάριο. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ της εταιρείας και του Υπουργείου με σκοπό την μετατροπή ενός τουλάχιστον δρομολογίου σε δρομολόγιο συνεχούς λειτουργίας όλο τον χρόνο .

Στην τηλεδιάσκεψη με τον Jim Carter, Managing Director Global Sales και τα στελέχη της American Airlines συμφωνήθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας που θα μεταβεί στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Τexas με στόχο να παρουσιαστούν οι δυνατότητες ανοίγματος και νέων προορισμών στην Ελλάδα το 2023-2024, εκτός της Αθήνας, με την Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο Κρήτης να είναι στις πρώτες σκέψεις των στελεχών της εταιρείας. Παράλληλα μπήκαν οι βάσεις για το άνοιγμα νέων προορισμών στις ΗΠΑ με το Μiami το Dallas και δευτερευόντως το Los Angeles να μπαίνουν στην ατζέντα. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία φέτος αύξησε κατά 80% τη διαθεσιμότητα της σε σχέση με το 2019 και κατά 48% σε σχέση με πέρυσι δείχνοντας την εμπιστοσύνη της στο ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Στην τηλεδιάσκεψη με τον Darren Scott, Managing Director Atlantic Network planning της United Airlines και τα στελέχη της εταιρείας ανακοινώθηκε η πρόθεση της εταιρείας λόγω της αυξημένης ζήτησης να δρομολογήσει μεγαλύτερο αεροσκάφος στις πτήσεις προς Αθήνα από τις επόμενες εβδομάδες και έγιναν προκαταρκτικές συζητήσεις για το άνοιγμα και της Θεσσαλονίκης για εποχιακή πτήση μελλοντικά.

Κοινός τόπος όλων των τηλεδιασκέψεων ήταν τα θετικά μηνύματα ως προς τις κρατήσεις που υπάρχουν για φέτος από την αμερικανική αγορά. Υπενθυμίζεται ότι οι αμερικανικές εταιρείες και η Emirates προσφέρουν περίπου 500.000 θέσεις για την Αθήνα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί με την χρονική επέκταση των δρομολογίων και την δρομολόγηση μεγαλύτερων αεροσκαφών.

Ο Υπουργός Τουρισμού πραγματοποίησε επίσης τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλείς των μεγάλων αμερικανικών ταξιδιωτικών γραφείων που διακινούν περί το 90% των business travellers από τις ΗΠΑ με στόχο την προώθηση του MICE τουρισμού (συνέδρια, ταξίδια κινήτρων, εκδηλώσεις) με σκοπό την επανεκκίνηση και αυτού του τομέα που είχε πληγεί περισσότερο από όλους λόγω της πανδημίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια