Οι μιμητές του Διστόμου τρόμαξαν τη Γερμανία - Προσέφυγαν στη Χάγη κατά των Ιταλών

Ελλάδα
Οι μιμητές του Διστόμου τρόμαξαν τη Γερμανία - Προσέφυγαν στη Χάγη κατά των Ιταλών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναιμικοί και αναποτελεσματικοί οι φορείς - «Το πρωτοπόρο Δίστομο μοιάζει εγκαταλελειμμένο»

Η νομικός και διαχειρίστρια του Αρχείου του Γιάννη Σταμούλη, του πρωτοπόρου Έλληνα νομικού και πολιτικού που πέτυχε τη διεθνοποίηση και άνοιξε νομικούς δρόμους διεθνώς με την υπόθεση των γερμανικών επανορθώσεων για το Δίστομο, Χριστίνα Σταμούλη, μίλησε στον 98,4 και τον Γιώργο Σαχίνη με αφορμή την είδηση για προσφυγή της Γερμανίας εκ νέου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ιταλίας, για τις επανορθώσεις.

Η κ. Σταμούλη υποστήριξε πως στην Ελλάδα είναι πάγιο πρόβλημα το γεγονός ότι δε λειτουργούμε με συλλογικό τρόπο, ενώ απουσιάζει σε σημαντικό βαθμό η επιστημονική τεκμηρίωση των ελληνικών αξιώσεων.

Πιο συγκεκριμένα, 10 χρόνια μετά την έκδοση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας επανέρχεται, για το θέμα των υποχρεώσεών της, τις οποίες επιμένει να αφήνει ανεκπλήρωτες. Την Παρασκευή 29 Απριλίου κατέθεσε νέα προσφυγή κατά της Ιταλίας, ζητώντας, παράλληλα, ασφαλιστικά μέτρα για να σταματήσει τις επιπτώσεις των αναγκαστικών μέτρων που πολλαπλασιάζονται σε βάρος της, στη γειτονική χώρα. Η Ιταλία ακολούθησε το παράδειγμα του Διστόμου, που ήταν η πρώτη περιοχή σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο που είχε ζητήσει την καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία. Σε αντίθεση, ωστόσο, με την περίπτωση του Διστόμου, όπου οι αποζημιώσεις έχουν μείνει στα χαρτιά, χώρες όπως η Ιταλία προσπαθούν να βρουν τον δρόμο τους μέσω δικαστικής οδού.

Η κ. Σταμούλη φιλοξενήθηκε στη ραδιοφωνική εκπομπή του 98,4, όπου μίλησε για τις δύο χώρες που βρίσκονται στα δικαστήρια. Η Ιταλία έχει ασκήσει αγωγές, ενώ η Γερμανία έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για να μπλοκάρει τις αποφάσεις των ιταλικών δικαστηρίων, προσφεύγοντας στη Χάγη.

«Η Γερμανία κάνει τη δουλειά της. Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο οργανώνει, δρα και εξακολουθεί να πραγματοποιεί την εκπλήρωση των στόχων της, που είναι η μη πληρωμή, η μη καταβολή των υποχρεώσεών της. Υπάρχουν πιο αρμόδιοι από μένα, όπως είναι ο Στέλιος Περάκης, που ανέμεναν ότι θα υπάρξει μια κίνηση από την πλευρά της Γερμανίας. Ανέμεναν πως θα πηγαίναμε σε κάποιο φορέα ή όργανο. Αυτή τη φορά, δεν είναι το Δίστομο που τρόμαξε τη Γερμανία. Είναι οι μιμητές του Διστόμου, που είναι στην Ιταλία. Πολλοί άσκησαν αγωγές. Δύο αγωγές που δικάστηκαν σε δικαστήρια της Μπολόνιας και αποφάσισαν να κατασχέσουν το Γκαίτε της Ρώμης, την Αρχαιολογική Σχολή και τη Γερμανική Σχολή της Ρώμης. Αυτή η απόφαση τρόμαξε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας. Η Γερμανία έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για να μπλοκάρει την απόφαση της Ιταλίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα του Γιώργου Σαχίνη εάν μπορεί η Ελλάδα να συμμετάσχει ως παρατηρητής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η κ. Σταμούλη απάντησε: «Είναι τεχνικό ζήτημα. Εξαρτάται εάν το αποφασίσουν οι ρυθμίσεις του Δικαστηρίου».

Η κ. Σταμούλη έθιξε ένα ζήτημα μείζονος σημασίας και πιο συγκεκριμένα το γεγονός πως από την ελληνική πλευρά υπάρχει αδράνεια, ενώ δεν έχουμε μάθει να λειτουργούμε με συντονισμένο και οργανωμένο τρόπο.

«Δεκαοχτώ χρόνια εκκρεμεί η υπόθεση του Διστόμου. Και η Γερμανία κάνει χρήση κάθε θεμιτού δικονομικού δικαιώματος για να αποφύγει τις υποχρεώσεις της, και καλύτερο είναι να μην αναφερθούμε στα ανήθικα δικαιοπολιτικά μέσα που χρησιμοποιεί. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δε λειτουργούμε οργανωμένα με σκοπό την επίτευξη ενός στόχου. Είναι αποσπασματικές ενέργειες. Δεν μπορεί κανείς να μειώσει κινήσεις όπως τη διαδικασία της δικομματικής επιτροπής της Βουλής, που εξέδωσε ένα πόρισμα. Δεν έχουμε επιστημονική τεκμηρίωση των ελληνικών αξιώσεων. Ξέρουμε πόσα θύματα είχαμε την περίοδο της Κατοχής; Εγώ δε γνωρίζω», υποστήριξε.

Μεταξύ άλλων, η κ. Σταμούλη τόνισε: «Πολλοί λένε ότι πρέπει να συγχωρήσουμε. Δεν έχουμε εναντιωθεί στους σύγχρονους Γερμανούς. Το Δίστομο ήθελε να παίξει έναν παιδευτικό ρόλο, ώστε να καταγραφεί στη διεθνή νομολογία».

Αναιμικοί και αναποτελεσματικοί οι φορείς - «Το πρωτοπόρο Δίστομο μοιάζει εγκαταλελειμμένο»

Είναι άξια αναφοράς η ανακοίνωση που εξέδωσε σε δελτίο Τύπου το Αρχείο Ι.Ε. Σταμούλη (ΑΙΕΣ), όπου κάνει σαφές την ανάγκη η Ελλάδα να διαδραματίσει ένα καθοριστικότερο ρόλο, ενώ καλεί τη Γερμανία να κατανοήσει πως η αλαζονεία δεν μπορεί να συν-ευθυγραμμιστεί με τη Δικαιοσύνη.

«H Ελλάδα οφείλει να αντιδράσει και να εμφανιστεί στο προσκήνιο. Να υποστηρίξει τους πολίτες της, αντί να επιβάλει δικαστικό ένσημο στις αγωγές τους. Χρειάζεται η αναζήτηση, η χάραξη και η υποστήριξη δομημένης και αποτελεσματικής συνολικής στρατηγικής, η ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης και η επιστημονική τεκμηρίωση των ελληνικών αξιώσεων», υπογραμμίζει στην ανακοίνωση.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, απαιτούνται νέες νομικές κατασκευές, άλλως η διεκδίκηση πεθαίνει μαζί με τους επιζήσαντες των θηριωδιών.

«Το πρωτοπόρο Δίστομο μοιάζει εγκαταλελειμμένο. Οι αρμόδιοι φορείς εμφανίζονται αναιμικοί και αναποτελεσματικοί. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, στην οποία οι Διστομίτες εμπιστεύτηκαν την εκπροσώπησή τους, οφείλει να ενημερώσει λεπτομερώς για το τι έκανε στα 15 χρόνια μετά τον θάνατο του εμπνευστή και πρωτοπόρου Γιάννη Σταμούλη», σημειώνεται.

«Η Γερμανία οφείλει να κατανοήσει ότι η αλαζονεία δεν μπορεί να συνυπάρξει με τη Δικαιοσύνη και τη συγχώρεση και πως, αν δε θέλει δικαστικές κινήσεις, θα πρέπει να προσέλθει σε ειλικρινή διάλογο», καταλήγει το Αρχείο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News